Hopp til innhold

– Nord-Korea har sendt 100.000 slaver for å jobbe utenlands

Nord-Koreas leder Kim Jung-un har trappet opp landets slaveprogram. Det hevder menneskerettighetsorganisasjoner i Sør-Korea.

North Korea Koreas Tensions Analysis Kim Jung Un

Nord-Koreas diktator Kim-Jung-un bruker slavearbeidere for å spe på landets elendige økonomi, ifølge menneskerettighetsforkjempere.

Foto: Wong Maye-E / Ap

Nord-Korea har i flere tiår tvangssendt folk til andre land for å jobbe gratis eller tilnærmet gratis for den nordkoreanske stat, ifølge anklager fra menneskerettighetsforskere og rømte arbeidere.

Ifølge anklagene hugger de blant annet trær i Sibir, strever i kinesiske fabrikker og graver tunneler i Myanmar.

På denne måten skaffer de sårt tiltrengt utenlandsk valuta til den sanksjonsrammede og svært slunkne nordkoreanske statskassen.

Har trappet opp

Nå skal landets leder, Kim Jung-un, ha trappet opp dette arbeidet, skriver The New York Times.

En studie fra Korea Policy Research Center og North Korea Strategy Center, en organisasjon i Seoul som jobber med nordkoreanske avhoppere, beregnet i 2012 at mellom 60.000 og 65.000 nordkoreanere arbeidet i mer enn 40 land.De skaffet staten mellom 150 og 230 millioner dollar årlig, ifølge rapporten.

Nå har antallet slavearbeidere økt til rundt 100.000, sier menneskerettighetsforskere som The New York Times har snakket med.

– Bruker pengene på luksus

– Nord-Korea utnytter arbeidet deres og lønnen til å øke Kim Jung-uns private formue, sier Ahn Myeong-chul, leder i den Seoul-baserte menneskerettighetsorganisasjonen NK Watch

– Vi mistenker at Kim bruker deler av pengene på å kjøpe luksusvarer til eliten og sine følgere og til å finansiere en ny byggeboom i Pyongyang som han har startet for å vise frem sitt lederskap, sier hun til avisen.

Besøkte arbeidsleir i Sibir

Nettmediet Vice News, som liker å bruke utradisjonelle journalistiske metoder, besøkte en nordkoreansk arbeidsleir i Sibir i 2011. Der traff de arbeidere som sa at de hadde bodd og jobbet i den russiske skogen i mange år.

Se reportasjen her.

SISTE NYTT

Siste nytt