Hopp til innhold

– Noen av Frankrikes skarpeste penner og kullstifter har gått bort

Tidligere medarbeider i NRK Erik Aasheim har flere ganger møtt menneskene bak Charlie Hebdo og laget reportasjer. I dag har han vanskelig for å holde tårene tilbake.

Erik Aasheim møtte tegneren Laurent Sourisseau, kjent som Riss, og laget TV-reportasje om ham i 2007.

I 2007 tilbrakte Erik Aasheim en dag sammen med tegneren Laurent Sourisseau, kjent som Riss, i bladet Charlie Hebdo. Dette er TV-reportasjen han laget om den kjente tegneren. I dag ligger Riss hardt skadet på sykehus.

Video Erik Aasheim om situasjonen i Frankrike

Erik Aasheim jobbet for NRK i Paris fra 2004. Der møtte han flere ganger journalistene og tegnerne i Charlie Hebdo.

Foto: Nyhetsspiller

Hele Frankrike er kraftig berørt etter angrepet mot redaksjonen det ukentlige satirebladet Charlie Hebdo hvor 12 mennesker ble drept og flere skadd.

En av dem som ved flere anledninger har møtt de som står bak satiremagasinet er NRKs tidligere medarbeider i Paris, Erik Aasheim. Han tilbrakte blant annet en dag sammen med tegneren Laurent Sourisseau, kjent som Riss, og laget TV-reportasje om ham i 2007.

– Når jeg nå ser de velkjente signaturene deres rulle over TV-skjermen, som Charb, Cabu, Tignous merker jeg det er vanskelig å holde tårene tilbake. Tegneren Riss som jeg tilbrakte en hel dag sammen da jeg laget en tv-reportasje om ham, er hardt skadet.

– Ytringsfrihetens helter

Han sier dette er navn som alle franskmenn kjenner.

– De var både elsket og hatet, men først og fremst dypt respektert for den rollen de har hatt i den franske samfunnsdebatten. Det er noen av landets skarpeste penner og kullstifter som nå har gått bort.

Aasheim berømmer redaksjonens kamp for ytringsfriheten.

– De var helter for ytringsfriheten som aldri lot seg stoppe. Det gikk ikke en dag uten at de fikk drapstrusler. Redaktøren hadde politibeskyttelse, og det samme hadde de i redaksjonen etter at de ble utsatt for en bombeangrep i 2011.

– Skjøt fra hofta i alle retninger

Aasheim forteller at Bladet lager en satire som er en del av den franske journalistikken som vi ikke har her i Norge.

– De skjøt fra hofta i alle retninger. Mot radikale muslimer, mot konservative kristne og mot dumme politikere. Ingen slapp unna. De hørte selv til ytterste venstre fløy politisk, men ble også omfavnet av høyresiden fordi tegnerne var rå mot radikal islam. De jobbet hele tiden i grenseland med å utfordre ytringsfriheten.

Les også: – Et svært kontroversielt magasin

– Opplevde du at de fryktet et angrep?

– Jeg snakket med dem før bombeangrepet i 2011, da de ikke hadde politibeskyttelse. De fikk også da trusler rettet mot seg hele tiden, men de var ikke redde. Jeg har snakket med folk i Paris i dag som var tettere på dem. Selv med full politibeskyttelse dempet de seg ikke, og det var business as usual. Det virker som om de ikke la merke til at de var truet.

Les også: Dette er striden som kan ha utløst angrepet

Charb døde fri, står det på plakaten

Charb døde fri, står det på plakaten som holdes opp under en markering på Place de la Republique i Paris. Charb er kallenavnet til bladets avdøde redaktør Stéphane Charbonnier.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt