NRK Meny
Normal

– Nord-Koreas «mirakuløse prestasjon» var bildejuks

Bildene av det Kim Jong-un hevder er oppskytingen av et ballistisk missil fra en ubåt, er forfalsket, mener flere anlaytikere.

Nord-Korea tester missil

Analytikere har konkludert med at dette bildet er kraftig manipulert.

Foto: KCNA / Epa

Bildene av en nordkoreansk ubåt som prøveskjøt et ballistisk missil fikk flere til å reagere. Det var et klart brudd på FN-sanksjonene mot landet, og tydet på at det nordkoreanske militæret hadde kommet mye lengre i utviklingen enn det man trodde.

Kim Jong-un kalte oppskytingen en «mirakuløs prestasjon», og slo fast at han hadde et strategisk våpen i verdensklasse.

Det er bare tull, sier admiral James Winnefeld, som er visedirektør i USAs militære sjefsnemnd (Joint Chiefs of Staff).

– De har ikke kommet så langt som de smarte videoredigererne og propagandistene deres skal ha oss til å tro, sier Winnefeld ifølge NBC.

Han får støtte av de tyske romfartsingeniørene Markus Schiller og Robert Schmucker, som har analysert bildene og konkludert med at de er kraftig manipulert.

Overfor nyhetsbyrået Reuters peker de blant annet på gjenskinnet av flammene i vannet, som ikke stemmer overens med missilets retning. De mener også at oppskytingen trolig ble gjort fra en pram, og ikke en ubåt.

Kim Jong-un

Kim Jong-un gliste bredt etter prøveoppskytingen, som ser ut til å ha vært noe oppskrytt.

Foto: KCNA / Reuters

Kan ha 10-15 atomvåpen

Nord-Korea hevder fortsatt at de har klart å miniatyrisere atomvåpen, noe som er nødvendig for å montere atomstridshoder på ballistiske missiler.

De nordkoreanske rakettene har så langt vært landbaserte, og har bare hatt nabolandene innen rekkevidde.

Tidligere FN-våpeninspektør David Albright sier til CNN at Nord-Korea allerede kan ha mellom ti og 15 atomvåpen, men det er fortsatt lite trolig at de har kapasitet til å nå mål lengre unna enn Sør-Korea og Japan.

FNs sanksjoner forbyr Nord-Korea å utvikle ballistiske missiler. FNs generalsekretær Ban Ki-moon skulle egentlig besøke landet torsdag, men har fått beskjed om at han ikke slipper inn i industrisonen Kaesong.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt