– Nordkoreanske snikmordere pågrepet i Kina

To nordkoreanere er arrestert i Beijing, mistenkt for å være en del av en gruppe som ble sendt for å drepe Kim Jong-nams sønn.

Kim Han-sol

Kim Han-sol er Kim Jong-nams sønn og Kim Jong-uns nevø. Han dukket opp i en mystisk video etter drapet på faren, der han fortalte at han hadde gått i dekning på et ukjent sted.

Foto: Lee Jin-man / AP

Da Kim Jong-nam ble drept på flyplassen i Kuala Lumpur i februar, gikk historien om Kim Jong-uns halvbror verden rundt.

NORTHKOREA-MALAYSIA/KIM-COURT

Kim Jong-nam ble drept med nervegass i Kuala Lumpur i februar.

Foto: KYODO Kyodo / Reuters

Arvingen som falt i unåde hos faren etter et pinlig Disneyland-besøk i 2001 ble drept med nervegassen VX av to kvinner som nå sitter på tiltalebenken i Malaysia.

Nå skal Nord-Korea ha forsøkt å ta livet av sønnen hans, Kim Han-sol. Han er Kim Jong-uns nevø, og skal ha oppholdt seg i Macau frem til drapet på faren.

Ifølge den sørkoreanske avisen JoongAng Ilbo mistenkes de to arresterte nordkoreanerne for å være en del av en gruppe på sju personer.

Avisens kilder hevder de var delt i tre enheter. En skulle utføre attentatet, en skulle fungere som støttegruppe og en gruppe skulle finne Kim Han-sol og hindre at de ble forfulgt.

Kildene kaller dem «spesialagenter fra Nord-Koreas rekognoseringsteam». De to som er arrestert skal være fraktet til et ukjent sted utenfor Beijing.

Kinesiske myndigheter skal ha oppdaget planen i forbindelse med de økte sikkerhetstiltakene som ble iverksatt rundt kommunistpartiets kongress for to uker siden.

Urix forklarer: Dette er Kim-klanen.

Lever i skjul

Etter drapet på faren gikk Kim Han-sol i dekning sammen med sin mor og søster. Han skal ha fått hjelp av en organisasjon som kaller seg Cheollima Civil Defence, som hevder den fikk en «nødhenvendelse fra Kim Jong-nams overlevende familie» i februar.

Kim har selv takket for hjelpen med å flytte til et annet, ukjent land i en mystisk video som ble publisert i begynnelsen av mars.

Organisasjonen som hjalp ham har takket myndighetene i Kina, Nederland, USA og et fjerde, ikke navngitt land for hjelpen med å få ham i sikkerhet.

Som nevø av Kim Jong-un har Kim Han-sol blitt nevnt som en mulig arvtaker. Ifølge Telegraph har han trolig fornærmet onkelen ved å omtale ham som en diktator i et intervju med finske Yle i 2012.

22-åringen vokste opp i Kina og Macau, og har studert i Bosnia og Frankrike. Han fikk politibeskyttelse etter henrettelsen av grandonkelen Jang Song-thaek i 2013.

Kim Han-sol

Kim Han-sol lot seg intervjue i 2012.

Foto: Mikko Kelloniemi / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt