NRK Meny
Normal

– Norge er en viktig støttespiller

Ban Ki-moon skrøt av Norges innsats i FN da han besøkte Oslo i dag. – Vi er takknemlige for den jobben dere gjør, sa FNs generalsekretær.

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon skrøt av Norges innsats i FN da han møtte utenriksminister Børge Brende i dag.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Generalsekretæren ble ønsket velkommen av utenriksminister Børge Brende i regjeringens representasjonsbolig og han var raskt ute med å skryte av den norske innsatsen.

– Norge er en av FNs viktigste samarbeidspartenere og vi er takknemlige for det lederskapet som den norske statsministeren og utenriksministeren viser, sa Ban Ki-moon som er i Oslo i forbindelse en global utdanningskonferanse.

124 millioner barn går ikke på skole

Målet med konferansen, som er et norsk initiativ, er å fremme et globalt utdanningsløft for å nå FNs nye utviklingsmål. Regjeringssjefer og ministre fra 40 ulike land vil være til stede og blant temaene er hvordan man kan trygge skoler, som er blitt mål for Taliban, Al Shabaab og Boko Haram.

En FN-rapport som ble lagt fram mandag, viser at utviklingen går i gal retning. Ett av ti barn i verden i dag får ikke grunnskoleutdanning.

– Utfordringene er enorme. Til sammen er det 124 millioner barn og unge som ikke får grunn- eller ungdomsskole. Hvis vi skal lykkes med å utrydde fattigdom, må vi investere i kvalitet og utdanning for alle, sa utenriksminister Brende.

Ban og Brende

Utenriksminister Børge Brende tok imot FNs generalsekretær i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo.

Foto: Anders Tvegård

Videre til Svalbard

Generalsekretær Ban Ki-moon skal delta på den to dager lange konferansen før han reiser videre til Svalbard for å rette oppmerksomheten mot klimaendringer.

– Vi må gjøre verden oppmerksomme på at dette haster å komme med tiltak mot klimaendringer. Jeg var på Svalbard i 2009 og fikk med egne øyne se hvilke forandringer som hadde skjedd der. Jeg er veldig glad for at jeg nå for komme tilbake.

Ban fremhevet viktigheten av å få på plass en bindende avtale under klimatoppmøtet i Paris i desember. Dette vil også bli tema når han skal ha samtaler med statsminister Erna Solberg senere i dag.

– I tillegg har vi mange svært mange regionale konflikter i land som Jemen, Sør Sudan, Libya og Syria. I alle disse konfliktene har Norge tatt en lederrolle. Det er jeg veldig takknemlig for, sa Ban Ki-moon.

Senere i dag skal han legge frem resten av statusrapporten for FNs utviklingsmål. Også fredsprisvinner Malala Yousafzai deltar på konferansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt