NRK Meny
Normal

– Nei, jeg vet ikke hvem Putin er. Hva med Trump?

Barn av russiske innvandrere i USA vet ikke så mye om Russland. Men de liker Trump, og i Brighton Beach i New York lærer de den klassiske ballettens grunntrinn

Russiske ballettelever, Brighton Beach

Verken Gabriel Roizin (midten) eller Alisa Korol (t.v) har noen gang besøkt slektninger i Russland, men de er vokst opp med russiske eventyr, musikk og kultur.

Foto: Gro Holm

– Nei, jeg vet ikke hvem Putin er. Hva med Trump? Han er presidenten vår, og det er godt, for Clinton ville bare ha høyere skatter.

NRK treffer sju år gamle Gabriel Roizin på Brighton Ballet Theater. Han er tredje generasjon russer, og det er bestemor Irina som driver ballettskolen i Brighton Beach. «Lille Odessa» kalles stedet, og det er her de fleste av New Yorks rundt 600 000 russere bor.

Brighton Ballet Theater

Ved Brighton Ballet Theater undervises det etter samme prinsipper som ved Bolsjoj-teateret i Moskva.

Foto: Gro Holm

– Russland er et fint sted, det er bare regjeringen som er dårlig, mener Gabriel. Det er tydelig at han har overhørt en og annen politisk diskusjon hjemme.

Vil bo i Amerika

Alisa Korol

Alisa Korol vil gjøre alt som kan gjøres på en scene da hun blir stor, danse, synge og spille skuespill.

Foto: Lars Os

– Jeg vil bo i Amerika, jeg er født her, sier seks år gamle Alisa Korol.– Russland er crazy og kaldt. Jeg har lyst til å kjøre tog i Russland, med det stinker, fniser hun og rister på fletta.

Hun har aldri vært i moderlandet, men bestemoren bor fortsatt der, og hun har lyst til å dra på besøk.

– Hvem Putin er? En fyr som hjelper Trump i det hvite hus, mener Alisa.

Anti-russisk stemning

– Det er så negativ stemning rund alt som har med Russland å gjøre nå at jeg nøler med å fortelle at jeg er russisk, sier Irina Roizin.

I rundt tretti år har hun drevet ballettskolen i Brighton Beach, og hun pleide å være stolt av å representere russisk kultur i USA.

Irina Roizin

Irina er bestemor til Gabriel Roizin. Hun er ikke veldig glad i Trump, men stemte i likhet med de fleste russere i New York på ham.

Foto: Lars Os

Men blant demokrater får president Putin skylden for hacking og Hillary Clintons valgnederlag. 17 amerikanske etterretningsorganisasjoner har konkludert med at Russland forsøkte å påvirke valget. Både FBI og Kongressen gransker mulige forbindelser mellom Trumps valgkampmedarbeidere og Russland.

Hovedgata i Brighton Beach

Nesten alle skilt er også på russiske i Brighton Beach, maten er russisk og språket er i hovedsak russisk.

Foto: Gro Holm

Støtter Trump – og Putin

– På Trump, svarer småbarnsmoren Irina Aguvajeva da jeg spør hvem hun stemte på i fjor høst.

Hun var nesten voksen da hun flyttet fra Russland til USA. NRK møter henne på strandpromenaden på en usedvanlig kald vårdag. Om sommeren er stranda full av badende new yorkere.

Irina Aguvajeva

Irina Aguvajeva jobber i gullsmedbutikk. Hun misliker Hillary Clinton sterkt.

Foto: Gro Hol

Irina er småbarnsmor og opptatt av kvinnerollen.

– Jeg er anti-feminist og liker ikke kvinner som forsøker å fortelle andre hvordan de skal leve. Det er selvfølgelig Hillary Clinton jeg tenker på, sier hun bestemt.

– Vi, amerikanerne, valgte Trump. Hva har Putin med det å gjøre?, spør Vera Lamgot retorisk.

Hun synes hele diskusjonen rundt mulig russisk innblanding i valget er tøvete og mener den skyldes at eliten i Washington ikke ønsker at USA og Russland skal være venner. Vera avslutter deretter samtalen på boardwalken, strandpromenaden, temmelig raskt.

Finnes ikke bevis

– Det finnes ingen bevis for at Putin forsøkte å påvirke valget, mener Alex Pogoriloj.

Han er russer fra Ukraina og stoler ikke på konklusjonene fra de amerikanske etterretningsorganisasjonene, ettersom de ikke vil offentliggjøre angivelige bevis.

Alex Pogoriloj

Alex Pogoriloj mener at USA bør la være å blande seg inn i ukrainsk politikk. Sterke politiske krefter her mener at USA bør forsyne det ukrainske forsvaret med våpen.

Foto: Gro Holm

Pogoriloj hevder også at USA stod bak det han kaller statskuppet i Kiev.

– De brukte 5 milliarder dollar på å styrte president Viktor Janukovytsj, sier han.

Janukovytsj ble avsatt av det ukrainske parlamentet i februar 2014, etter at over 80 mennesker ble drept da spesialstyrker grep inn for å stanse demonstrasjoner mot regjeringen.

Det er høyst uklart hvor tallet 5 milliarder dollar kommer fra, men det er ingen tvil om at USA støttet den såkalte Oransejrevolusjonen mot russiskvennlige Janukovytsj.

Trump og Krim

– Krim var mot statskuppet i Kiev, fortsetter Pogoriloj.

Han er klar over at ingen land har anerkjent den påfølgende russiske annekteringen av Krim, men han føler at Trump egentlig har forståelse for det som skjedde.

Under valgkampen kommenterte forklarte nemlig Trump Krim-okkupasjonen med at flertallet av folket der ønsket å være en del av Russland.

Presidenten har til gode å referere til folkeretten når han uttaler seg om internasjonale spørsmål.

Men i en tweet 15. februar i år sier Trump at Krim ble «tatt av Russland» og reiser spørsmålet om Obama var for «myk» når det gjaldt Russland. Den kuvendingen fra presidenten hadde gått Alex hus forbi, og han støtter fortsatt Trump.

Sparket FBI-sjef, møtte Russlands ambassadør

I et fjernsynsintervju med NBC forklarer president Trump at han allerede før anbefalingen fra justisministeren hadde bestemt seg for å sparke FBI-sjef James Comey. –Du vet, denne Russlands-greia med Trump og Russland er en historie som er funnet opp, det er en unnskyldning demokratene bruker fordi de tapte et valg de burde ha vunnet, sa Trump.

Trump Interview

President Trump blir intervjuet av NBCs Lester Holt. Intervjuet ble sendt i sin helhet 11. mai.

Foto: Joe Gabriel / AP

Dagen etter at FBI-sjefen fikk vite via fjernsynsnyhetene at han måtte gå, tok Trump imot Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det hvite hus. Som sedvanlig fulgte landets ambassadør til USA, Sergej Kisljak, med. Men det uvanlige var at bare det russiske nyhetsbåret Tass fikk ta bilde av de tre sammen, og Kisljak er mye omtalt i amerikansk offentlighet for tiden.

Sergei Lavrov, Donald Trump, Sergej Kislyak

President Donald Trump sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (t.v.) og Sergej Kisljak (t.h.). Det hvite hus 10. mai.

Foto: HO / AFP

Det var løgn rundt samtaler med Kisljak som gjorde at presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, måtte gå av i februar, og det var møter med Kisljak som gjorde at justisminister Sessions sa han ikke vil ha noe med etterforskning av Russlands rolle i valget å gjøre. Men president Trump beskrev møtet med Kisljak og Lavrov som "veldig, veldig godt".

Politisk umulig med tilnærming

Aleksander Golts

Aleksander Golts er viseredaktør i nettavisa Jezjedevnij Zjurnal. Tidligere var han blant annet sikkerhetspolitisk kommentator i Itogi, et russisk ukemagasin som samarbeidet med Newsweek.

Foto: Gro Holm

Kisljaks besøk i Det ovale kontor irriterer mange i det politiske miljøet i USA, ikke minst det som framstår som presidentens forsøk på å skjule det for amerikansk offentlighet. Men for øyeblikket er det uansett bortimot umulig å tenke seg et tett samarbeid mellom USA og Russland.

– Dette er et klart eksempel på at seier for etterretningen har ført til totalt politisk nederlag, sier den uavhengige russiske journalisten Aleksander Golts.

Han mener at ledelsen i Kreml nå har innsett at det er politisk umulig for Trump å etablere et nært forhold til president Putin, foreslå å lette på sanksjoner eller formalisere et tettere samarbeid om Syria.

Tsjajkovskij en ubestridt ener

Alisa Korol

Alisa Korol fortrekker Tsjajkovskij og Mozart. Men hun liker også å høre på hip hop, kan bare ikke danse det - ennå.

Foto: Lars Os

Tilbake på ballettskolen i Brighton Beach og seksårige Alisa. Indirekte er hennes liv påvirket av politikken, deler av familien dro for å slippe unna kommunismen og ble for alltid skilt av et verdenshav. Men som så mange russere, voksne som barn, drømmer hun om et liv der rammen er kultur og ubestridt vakker musikk.

– Tsjajkovskij, svarer hun henrykt da jeg spør hvilken komponist hun liker best å danse til. – Jeg besøkte en venninne som satte på Tsjajkovskijs musikk, og da ville jeg bare danse, danse gjennom hele huset, gestikulerer Alisa.

Det lukter aldri vondt i Pjotr Tsjajkovskijs russiske ballettverden, selv ikke av trollmennene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt