NRK Meny
Normal

– Nato bomber Gaddafis hjemby

Den Gaddafi-vennlige fjernsynskanalen Al-Ouraba melder at Nato har bomba Gaddafis hjemby Sirte. Ifølge rykter er det nettopp her Gaddafi og hans nærmeste gjemmer seg.

Opprørere patruljerer gatene i et område sør for hovedstaden Tripoli

Opprørerne patruljerer gatene i et område sør for Tripoli.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

DETTE SKJEDDE TORSDAG 25. AUGUST:

00.27: Hovedkvarteret til Libyas etterretningstjeneste - et notorisk symbol på Gaddafis 42 år lange styre - er nå i opprørernes hender, melder Al Jazeera.

Hit kom det detaljerte rapporter om alle som var kritiske til Gaddafi, og deler av bygningen fungerte som fengsel - med hemmelige celler der mange libyere gjennom årene har forsvunnet.

Bygningen er full av dokumenter som kan gi et svar på regimet til Gaddafi, men det vil ta flere uker å gå gjennom alt materialet.

23.56: Det libyske overgangsrådet håper å starte opp oljeproduksjonen igjen om kort tid. Det nasjonale oljeselskapet anslår at landet kan levere mellom 500.000 og 600.000 fat olje innen to til tre uker, opplyser overgangsrådets olje- og finansminister Ali Tarhouni til Reuters.

– Deretter vil det ta om lag ett år før vi er oppe på normalt nivå, som vil si rundt 1,6 millioner fat, legger han til.

23.50: Ifølge overgangsrådets viseformann Ali Tarhouni, vil lederen for rådet, Mustafa Abdel Jalil ankomme Tripoli så snart sikkerhetssituasjonen tillater det.

23.30: Opprørerne går offisielt ut og annonserer at de vil flytte sin politiske ledelse fra basen i Benghazi til hovedstaden Tripoli, forteller en tjenestemann i det nasjonale overgangsrådet til AFP.

22.33: FNs sikkerhetsråd ble torsdag enige om å frigjøre 1,5 millarder dollar av fryste Libya-midler. Pengene blir gitt til det nasjonale overgangsrådet, og skal gå til humanitær bistand og andre sivile behov. Sikkerhetsrådet ble enige etter lang tids diskusjon mellom USA og Sør-Afrika, ifølge AFP.

22.30: Et skip med mellom 200 og 250 passasjerer om bord har forlatt Tripoli, og er forventa å ankomme Benghazi lørdag, opplyser Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen til AFP.

21.36: Den Gaddafi-vennlige fjernsynskanalen Al-Ouraba melder at Nato har bomba Gaddafis hjemby Sirte. Flere har spekulert i om Gaddafi og hans nærmeste gjemmer seg nettopp i denne byen.

20.45: Muammar al-Gaddafi oppholder seg enten sør i Tripoli, eller så har han allerede flykta til ørkenen, hevder Gaddafis tidligere statsmininster Abdessalam Jalloud, som hoppa av fra regjeringa forrige lørdag.

– Han har bare fire personer igjen rundt seg. Det er to muligheter: Enten gjemmer han seg i de sørlige delene av Tripoli. Den andre muligheten er at han flykta for ei tid tilbake, og at han er ved grensa til Algerie, enten i Sirte eller Sabha, og at han vil krysse ørkenen, sier Jalloud til AFP.

19.58: Det amerikanske utenriksdepartementet tror Libyas langre av lavanriket uran og sennepsgass, som ble bygget opp under Gaddafis regime, er sikra, ifølge Reuters.

19.51: NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen er i Tripoli, og forteller at opprøernes organisering virker improvisert

– Organiseringa av opprørerne på lokalt plan virker relativt lite improvisert. Jeg var akkurat på et av opprørernes hovedkvarter, og der var det fullstendig kaos, sier Mikkelsen.

Han forteller at også den politiske styringa i hovedstaden er nesten fraværende, og at det meste improviseres.

SE VIDEO HER:

Video Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Tripoli

Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Tripoli

19.38: Libyas opprørere storma Abu Salim-distriktet, der Gaddafis styrker hittil har hatt kontroll, etter at Nato ga dem luftstøtte, melder Reuters. Ifølge nyhetsbyrået AP har opprørsstyrkene omringa ti høyhus. Gaddafis styrker svarer med kraftige våpen, de skal også ha en beltevogn til rådighet.

19.31: Opprørernes nasjonale overgangsråd vil trolig ikke be om hjelp fra en internasjonal fredsbevarende styrke for å stabilisere landet, men vil kanskje søke hjelp utenfra når det gjelder politiarbeid, sier talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet, Victoria Nuland, til Al Jazeera.

19.21: Mens mange av Libyas naboland anerkjenner opprørerne i landet, blokkerer Sør-Afrika utleveringa av pengene som ble fryst da opprøret starta for seks måneder, ifølge Reuters.

Sør-Afrika, som er et ledende medlem av Den afrikanske union (AU), sier at de er bekymra for at de ved å finansiere opprørsregjeringa, også automatisk vil anerkjenne det nasjonale overgangsrådet i landet, noe som enda ikke er gjort av AU.

Libyske opprørere fant ammunisjon

Opprørerne i Libya samler seg ved inngangen til al-Maser-skogen sør i Tripoli, der de har funnet store mengder ammunisjon som er gjemt av Gaddafis styrker.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

19.11: Syrisk fjernsyn har sendt mer av Gaddafis lydopptak i kveld.

– Disse folkene vil misbruke deres ukrenkelighet, og angripe deres ære og hjem. Slik er deres atferd! De er skamløse. De er udyr. Ikke la dem handle som imperialister i Tripoli. Bekjemp dem, ellers så vil skjebnen deres bli dårlig og bitter. Ikke overgi Tripoli til disse rottene, ikke overgi dem noe, men kjemp mot dem og ødelegg dem raskt, sa Gaddafi i meldinga, som var en fortsettelse på opptaket som ble sendt tidligere i dag.

19.00: Det nasjonale overgangsrådet i Libya sier at de har funnet ut at Gaddafis regime har hamstra nok medisin til å behandle hele landet i et helt år, ifølge Sky News. De skal også ha funnet store deler mat hos motstanderne. Overgangsrådets leder Mustafa Abdul Jalil sier at de ikke vil mangle, medisin, mat og bensin etter funnet av Gaddafi-regimets lager.

18.54: Flere enn 30 menn som trolig er medlemmer av Gaddafis styrker, har blitt drept i en militærleir sentralt i Tripoli, ifølge Reuters. Minst to av dem var bundet fast med håndjern av plast, som indikerer at de har blitt henretta. De 30 likene ble funnet i et område der det har foregått harde kamper mellom Gaddafi-styrker og opprørere.

18.41: Halvparten av medlemmene i opposisjonens overgangsråd ankom Tripoli torsdag, for å begynne arbeidet med maktoverføringa. Overgangsrådet har allerede hatt møter med den militære ledelsen i Tripoli, sier rådets talsmann Mahmud Shamman til AFP.

– Minst åtte medlemmer har allerede ankommet. Alle de viktigste postene er her, inkludert helse, kommunikasjon, innenriks, justis, informasjon og forsvar, sier han.

Gaddafi-lojale blir tatt av opprørerne

To menn som mistenkes å være blant Gaddafis tilhengere, sitter fanga i en av opprørernes biler.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

18.36: Natos talskvinne Oana Lungescu sier til AFP at alliansen ikke driver en målretta jakt på Gaddafi, og fastholder at Natos operasjon skjer fullt og helt i tråd med FN-mandatet.

18.21: Russlands utenriksminister sier til AFP at det er svært viktig at FNs sikkerhetsråd spiller en ledende rolle i Libya når Gaddafis ledertid tar slutt.

18.17: Diplomater fra Libyas kontaktgruppe har blitt enige om å få fart på prosessen med å løse ut milliardene som har vært fryst siden opprøret starta. Et medlem av opprørsledelsen sier at pengene kan bli frigitt allerede i midten av neste uke, ifølge Al Jazeera.

Opprørernes flagg

Opprørernes flagg er plassert i en utbrent bil i Tripoli torsdag.

Foto: Francois Mori / Ap

18.00: Over tusen opprørere har omringet to bygninger der det oppholder seg folk lojale til Muammar al-Gaddafi. Bygningene skal ligge like ved Gaddafis boligkompleks som tidligere denne uka ble tatt av opprørerne.

17.48: Opprørsleder Mustafa Abdel Jalil sier at utenlandske land som støtter revolusjonen i Libya vil belønnes med kontrakter når landet skal bygges opp igjen, ifølge AFP.

17.40: I et nytt lydopptak som ble sendt på syrisk Gaddafi-vennlig fjernsyn, oppfordrer Muammar al-Gaddafi stammer i alle deler av Libya til å kjempe mot den utenlandske intervensjonen, skriver Al Arabiya.

Han ber libyere om å «bekjempe og ødelegge» opprørerne i Tripoli. Gaddafi hevder at hans tilhengere er i overtall, og at opprørerne ikke kan føle seg trygge.

– Forlat deres hjem og frigjør Tripoli, legger han til.

Gaddafi sa også at han har vært ute å gått i gatene i Tripoli, uten å bli gjenkjent.

17.30: Over 2.000 millioner kroner i libyske midler står fryst på norske kontoer. Norge står klar til å frigi dem så snart FN gir klarsignal, sier statssekretær Espen Barth Eide til NTB.

Bildet av Gaddafi på syrisk fjernsyn

Et stillbilde av Muammar al-Gaddafi ble vist på syrisk fjernsyn da lydopptaket med Gaddafi ble sendt i dag.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt