Hopp til innhold

– Norge bør avvikle sanksjonene

En av Burmas ledende opposisjonspolitikere ber Norge gradvis avvikle de økonomiske sanksjonene mot Burma og i stedet satse på å investere i landet - særlig innenfor oljeindustri og havbruk.

Rangoon

Burmas hovedstad, Rangoon, har et skrikende behov for veldikehold og nybygging – og for nye investeringer i industri og arbeidsplasser.

Foto: Ap

Anders Magnus

Bussene i Rangoon har ingen aircondition. Med svette passasjerer skrangler de av gårde og spyr urenset eksos ut i tett tropeluft.

De fleste drosjene er et like trist oppsyn. Nesten alle er beregnet for venstrekjøring, selv om Burma innførte høyrekjøring i 1974. Drosjene er enten svært gamle biler, eller avdankete bruktbiler importert fra venstrekjøringsland som nabolandet Thailand eller Japan.

Det er få nye bygninger i Rangoons gater. Byen har et skrikende behov for veldikehold og nybygging – og for nye investeringer i industri og arbeidsplasser.

LES: - Norge bør engasjere seg i Burma

LES: Skeptiske til norsk Burma-dialog

– Boikotten har ikke nok effekt

Partiet National Democratic Force (NDF) mener folkets behov for et bedre liv er viktigere enn å forsøke å straffe de militære lederne i regimet. Derfor ønsker de nå en avvikling av sanksjonene mot Burma.

MYANMAR/

Than Nyein, leder i National Democratic Force, NDF.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

– Nå tror jeg de fleste landene som har boikottet Burma innser at sanksjonene det ikke har noe særlig effekt på markedet, og heller ikke på forholdene i landet.

– Vi burde heller se etter nye måter å løse problemene på, sier leder Than Nyein i National Democratic Force, NDF til NRK.

Han mener at man bør vurdere å avvikle de mangeårige sanksjonene mot Burma, og i stedet investere i og handle med landet.

– Landene kan for eksempel investere innen teknologi og industri. Norge burde tenke å investere innenfor bransjer som oljeindustri og havbruk, sier Nyein.

Vil ikke samarbeide

Nyein og de andre i NDF er utbrytere fra Aung San Suu Kyis parti National League of Democracy, NLD.

San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi er leder for partiet National League for Democracy.

Foto: Soe Zeya Tun / Reuters

De var uenige i beslutningen om å boikotte valget, noe som ble tatt svært dårlig imot hos deres tidligere nære venner og partifeller i NLD – som ønsker ikke å samarbeide med NDF.

LES: Splittet opposisjon i Burma

– Nei, jeg er uenig med prinsippene til Suu Kyis parti, National Democratic Force. Jeg ønsker ikke at vi samarbeider med dem, sier Ohn Kyine, talsmann for National League for Democracy (NLD).

Problem å samle alle

Dermed får NLD-partileder Aung San Suu Kyi et problem med å samle alle demokratiske krefter i Burma.

Nå legger hun opp til å behandle militærjuntaens eget parti USDP på samme måte som partiet til sine gamle venner i National Democratic Force.

LES: Sønnen får besøke Suu Kyi

– Vi er klare til å samarbeide med alle enkeltpersoner, grupper og partier, sier Aung San Suu Kyi til NRK.

– Jeg prøver å lage et nettverk med folk for demokrati.

Men i likhet med sin tidligere partifelle, hun tar til orde for at de internasjonale sanksjonene mot landet må vurderes.

– Jeg vil gjerne vite om sanksjonene skader folket, og om folk har en rimelig grunn til å mene at de er skadelige, sier hun.

Hun synes også at Norge og andre land bør engasjere seg i Burma.

– Jeg tror involvering er en god ting, så lenge denne involveringen ikke innebærer noen form for anerkjennelse av juntaens handlinger, mener hun.

SISTE NYTT

Siste nytt