Hopp til innhold

Mandelas datter: – Han ga oss et stort smil

Nelson Mandelas helsetilstand har blitt «oppsiktsvekkende bedre», ifølge hans datter Zindzi Mandela. Nå kommuniserer han og ser på TV fra sykesengen.

Nelson Mandela

PÅ BEDRINGENS VEI? Nelson Mandelas helsetilstand skal være betydelig bedre dagen før hans 95-årsdag.

Foto: BARBARA KINNEY / Afp

I et ekslusivt intervju med Sky News forteller Nelson Mandelas datter, Zindzi Mandela (52), at farens helsetilstand er betydelig bedre og at han har hatt enorme framskritt de siste dagene.

Ifølge Zindzi kommuniserer han nå med familien, dagen før han fyller 95 år.

– Han kommuniserer med hendene og øynene, sier Zindzi.

– Du kan se i øynene hans at han er tilstede – den samme energien, den samme styrken er der fortsatt, forteller hun og legger til at hun håper han snart blir helt frisk og kan komme hjem.

Mandela

Zindzi Mandela mottar en klem utenfor Medi Clinic Heart-sykehuset i Pretoria 26. juni.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Ifølge datteren, som besøkte faren tirsdag, ser han nå på TV og bruker hodetelefoner til å lytte.

– Han ga oss et stort smil. Han responderer også veldig bra, han rekker ut hånden sin og nikker til oss, forteller Zindzi.

– Det var en tid da vi var fryktelig engstelige og forberedt på det verste, men han fortsetter å overraske oss hver dag, legger hun til.

Mandela ble innlagt på MediClinic Heart-sykehuset i Pretoria for drøye fem uker siden med en lungeinfeksjon. Tilstanden hans har blitt definert som kritisk av helsemyndighetene.

Zindzi Mandela og Nelson Mandela

Zindzi Mandela og Nelson Mandela sammen i 2010.

Foto: HO / Reuters

Skal feire farens bursdag på sykehuset

Torsdag vil sørafrikanerne og verden feire Mandela-dagen på hans 95-årsdag.

Familien arrangerer en bursdagsfest på sykehuset. De skal servere hans favorittmat, den indiske klassikeren biryani og matretter fra Mosambik, forteller Zindzi.

Hun forteller at det er vanskelig å finne en passende gave til en mann som har Mandela.

– Det er veldig vanskelig å komme opp med en perfekt bursdagsgave til ham. Normalt sett gir vi hverandre store bilder av familiebegivenheter eller bare medlemmer av familien.

– Vi planlegger å gi ham en stor collage av bilder i morgen, sier hun.

Zindzi var bare tre år da faren ble dømt til livsvarig fengsel.

Sammen med sin eldre søster Zenani, ble hun i ung alder flyttet fra skole til skole, ettersom deres mor til stadighet ble arrestert av apartheid-regimet. I slutten av tenårene måtte hun søke om psykologisk hjelp.

Når Sky News spør Zindzi hun noen gang har vært sint på sin far, svarer hun: «Ja, selvfølgelig har jeg vært det.»

– Dette sinnet jeg snakker om var rettet mot ham. Det var så mange ting som skjedde med oss, alle traumene, trakasseringen, og brutaliteten fra apartheid-regimet.

– Jeg følte meg veldig sårbar. Men som jeg sier, å snakke om disse øyeblikkene og dele minnnene med ham, har hjulpet meg.

«Afrikas største helt blir 95»

Mandela-dagen ble innstiftet av FN i 2009 med det formål å hedre arven og verdiene fra den sørafrikanske antiapartheidhelten og symbolet for svart frigjøring.

«Vi skal danse til en seierssang enda en gang denne kommende torsdag når Nelson Mandela, verdensborger og Afrikas største helt hittil, blir 95», skriver Aniebo Nwamu i den nigerianske avisa Leadership.

Han mener det er uafrikansk å fokusere på en gammel manns helse, og har bare forakt til overs for hordene av vestlige journalister som har slått leir med sine kameraer utenfor sykehuset i Pretoria der Mandela ligger.

SISTE NYTT

Siste nytt