NRK Meny
Normal

– Nato svekkes ikke av kuppet

– Vi er urolige for det som skjer i Tyrkia, men kuppet svekker ikke Nato, hevder generalsekretær Jens Stoltenberg.

Belgium NATO Russia

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Jens Stoltenberg er hjemme i Norge for å delta i femårsmarkeringen etter 22. juli. Han kommer fra Washington og møter med den USA-ledede koalisjonen som skal bekjempe IS. Han har tro på en bred front, et tettere samarbeid mellom EU og Nato mot terror og ekstremisme.

Viktige grenser

Men Nato er avhengig av Tyrkia for å få det til. Landet er en stor militær og økonomisk makt, har en lang grense mot Syria og spiller en nøkkelrolle i kampen mot IS og den pågående flyktningkrisen. Men nå er det en intern krise Tyrkia må håndtere.

– Vår tilstedeværelse fortsetter som før kuppet i Tyrkia. Ingenting er endret. Det har jeg forsikret meg om gjennom vår øverstkommanderende i Europa (saceur), sier Natos generalsekretær i et intervju med NRK.

Militærbase

Basen Incirlik ble stengt og strømmen kuttet av tyrkiske myndigheter dagen etter kuppforsøket.

Incirlik-basen i Tyrkia.

Incirlik-basen sør i Tyrkia.

Foto: STR / Afp

Basen som ligger 54 kilometer fra Middelhavet, brukes av den USA-ledede koalisjonen som bomber IS-mål i Syria og Irak. Basen ble gjenåpnet etter ett døgn. Samme dag ble sjefen for basen, oberst Bekir Ercan Van, pågrepet sammen med elleve soldater. De er mistenkt for å ha hatt en rolle i det mislykkede kuppforsøket.

Et tyrkisk F-16-fly tar av fra flybasen Incirlik i Adana sør i Tyrkia mandag

Et tyrkisk F-16 fly tar av fra Incirlik flybasen.

Foto: MURAD SEZER / Reuters/NTB Scanpix

Unntakstilstand

Men selv om Stoltenberg forsikrer at verken rutiner eller tilstedeværelse er endret, også Natos generalsekretær er urolig for det som skjer i Tyrkia etter forsøket på militærkupp som hittil har krevd over 300 menneskeliv.

  • Over 9.000 mennesker er pågrepet, de fleste av dem soldater og offiserer.
  • Over 50.000 offentlig ansatte som anklages for å ha støttet kuppmakerne, har de siste dagene fått sparken eller er suspendert fra sine stillinger.
  • Onsdag erklærte Erdogan unntakstilstand i tre måneder i møte med det han kaller en terrortrussel.
    Tyrkias president Tayyip Erdogan

    President Erdogan hylles av sine egne utenfor palasset etter å ha slått ned militærkuppet.

    Foto: HANDOUT / Reuters

Rettsstaten

– Det er selvfølgelig viktig at man gjenskaper ro og respekt for de demokratiske institusjonene. Det er viktig at det skjer i full respekt for rettsstatens -og demokratiets prinsipper. Det har jeg understreket i samtalene med utenriksminister Mevlut Cavusoglun og president Erdogan etter kuppet, sier Stoltenberg.

Recep Tayyip Erdogan er leder av Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP). Han ble statsminister i 2003 og i 2014 ble han Tyrkias første demokratisk valgte president etter å ha vunnet det første direkte presidentvalget i Tyrkia med 52 prosent av stemmene.

Rydder opp

Likevel er det mange som bekymrer seg over «opprydningen» etter det mislykkede kuppet, og at presidenten skal bruke prosessen til å fjerne sine meningsmotstandere.

Er det en utfordring at Nato ikke krever at medlemslandene skal være demokratier?

– Nato er jo en forsvarsallianse, basert på det grunnleggende prinsippet en for alle, alle for en. Det har trygget fred og sikkerhet i Europa gjennom mange tiår. Det gir trygget og stabilitet og har redusert risikoen for konflikt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt