– Nord-Korea har rakett i utskytingsposisjon

Nord-Korea skal ha reist minst en av sine Musudan-raketter til oppreist utskytingsposisjon, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Nord-Korea viser frem sine Musudan-raketter

I forbindelse med markeringen av den tidligere lederen Kim Il-Sungs 100 år dag, paraderte regimet i Nord-Korea sine Musudan-raketter i Pyongyang i fjor. Nå skal en av dem være klar til utskyting.

Foto: Ed Jones / AFP

Den amerikanske tjenestemannen sier dette anonymt til CNN. Dette øker frykten for at avfyringen av en rakett er nært forestående.

Tidligere i dag gikk USAs forsvarsminister Chuck Hagel ut og sa at stormakten er fullt forberedt til å svare på enhver handling fra Nord-Korea.

– Vi er fullt beredt til å håndtere enhver situasjon, enhver handling som Nord-Korea måtte gjennomføre, og enhver provokasjon de måtte iverksette, sier USAs forsvarsminister Chuck Hagel.

Kerry på vei

Verdens øyne har den siste tiden vært rettet mot Nord-Korea, etter at leder Kim Jung-un har raslet med sablene mot nabolandet Sør-Korea. Fredag skal også den amerikanske utenriksministeren John Kerry ankomme regionen, for å følge med på situasjonen.

Det er ikke kjent hvorfor posisjoneringen av raketten ikke har blitt etterfulgt at en utskyting. Ifølge den amerikanske tjenestemannen er det også mulig at reisningen av raketten har blitt gjort for å teste at utstyret fungerer.

Tjenestemannen sier også at det er en mulighet for at det hele er satt i stand for å «tulle» med USA og deres allierte, som lenge har fryktet en utskyting.

Tjenestemannen ønsker ikke å utdype hvilken type opplysninger som ligger til grunn for observasjonen.

Forvirre

Nord-Korea har de siste dagene gjentatte ganger flyttet rundt på sine raketter, noe vestlig etterretning tror at de gjør for å forvirre omverdenen.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer etterretningskilder, har nordkoreanerne flere ganger trillet raketter inn og ut av et lagerområdet på østkysten. De har også flyttet rundt på fem mobile utskytingsramper.

– Det er tegn på at Nord-Korea kan komme til å skyte ut Musudan-raketter snart. Men de har flyttet dem inn og ut av lagre gjentatte ganger, sier en etterretningskilde.

En annen kilde tror nordkoreanerne forsøker «å utmatte» amerikansk og amerikansk etterretning, som har vært i høy beredskap siden onsdag.

De såkalte Musudan-rakettene er ikke tidligere testet, men antas å ha en rekkevidde på opptil 4.000 kilometer. Rakettene kan dermed nå mål i Sør-Korea, Japan og kanskje amerikanske baser på stillehavsøya Guam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt