Hopp til innhold

– Nobelprisen viser at Vesten ikke alltid støtter diktaturer

TUNIS (NRK): Tunisias islamistleder Rachid Ghannouchi ser på fredsprisen som en ære og håper den kan inspirere både i Tunisia og resten av den arabiske verden.

 Rachid Ghannouchi, partileder for Ennahda

Rachid Ghannouchi sitter til venstre og får med seg en teaterøving der studenter spilte satire over tunisiere som følte seg for fine til å gå på landets universiteter.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det er valgkampstemning i partihovedkvarteret til islamistpartiet Ennahda. I et rom møtes erfarne ledere, i andre holder studenter på med et parodisk teaterstykke og et musikkband øver seg foran universitetsvalget.

Og fra rom til rom går den 74 år gamle og nå gråhårete Rachid Ghannouchi, partilederen for det mest innflytelsesrike islamistpartiet i Midtøsten og Nord-Afrika.

– Det tunisiske folket er veldig lykkelig over at revolusjonen er anerkjent av verden. Nobels fredspris er den største prisen i hele verden. Det er en oppmuntring for demokrati i den arabiske verden og et uttrykk for at Vesten ikke alltid støtter diktaturer, sier han i et eksklusivt intervju med NRK.

Ghannouchi og partiet hans dominerte det politiske livet i Tunisia etter revolusjonen som tvang Zine bin Ali fra makten i 2011.

Stolt av prisen

Da landet stod på randen av kaos i 2013 etter to politiske drap og stor uro, grep kvartetten som i dag tildeles nobelpris inn for å mekle mellom partene.

Ennahda på den ene siden, det sekulære og liberale establishmentet på den andre som fryktet en islamisering av landet.

Ennahda springer ut fra Det muslimske brorskapet, men valgte en annen vei enn deres søsterparti i Egypt.

Ghannouchi mener de har kommet styrket ut av prosessen.

– Tunisia lever et ekte demokratisk liv. Vi er i en overgangsperiode. Vi har økonomiske problemer, vi har sikkerhetsproblemer med å stå imot terrorisme. Men det tunisiske styret står på solid grunn takket være alliansen mellom de store partiene, i tillegg til de andre mindre partiene.

Kompromisser

Ennahda tapte parlamentsvalget som ble holdt tidligere i år, men har valgt å sitte i en samlingsregjeringen med det regjerende Nida Tounees-partiet.

Men selv om kompromissånden hylles i festtaler både i Norge og Tunisia i dag, er ikke alt såre vel i det politiske livet i Tunisia.

Særlig i valgkampen gikk det hardt for seg, og Ennahda ble beskyldt for å stå i ledtog med de ytterliggående islamister. I etterkant av valget har det vært tre dødelige terrorangrep.

Rester av diktaturet

Ghannouchi svarer diplomatisk på hva han synes om påstandene.

– Valgkamper er voldsomme og en motstander kan bli demonisert. Men vår valg var fredelige Ingen ble skadd, ingen ble satt i fengsel og alle aksepterte valgresultatet, sier han.

Terroren fortsetter likevel å ryste Tunisia og har lagt landets turistindustri brakk. Ghannouchi anerkjenner at landet har et betydelig sikkerhetsproblem, mener likevel ikke det er revolusjonens feil.

– Terrorisme er ikke et resultat av revolusjonen, det er etterlatenskaper etter diktaturet, etter ben Ali, hevder han.

SISTE NYTT

Siste nytt