Hopp til innhold

– Nord-Korea et brutalt og farlig land

Nord-Koreas ambisjoner om å bli en atommakt er uhyre farlig, og landets ledelse er en permanent katastrofe for innbyggerne, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg på grensen mellom Sør- og Nord-Korea.

Jens Stoltenberg i den demilitariserte sonen mellom Sør-Korea og Nord-Korea.

Foto: Anders Magnus / NRK

Anders Magnus, Sør-Korea

Panmunjom, på grensen mellom Nord- og Sør-Korea: Jens Stoltenberg var så vidt over grensen til Nord-Korea, da han besøkte den demilitariserte sonen mellom de to landene i dag morges. Der kunne han kikke nordkoreanske soldater inn i hvitøyet

Jens Stoltenberg (t.v.) og NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Statsminister Jens Stoltenberg (t.v.) og NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus på grensen mellom Sør-Korea og Nord-Korea.

Foto: NRK

– Grensen mellom Nord- og Sør-Korea er et veldig sterkt uttrykk for at vi trenger nedrustning. At vi trenger kjernefysisk sikkerhet. For dette er en av verdens mest usikre grenser, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Demilitarisert sone

Han er på besøk i det såkalte «Felles sikkerhetsområdet» mellom Nord- og Sør-Korea, hvor begge parter har bygninger hvor de kan møtes – og sitte rundt et bord, på hver sin side av grensen.

Stoltenberg får omvisning i et av disse rommene, og kunne tråkke over grensen til Nord-Korea, men bare et par meter. Utenfra presser nordkoreanske soldater seg mot rutene for å stirre på den norske delegasjonen og ta bilder av den, i et skuespill som er ment å skulle skape ubehag hos gjestene fra Vesten.

Jens Stoltenberg på nordkoreansk jord.

Jens Stoltenberg var kort inne på nordkoreansk side av grensen. Legg merke til de nordkoreanske soldatene utenfor vinduet.

Foto: Anders Magnus / NRK

I kveld åpner det andre verdensomfattende toppmøtet om atomsikkerhet (Nuclear Security Summit). USAs president Barack Obama tok initiativet til disse toppmøtene, og det første ble holdt i Washington i 2010.

LES OGSÅ: Åpner for kutt i atomvåpenarsenal

LES OGSÅ: Langa ut mot Iran og Nord-Korea

Nobels fredspris

Nysgjerrige nordkoreanske soldater.

Nysgjerrige nordkoreanske soldater kikker inn på de utenlandske gjestene.

Foto: Anders Magnus / NRK

Det var blant annet dette for initiativet han fikk Nobels fredspris. En rekke land lovet å bringe farlig kjernefysisk materiale under kontroll, slik som anriket uran og plutonium, stoffer som kan brukes til å lage atomvåpen.

Et av toppmøtets viktigste mål er å hindre at slikt atomvåpenmateriale skulle havne i hendene på terroristorganisasjoner.

Norge har bidratt til å fjerne kjernefysisk avfall fra russiske atomubåter i nord, og vi har også betalt for at det kjernefysiske materialet som tidligere leverte kraft til russiske fyrlykter nå er erstattet med solcellepanel.

Over 80 prosent av de løftene som ble gitt av mange land under Washington-konferansen har blitt gjennomført etter to år, likevel gjenstår særlig to store problemer: Iran og Nord-Korea.

Nord-Korea hett tema

Jens Stoltenberg får omvisning på grensen mellom Sør- og Nord-Korea.

Jens Stoltenberg får omvisning på grensen mellom Sør-Korea og Nord-Korea.

Foto: Anders Magnus / NRK

Disse problemlandene er ikke tema på årets toppmøte, hvor ledere fra mer enn 60 land samles. Men særlig Nord-Korea, og landets trussel om å skyte opp en langdistanserakett i neste måned, er et av de heteste tema mellom toppmøtedeltakerne når de snakker sammen utenom selve konferanseprogrammet.

Nord-Korea sier at raketten er fredelig og sivil, og skal brukes til å skyte en satellitt ut i verdensrommet. Amerikanerne på sin side sier at dette er en prøveskyting av en rakett som kan sende atomvåpen inn over USA.

Går prøveskytingen av stabelen som Nord-Korea truer med, vil USA stanse en lovet matvarehjelp til landet.

Stoltenberg mener det er riktig av USA å stille krav:

– Nord-Korea er et land som krever at det stilles krav. De fører en politikk som rammer landets befolkning. At USA stille krav til at de må stanse sine atomvåpenprogrammer, det forstår jeg godt.

LES OGSÅ: Obama på grensen mellom Nord- og Sør-Korea

LES OGSÅ: Frykter Al Qaida kan lage atomvåpen

– En permanent katastrofe

Stoltenberg er rystet over den politikk som føres i det lukkede landet på den andre siden av grensen:

– Nord-Korea er en permanent katastrofe for sine innbyggere. Landet klarer ikke å brødfø sin egen befolkning, og barn får altfor lite mat. Samtidig bruker de altså store ressurser på å utvikle atomvåpen, sier han.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: Høyt spill om matvare-avtalen

SISTE NYTT

Siste nytt