Ukrainsk politiker: – Norge sender våpen og rådgivere

Norge er blant fem NATO-land som har inngått en avtale om å levere militærutstyr og sende militærrådgivere til Ukraina. Det sier en av rådgiverne til Ukrainas president.

Ukrainsk stridsvogn og Jurij Lutsenko

En ukrainsk stridsvogn fraktes bort etter å ha blitt ødelagt i kamper natt til søndag utenfor Mariupol. Innfelt tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko

Foto: ALEXANDER KHUDOTEPLY/Tatyana Makeyeva / AFP/Reuters

Безпека. На самміті НАТО були досягнуті домовленості про західних військових радників і поставки сучасної зброї з США, Франції, Італії, Польщі, Норвегії.

Sikkerhet: På Nato-toppmøtet ble det gjort avtaler om at vestlige militære rådgivere og avanserte våpen skal leveres fra USA, Frankrike, Italia, Polen og Norge

Jurij Lutsenko / Facebook

– På NATO-toppmøtet kom man fram til en avtale om å få militærrådgivere og militærutstyr fra USA, Frankrike, Italia, Polen og Norge, sier rådgiver Jurij Lutsenko på sin Facebook-side, ifølge Reuters.

Lutsenko er tidligere innenriksminister i Ukraina.

Torsdag sa Ukrainas president Petro Porosjenko på NATO-toppmøtet i Wales at han hadde fått løfter om presisjonsvåpen fra flere av landene i alliansen.

Hvilke land som hadde tilbudt ham våpen, ønsket han ikke å si. NATO har sagt at alliansen ikke kommer til å sende våpen til Ukraina, men talspersoner for forsvarsalliansen har understreket at individuelle allierte kan velge å gjøre det.

Tror det er en misforståelse

– Det medfører ikke riktighet at vi planlegger å sende våpen eller våpenutstyr til Ukraina, sier pressetalsmann i Forsvarsdepartementet, Lars Gjemble, til NRK.

Når det gjelder spørsmålet om Norge skal sende militære rådgivere, så sier Forsvarsdepartementet til NRK at de skal undersøke hva uttalelsene bygger på.

Norge sender to stabsoffiserer som skal være til stede på en militærøvelse i Ukraina i høst og Gjemble sier at det kan være disse to offiserene som Lutsenko refererer til.

– Vi kaller dem ikke militærrådgivere, men funksjonen deres er å bidra til å hjelpe det ukrainske forsvaret med å bli bedre, sier Gjemble til NRK.

Han legger til at Norge i flere år har sendt slike stabsoffiserer til øvelser i Ukraina.

Når det gjelder spørsmålet om våpenleveranser er imidlertid Gjemble krystallklar på at det ikke er aktuelt for Norges del.

– Det er i strid med norsk lov å sende våpen til land i borgerkrig, sier Lars Gjemble til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hus i brann

Ødelagte hus i utkanten av Donetsk søndag etter å a blitt utsatt for et vedvarende bombardement.

Foto: v / Ap

Kamper i Øst-Ukraina

Til tross for våpenhvilen som ble inngått fredag har det søndag vært kamper flere steder i det østlige Ukraina, skriver NTB.

Ved Donetsk har det vært et vedvarende bombardementer i Donetsk, mens kampene i havnebyen Mariupol har kostet minst ett sivilt menneskeliv.

Flere medier melder søndag morgen om vedvarende bombardement og svarte røykskyer ved den regjeringskontrollerte flyplassen i Donetsk, en by som lenge har vært under separatistenes kontroll.

Flyplassen er nå tom, og kampene skjer på en militærbase i nærheten, forteller separatister til Reuters.

– Hør på lyden av våpenhvilen, spøker en av dem overfor nyhetsbyrået. – Det er et skikkelig slag som pågår der, tilføyer vedkommende.

En drept i Mariupol

Det er ikke bekreftet hvem som brøt våpenhvilen utenfor opprørsbastionen. Angrepene setter den skjøre fredsprosessen på enda en prøve, under to døgn etter at våpenhvilen ble inngått.

Våpenhvilen mellom prorussiske opprørere og Ukrainas regjering ble imidlertid brutt allerede lørdag kveld, da regjeringsstyrker skal ha blitt angrepet av artilleriild i den ukrainske havnebyen Mariupol.

En sivil kvinne ble drept i kampene i byen natt til søndag, opplyser lokale myndigheter.

Ytterligere tre innbyggere ble såret da prorussiske opprørere åpnet ild mot en vaktpost tilhørende regjeringsstyrkene helt øst i byen, heter det i uttalelsen fra byrådet i Mariupol søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.