Familien til NRK: Ber innstendig om hjelp fra norske myndigheter

JERUSALEM/OSLO (NRK.no): To dager etter at en norsk kvinne og en israeler ble kidnappet på Sinaihalvøya er familien til den israelske studenten blitt mer bekymret.

Taba road, Sinaihalvøya, Egypt

De to skal ha blitt kidnappet på Taba road mellom feriebyene Taba og Dahab.

Foto: Sonysan/Flickr.com CC BY-NC-ND 2.0

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

– Vi har snakket med ham to ganger. Den første gangen var han ved godt mot. Nå var han mer bekymret, sier broren til den israelske studenten i 20-årene til NRK. Og han får støtte fra sin svoger.

– Vi snakket med han i går kveld, og da var han mye mer nervøs enn da vi snakket med han tidligere på dagen, sier Saeed Ghalia til NRK.

– Det han fortalte var at det var uaktuelt for kidnapperne å løslate dem før egyptiske myndigheter hadde gitt etter for deres krav, sier Ghalia som forteller at familien også har snakket med den norske kvinnen i 30-årene.

Utenriksdepartementet (UD) styrker ambassaden i Kairo med fem personer for å kunne håndtere situasjonen med den bortførte norske kvinnen på Sinai-halvøya i Egypt. Lørdag kveld var det ikke noe nytt i saken.

– Vi er veldig bekymret for ham. Vi aner ikke hvordan han har det og hvor lang tid dette tar. Vi har fått høre at det foregår knallharde forhandlinger for å få dem løslatt enten i dag elle i morgen, sier Ghalia.

– Kidnapperne krever fortsatt at deres fengslede slektninger slippes fri. Vi mener det er viktig at norske myndigheter nå legger skikkelig press på gisseltakerne, sier han til NRK.

UD sender forsterkninger

I Oslo har Utenriksdepartementet satt krisestab og jobbet gjennom hele natten med å få frigitt den norske kvinnen og hennes venn. De har nå sendt flere nye medarbeider til Egypt for å hjelpe den norske ambassaden.

– Vi er i løpende kontakt med egyptiske myndighet som leder arbeidet med å få den norske kvinnen løslatt. I tillegg har vi kontakt med israelske myndigheter, sier Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til NRK.

Kan dere si noe om når dere forventer et gjennombrudd?

– Det er umulig å si hvor lang eller kort tid detter tar, men vi har tiltro til at egyptiske myndigheter får løst dette så rakst som mulig.

Forhandlinger

Ahmed Tibbi

Den israelske parlamentarikeren Ahmed Tibbi er en pådriver for å får løst gisselsituasjonen på Sinai.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det var torsdag kveld den norske kvinnen og en israelsk statsborger av palestinsk opprinnelse ble bortført av bevæpnede beduiner i Sinai-ørken.

Flere kilder, blant annet en israelsk parlamentariker, hevdet fredag at det pågår forhandlinger med gjerningsmennene.

– De krever to av deres familiemedlemmer løslatt fra fengsel i Kairo, sier parlamentarikeren Ahmed Tibbis talsmann til NRK.


Tibbi har selv vært i kontakt med myndighetene i Kairo for å løse situasjonen og få de to kidnappede frigitt.

UD har så langt vært knapp med å gi opplysninger om hvordan saken håndteres. Kvinnen er ifølge egyptisk politi i 30-årene, men UD har kun bekreftet at hun er norsk, uten å oppgi alder.

De to skal ha blitt kidnappet like etter at de krysset grensen mellom Israel og Egypt, og ifølge israelske medier skal de to ha sittet i en taxi da de ble stoppet og bortført.

Ved en veisperring skal de ha blitt truet over i en ny bil. Drosjesjåføren skal senere ha blitt løslatt og det var han som varslet egyptiske myndigheter om hendelsen.

Den kidnappede mannen har ringt til sin familie og fortalt at han var i fin form. Kidnapperne krever angivelig løslatelse av to slektninger som sitter fengslet for narkotikabesittelse.

Tarabeen-stammen

Ifølge den egyptiske frilansjournalisten Mohamed Fadel Fahmy, som har fulgt saken tett, er det Tarabeen-stammen nord på Sinai som står bak denne kidnappingen. En stamme som har vært involvert i flere kidnappinger tidligere.
Stammen er også kjent for å være involvert i narkotikasmugling, våpenhandel og menneskesmugling av afrikanere til Israel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden 2011 skal rundt 14 vestlige statsborgere blitt kidnappet i dette området. Alle har endt med at gislene har blitt frigitt uten at noen har kommet til fysisk skade. Beduinene har alltid krevd løslatelse av familiemedlemmer uten at disse noen gang har blitt løslatt, ifølge Fahmy.

De fleste av disse tilfellene har løst seg i løpet av 48 timer etter påtrykk fra lokale stammehøvdinger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt