Hopp til innhold

Fiskerlandsby brent ned - opptil 200 drept

Nesten 200 mennesker kan være drept i kamper i landsbyen Baga i Nigeria i kamper mellom regjeringsstyrker og militante islamister.

Mann pleier brannskader

En mann spruter vann over benene til en mann som har fått brannskader under kampen i Baga. Bildet er tatt med mobiltelefon søndag.

Foto: Haruna Umar / AP

Fiskerlandsbyen Baga ligger helt nordøst i Nigeria, ved bredden av Tsjad-sjøen.

Se kart nederst i saken.

Kampene startet da soldater fra regjeringsstyrkene fredag omringet en moské der de trodde medlemmer av den militante islamistiske organisasjonen Boko Haram skjulte seg.

Brigadegeneral Austin Edokpaye sier at Boko Haram-medlemmene brukte tunge maskingevær og granatkastere under kampene som pågikk i flere timer.

Han sier at islamistene brukte sivile som levende skjold da de prøvde å ta seg ut av moskeen.

– Etter at vi hadde hentet forsterkninger og vendte tilbake til stedet, kom terroristene ut med tungt skyts, noe som vanligvis har en branntennende virkning, sier brigadegeneralen til nyhetsbyrået AP.

En anonym talsmann sier til nyhetsbyrået AFP at 40 prosent av landsbyen er brent ned etter kampene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ung pike i Nigeria

En ung pike står i de utbrente ruinene i fiskerlandsbyen Baga, helt nordøst i Nigeria. Bildet er tatt med mobiltelefon søndag.

Foto: Haruna Umar) / AP

Plukker fortsatt lik av kvinner og barn

Hvordan kampene foregikk er uklart, men mange av de drepte skal være sivile.

Innbyggerne rømte landsbyen og gjemte seg som best de kunne i det tørre landskapet på bredden av Tsjad-sjøen.

Først søndag turte innbyggerne å nærme seg landsbyen igjen, drevet av sult.

– Alle har vært i bushen siden fredag kveld. Vi begynte å vende tilbake fordi delstatsguvernøren kom til byen i dag. Å skaffe mat er vanskelig fordi også markedene er brent ned., sa landhandleren Bashir Isa til nyhetsbyrået Baga.

Han forteller at de ennå ikke har oversikt over hvor mange som ble drept i kampene.

– Vi plukker fortsatt opp likene av kvinner og barn fra busker og bekker, sier Bashir Isa.

Tok tid før tragedien ble kjent

Landsbyen Baga ligger i helt nordøst i den muslimskdominerte delen Nigeria.

Selv om kampene fant sted fredag, er det først etter flere dager informasjonen har begynt å komme ut om hva som skjedde.

Mobiltelefon-nettverket i deler av delstaten Borno har vært ute av funksjon siden Boko Haram i fjor brant ned flere telekommunikasjonsmaster.

Den lille fiskerlandsbyen ligger 150 kilometer fra delstatshovedstaden Maiduguri, og bare svært dårlige veier forbinder de to stedene.

Uklarhet om dødstallene

En talsmann for innbyggerne i Baga sier at 185 mennesker ble drept i kampene.

Det vil i så fall gjøre fredagens kamper til de blodigste i den fire år lange konflikten mellom den nigerianske staten og de militante islamistene i Boko Haram.

En talsmann for delstatsmyndighetene er skeptisk til om antall døde er så høyt, og sier at det er vanskelig å få full oversikt ettersom mange av ofrene allerede er begravet.

– Vi etterforsker, men per nå har vi ikke noe godt grunnlag for å gi noe tall. Innbyggerne sier at de har dødd og at de har begravet dem. Etter min erfaring, pleier vanligvis innbyggerne å overdrive hvor mange som er drept, sier talsmann for delstaten, Umar Gusau, til nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået AFP skriver at det nigerianske militære ofte oppgir for lave tall på antall drepte for at ikke Boko Haram skal fremstå som en for sterk trussel. Samtidig har mange av innbyggerne i området et dårlig forhold til militæret og oppgir ofte for høye tapstall og anklager militæret for overgrep.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politistasjon i Nigeria

Politihovedkvarteret i Maiduguri, provinshovedstaden i Borno i Nordøst-Nigeria. Borno er området der Boko Haram først dukket opp i 2009.

Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP

Vil innføre sjaria-lovgivning

Kvinne med datter i Nigeria

En muslimsk kvinne med sin datter på gaten i Kano. Det bor cirka ti millioner mennesker i Nord-Nigerias største by, Kano.

Foto: Sunday Alamba / AP

Nigeria har rundt 170 millioner innbyggere, og befolkningen er delt i to omtrent like store deler, de kristne som i hovedsak bor sør i landet, og muslimene som dominerer i den nordlige delen.

De militante islamistene i Boko Haram vil stifte en egen stat i Nord-Nigeria basert på strenge sjaria-lover.

Organisasjonen har stått bak en rekke blodige angrep de siste fire årene, blant annet flere angrep på kirker.

Samtidig anklages også regjeringsstyrkene for en rekke overgrep, blant annet ble Boko Harams grunnlegger Mohammed Yusuf etter alt å dømme henrettet uten lov og dom etter at han var blitt tatt til fange.

Til sammen er det anslått at over 3000 mennesker har mistet livet i løpet av de fir årene konflikten har vart.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Utbrente busser i Kano

Utbrente busser på en busstasjon i Kano etter et selvmordsangrep 19. mars i år. 22 mennesker mistet livet og 65 ble skadet i angrepet.

Foto: AMINU ABUBAKAR / AFP

Vil tilby amnesti

Menn på sykkel i Nigeria

To menn på sykkel i Kano, den største byen i det muslimske Nord-Nigeria.

Foto: Sunday Alamba / AP

Nigerias president Goodluck Jonathan satte tidligere denne måneden ned en komite som skal vurdere muligheten for å tilby medlemmene av Boko Haram amnesti.

Komiteen skal begynne arbeidet sitt onsdag denne uken.

For fire år siden ga regjeringen et tilsvarende amnesti til de militante gruppene i Niger-deltaet sør i landet. Det amnestiet førte til at store mengder våpen ble levert inn, og at konflikten er blitt trappet ned.

Boko Haram har allerede avvist tanken om et amnesti. I et lydbånd sier Boko Harams leder Abubakar Shekau, at gruppen ikke har gjort noe galt og at et amnesti derfor ikke kan gjelde for medlemmene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt