– Nord-Korea bør ikke ha svake barn

Kim Jong-un forsøkte å vise en myk side av seg selv da han besøkte et sykehus i Pyongyang.

Kim Jong-un besøker sykehus

Bildene fra det nordkoreanske nyhetsbyrået viser en smørblid Kim Jong-un med mer eller mindre lykkelige barn og sykepleiere.

Foto: KCNA / Reuters

I forrige uke kom myndighetene i Nord-Korea med en ekstremt sjelden innrømmelse og beklagelse da en boligblokk kollapset i Pyongyang.

Det ble ikke opplyst hvor mange som omkom, men ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA satt Kim Jong-un våken og sørget hele natten.

Nå er det nordkoreanske propagandamaskineriet tilbake med en solskinnshistorie, der Kim og kona har besøkt foreldreløse barn på Taesongsan-sykehuset i Pyongyang.

Kim skal selv ha beordret at barna skulle behandles i hovedstaden, etter å ha fått beskjed om at det fantes fysisk svake barn på et barnehjem i Phyongan-provinsen.

Kim Jong-un besøker sykehus

Kim Jong-un med to barn i korridorene på Taesongsan-sykehuset.

Foto: KCNA / Reuters

Var «friske og lubne»

«Da han kom inn i rommet med syke, foreldreløse barn, løp de mot ham. Han holdt barna i armene sine, og var veldig fornøyd med at alle så ut til å være friske og lubne,» skriver KCNA.

Kim skal også ha studert skjemaer som viste barnas vekt, og konkludert med at barna var friske og normale for alderen.

– For å passe på at de beholder sin nåværende helsetilstand og vokser videre med god helse, er det viktig at man passer nøye på ernæringen deres. Det bør ikke være et eneste svakt barn under partiets omsorg, sa Kim.

Verdens matvareprogram (WFP) publiserte nylig en rapport som viser at hvert tredje nordkoreanske barn er veksthemmet, mens hvert femte er undervektig.

Det statlige rasjoneringssystemet gir hver nordkoreaner litt over 400 gram mat om dagen, og ifølge WFP får de altfor lite fett, proteiner, grønnsaker og frukt.

Les: Nord-Korea ber om matvarehjelp
Les: Vil gi folket pizza og platåsko

Kim Jong-un besøker sykehus

Når Kim Jong-un ikke poserer i militære sammenhenger, forsøker han ofte å skape et jovialt bilde av seg selv.

Foto: KCNA / Reuters

«Vi er de lykkeligste i verden»

Taesongsan-sykehuset skal nå ha blitt utpekt som et av de ledende sykehusene i landet, og Kim skal ha bedt de ansatte om å ta ansvaret for å gjennomføre regimets helsepolitikk.

KCNA hevder videre at barna og Kim sang en sang som heter «Vi er de lykkeligste i verden», og at barna på babyavdelingen stabbet mot ham mens de sa «pappa».

«Øynene hans var blanke av tårer da han lullet dem mens de klamret seg fast i ermene hans,» heter det i artikkelen.

Kim ble også vist rundt i parken utenfor sykehuset, og registrerte med tilfredshet at trær og stier hadde gjort området finere, skriver KCNA.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble sykehuset opprinnelig bygget for å behandle militært personell.

Les også: Truer med krig - viser den myke siden hjemme
Les også: Nord-Korea-flyktninger:– Da mine foreldre sultet ihjel, hadde jeg ikke kister til dem

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt