Hopp til innhold

– Nordmann avventer angrepsordre

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En nordmann som har fått trening av Al Qaida avventer en ordre om terrorangrep, melder nyhetsbyrået Ap.

Europeiske sikkerhetstjenestemenn sier en norsk mann som har fått trening av Al Qaida, avventer en ordre om å utføre en terrorangrep i Vesten, melder nyhetsbyrået AP.

Tjenestemenn fra tre ulike europeiske sikkerhetstjenester skal ha bekreftet at mannen er «operativ», noe som betyr at mannen har gjennomført treningen gitt av Al Qaida og nå venter på et oppdrag.

– Ut ifra det jeg forstår, så har han ikke fått et bestemt mål for sitt oppdrag, sier en av de anonyme kildene til nyhetsbyrået.

Alle kildene ba om å få være anonyme ettersom de ikke hadde tillatelse til å frigi opplysningene. De ønsket heller ikke å si hvorfor de har fattet mistanke til mannen eller hvorfor de mener han nå er «operativ» og klar for et oppdrag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Konverterte til islam

Stig Jarle Hansen er piratekspert

Det gjør oss ekstra sårbare ettersom det er snakk om en person med norsk pass som kan reise ganske fritt, mener Stig Jarle Hansen.

Foto: NRK

Mannen skal være etnisk norsk og er i 30-årene. Han ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008.

Mannen skal ha vært i en Al Qaida-treningsleir i Jemen i «noen måneder», og ifølge APs kilder befinner han seg fortsatt i landet.

– Det er uvanlig at nordmenn blir rekruttert til Al Qaida, men terrororganisasjonen har lenge vært opptatt av å rekruttere utenlandske statsborgere med pass som tillater dem å reise fritt i vesten, sier Stig Jarle Hansen, førsteamanuensis ved Universitetet for miljø og biovitenskap til NRK.

Den anonyme tjenestemannen sier nordmannen har et rent rulleblad, noe som gjør ham en ideell rekrutt for Al Qaida.

– Han har ikke engang en parkeringsbot. Han kan reise hvor som helst, sier den europeiske tjenestemannen til AP.

Vil ikke kommentere

Trond Hugubakken

Trond Hugubakken, kommunikasjonssjef i PST ønsker ikke å kommentere.

Foto: Pressebilde / PST

NRK har i kveld vært i kontakt med etterretningstjenestene i Norge, Sverige og Danmark. Ingen av de tre ville si så mye om det som kommer frem i AP.

– Jeg kan ikke si veldig mye om dette, i alle fall ikke nå. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte noe, sier kommunikasjonsdirektør i PST Trond Hugubakken til NRK.

Han ønsket ikke å kommentere de konkrete opplysningene, men kunne si at andel nordmenn som reiser til utlandet for å få militær trening øker. En trend som ifølge ham gir grunn til bekymring.

– PST har i økende grad kommunisert ut gjennom vår årlige trusselvurdering at vi ser at reisevirksomheten til konfliktområder og mulige treningsleire øker.

– Vi har også sagt i trusselvurderingen for inneværende år at vi ser en antydning til at de som reiser ut i større grad enn tidligere er opptatt av å skaffe seg operativ kapasitet, altså gjennom kamperfaring eller mer militær trening, sier Hugubakken.

Bent-Ivan Myhre, oberstløytnant og talsmann for forsvarssjefen sier han verken kan bekrefte eller avkrefte opplysningene.

– Dersom vi kommenterer slike opplysninger, går vi inn på vår kapasitet og våre ressurser, og eventuelt hvor våre øyne er rettet mot. Den fordelen ønsker vi ikke å gi våre potensielle motstandere, sier Myhre. Heller ikke sikkerhetsetterretningen Säpo i Sverige ville uttale seg om saken.

– Vi kommenterer aldri noe som kan gjelde vår operative virksomhet. Dermed kan jeg ikke si noe, sier pressesekretær Sara Kvarnström ved svenske Säkerhetspolisen til NRK.

Frykter konvertitter

Vestlige etterretningskilder har lenge fryktet konvertitter til islam som er opplært i terrorhandlinger og som kan bevege fritt over landegrenser uten visumrestriksjoner.

Det har vært flere eksempler hvor islam-konvertitter har blitt knyttet til terrorplaner.

Amerikanske Colleen LaRose, kjent under kallenavnet «Jihad Jane» forsøkte å rekruttere folk og samlet inn penger for å ta livet av den svenske tegneren Lars Vilks, som tegnet en karikatur av profeten Muhammed fremstilt som hund.

Den såkalte «skobomberen», briten Richard Reid som forsøkte å sprenge American Airlines' flight 63 fra Miami til Paris i lufta i 2001, skal ha blitt trent i Al Qaidas-leirer i Afghanistan.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Jihad Jane, Colleen LaRose

Colleen R. LaRose, også kjent som «Jihad Jane». I juni 2008 postet hun en kommentar på Youtube der hun sa hun ønsket å hjelpe det «lidende muslimske folk». Hun sendte e-poster der hun tilbød seg å bli martyr og bruke sin amerikanske bakgrunn for å unngå å bli oppdaget.

Foto: AFP

Al Qaida sterk i Jemen

Al Qaida har den siste tiden styrket sin posisjon i Jemen, og i mai innledet regjeringsstyrker en ny storoffensiv mot gruppens krigere i Abyan-provinsen sør i landet.

Ekstremistene svarte med å gjennomføre et selvmordsangrep i hovedstaden Sanaa, hvor nesten 100 mennesker ble drept.

Ytterliggående islamister har det siste året tatt kontroll over en rekke byer i dette området, blant annet provinshovedstaden Zinjibar.

Al Qaida er blitt kraftig svekket mange steder i den arabiske verden, både før og etter den arabiske våren. Men i Jemen og Somalia står de militante islamistene fortsatt sterkt.

SISTE NYTT

Siste nytt