– NATO gir Assad lisens til å drepe

– Når NATOs generalsekretær stadig gjentar at alliansen ikke vil gripe inn i Syria, tolkes det av regimet som en lisens til å drepe, sier Najib Ghadian i den syriske opposisjonen.

Khaldiyeh i Homs, Syria

Gatene i Khaldiyeh i Homs ligger øde. Byen som er sentral i opprøret frykter et overveldende angrep fra regimets styrker.

Foto: Anonymous / Ap

Gro Holm
Foto: NRK

Najib Ghadian var en av grunnleggerne av Det syriske nasjonalrådet (SNC) og er medlem i rådets internasjonale komité.

Najib Ghadbian

Najib Ghadbian

Foto: University of Arkansas

Nasjonalrådet er anerkjent av vestlige land som «en legitim representant for alle syrere».

Selv hadde Det syriske nasjonalrådet aller helst sett at de ble anerkjent som den «eneste legitime representanten» for Syria. Men så langt ønsket ikke «Venner av Syria», hvor også Norge er med, å gå da de møttes i Istanbul i april.

I likhet med de fleste andre i rådet, er Najib Ghadian i eksil.

Det er 30 år siden sist han var i Syria, til vanlig er han professor i statsvitenskap ved Universitetet i Arkansas i USA.

Til Oslo kom han for å delta på en konferanse for fredsmeglere, arrangert av Utenriksdepartementet og med tema «forsoning i forbindelse med maktskifter».

I Syria er det langt til forsoning, både opposisjonsgruppene imellom og mellom opposisjonen og regimet.

Militær intervensjon nødvendig

– Utenlandsk intervensjon kan bidra til å redusere faren for borgerkrig, sier Ghadian der han sitter i en sofa på ærverdige Losby gods utenfor Oslo under fredsmeglerkonferansen.

– Det ideelle er om FNs sikkerhetsråd ville støtte en militær aksjon, men alternativet er en «koalisjon av villige», mener han.

«Venner av Syria» er et bra utgangspunkt for en slik koalisjon, ifølge Ghadian. Han tror regimet ville falle raskt om en slik koalisjon grep inn.

Men spørsmålet om utenlandsk militær innblanding splitter den syriske opposisjonen mer enn noe annet spørsmål.

Splittelsen kom til syne på fredsmeglerkonferansen. Najib Ghadian møtte på vegne av Det syriske nasjonalrådet visegeneralsekretæren for den største konkurrenten, Det nasjonale koordineringsrådet for demokratisk forandring, til paneldiskusjon.

Ingen av dem så direkte på den andre. Lett ironiske smil, sukk og irritert skribling mens den andre snakket avslørte at deres sans for denne type dialog nok var noe mindre enn arrangørens.

Det muslimske brorskap – en trussel?

Koordineringsrådet er regnet for å være mer sekulært og lengre til venstre enn Nasjonalrådet.

Foruten å være mot militær innblanding, mener ledelsen i Det nasjonale koordineringsrådet at Det muslimske brorskap har for stor innflytelse hos konkurrenten, Det syriske nasjonalrådet.

Ghadian avviser den kritikken.

– Vi har akseptert at islamistene skal være med. Vi frykter ikke teokrati, eller at islamistene tar over som i Egypt, sier og viser til at Syria er et sekulært samfunn, og at heller ikke de religiøst konservative ber om en islamsk stat.

Det muslimske brorskap har for øyeblikket 3 av 11 representanter i organisasjonens styre, og er på ingen måte dominerende.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

FN-observatører utenfor Al-Kubeir i Hama-distriktet

FN-observatører utenfor Al-Kubeir i Hama-distriktet 8. juni. Den norske generalen Robert Mood beskriver voldsbruken som helt uakseptabel på begge sider og sier fryktelige hendelser skjer hver eneste dag.

Foto: - / Afp

Den væpnede opposisjonen

Det syriske nasjonalrådets forhold til en annen del av opposisjonen, Den frie syriske hæren, er også komplisert.

Begge organisasjonene har et operativt fotfeste i Tyrkia, og i mars inngikk de en avtale som samarbeid. Nasjonalrådet tar seg av politikken, FSA begrenser seg til væpnet motstand.

– Men en del av de offiserene som uttaler seg fra Tyrkia, gjør det uten å ha full oversikt, sier Ghadian.

FSA har en desentralisert struktur, noe som både er en styrke og en svakhet. Det blir vanskeligere for regimet å ramme hele organisasjonen, men FSA er heller ikke koordinert nok til å kunne styrte regimet.

Dette inntrykket bekreftes av journalisten Ben Hubbard fra Associated Press. Han tilbrakte nylig to uker med opprørerne i det nordlige Syria.

Hubbard skriver at koordineringen mellom væpnede opprørsgrupper sjelden strekker seg ut over nabolandsbyene og aldri så langt som til provins eller nasjonalt nivå.

Ghadian ser litt mer lyst på det.

– Det er i ferd med å vokse fram lokale militære råd i de enkelte provinsene. De koordinerer nå motstanden i 11 av de 13 provinsene. Men fortsatt er det stort behov for ammunisjon og antitankvåpen, sier Najib Ghadian.

SNC-representanten avviser opplysningene om våpenleveranser fra Saudi-Arabia og Qatar.

– De bidrar riktig nok med penger, men våpnene skaffer vi selv, sier professoren fra Arkansas.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

USA: CIA bidrar, men ikke med våpen

Den frie syriske hæren

Deler av Den frie syriske hæren fotografert mens den trener i utkanten av Idlib.

Foto: Khalil Hamra / Ap

USAs forsvarsminister, Leon Panetta, sa til Reuters tidligere i uken at USA har tatt en beslutning om ikke å bidra med «dødelig assistanse», altså våpen, nå. Men han ville ikke kritisere «de landene som velger å væpne den syriske opposisjonen».

Torsdag skrev The New York Times at et mindre antall CIA-offiserer er sendt til det sørligeTyrkia for å hjelpe allierte å avgjøre hvilke grupper som skal motta våpenstøtte.

Bashar al-Assad i nasjonalforsamlingen

Bashar al-Assad benektet i nasjonalforsamlingen 3. juni enhver befatning med massakren i Houla som rystet det internasjonale samfunnet. 100 personer, mange kvinner og barn, ble funnet døde.

Foto: SANA / Reuters

Ifølge avisa bidrar USA med penger, kommunikasjonsutstyr og muligens overvåkningsteknologi.

Men opposisjonen skal ikke ha tilgang til informasjon fra amerikansk etterretning, slik som satellittbilder av syriske regjeringsstyrker.

AP-journalisten Hubbard rapporterer også om opposisjonens nådeløse behandling av fanger. Flere grupper skal ha blitt løslatt og satt i biler full av eksplosiver. Bombene ble utløst ved hærens kontrollposter, uten at sjåførene var informert om at de deltok i en selvmordsaksjon. Andre fanger er blitt henrettet under avhør.

Det er riktignok ikke noe nytt at krigens folkerett blir satt til side i konflikter, men det bekrefter at det er langt fra Losby gods til Nord-Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt