– Nord-Korea gjør en stor tabbe hvis de sender avgårde en rakett

USAs utenriksminister John Kerry startet sitt besøk i Sør-Korea med å sende en kraftig advarsel til naboene i nord, samtidig sier Nord-Korea at Tokyo vil bli deres første mål.

John Kerry møter Yun Byung-se i Sør-Korea

John Kerry møtte sin kollega utenriksminister Yun Byung-se i Seoul i Dag.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

– Hvis Kim Jong-un sender av gårde en rakett, enten over Japanhavet eller ett annet sted, så trosser han hele det internasjonale samfunnet. Og han må forstå, og det tror jeg han gjør, hva en slik rakettoppskyting vil føre til, sa Kerry til den fremmøtte pressen etter sitt møte med sin sørkoreanske kollega.

– Dette vil være en stor tabbe og bare føre til at landet hans blir ytterligere isolert. Vårt håp er at samtalene kan gjenopptas, sa Kerry før han understreket at landet trenger mat og ikke en leder som viser frem musklene sine.

Ifølge den sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap har nordkoreanske myndigheter blinket ut Tokyo som det første målet for en eventuell rakett.

Ingen tro på krig

Kerry kom til Seoul i dag og skal ha samtaler med Sør-Koreas ledelse og øverstkommanderende for de 28.000 amerikanske soldatene som er stasjonert i landet.

Høytstående amerikanske tjenestemenn har de siste dagene blitt sitert på at de ikke har noen tro på at Nord-Korea forbereder en krig, men frykter kaos.

– Vi har ikke sett noen indikasjoner på store styrkebevegelser, styrker som samler seg langs grensa, store øvelser eller noe annet som støtter opp under krigsretorikken, sier en høytstående amerikansk tjenestemann.

I går kom det frem i den amerikanske kongressen at etterretningstjenesten i forsvaret har konkludert med at det er «moderat sannsynlighet» for at nordkoreanerne har evnen til å avfyre en ballistisk atomrakett, men at den trolig vil være upålitelig.

Det er første gang Defence Intelligence Agency (DIA) kommer til en slik konklusjon.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Senere torsdag kveld hevdet imidlertid Pentagon at det er unøyaktig å si at USA mener Nord-Korea har vist at de er i stand til å avfyre en rakett med et kjernefysisk stridshode.

– Det vil være galt å si at Nord-Korea har fult ut testet, utviklet eller demonstrert den type kjernefysisk kapasitet som det blir referert til, sier en talsmann for Pentagon.

– Nord-Korea blir ingen atommakt

I Seoul sier Kerry at USA aldri vil akseptere Nord-Korea som en atommakt, og vil forsvare Sør-Korea med alle midler om nødvendig.

– Vi er alle enige om at Nord-Korea aldri vil bli en atommakt, sa Kerry på en pressekonferanse i den Sør-Koreanske hovedstaden.


Nord-Korea har de siste ukene raslet voldsomt med sablene og spekulasjonen har gått høyt om landet nord på Koreahalvøya vil prøveskyte en av sine Musudan-raketter eller ikke. I går meldte CNN at raketten stod klar i utskytningsrampen, før det senere kom meldinger om at raketten var tatt ned igjen.

Forvirre

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer etterretningskilder, har nordkoreanerne flere ganger trillet raketter inn og ut av et lagerområdet på østkysten. De har også flyttet rundt på fem mobile utskytingsramper.

– Det er tegn på at Nord-Korea kan komme til å skyte ut Musudan-raketter snart. Men de har flyttet dem inn og ut av lagre gjentatte ganger, sier en etterretningskilde.

USAs største bekymring er at Nord-Koreas unge og nye leder, 30 år gamle Kim Jong-un, skal feilberegne situasjonen og utløse en utilsiktet og uønsket hendelse.

Derfor skal det pågår et hektisk diplomati i kulissene og ifølge CNN møttes tjenestemenn fra USA og Nord-Korea nylig i all hemmelighet i New York.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt