Hopp til innhold

– Nå må Frankrike holde hodet kaldt

Minst 12 personer er drept i et skyteangrep mot et fransk satiremagasin. Nå må Frankrike for enhver pris unngå motangrep mot moskeer og muslimer, sier samfunnsforsker Lars Gule.

Terrorangrep i Paris

Dagens angrep er av en helt annen målestokk enn man har sett tidligere, mener terroreksperter.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

Lars Gule

Forfatter Lars Gule sier han får føler avsky over angrepet på ukebladet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– De må holde hodet kaldt. Det å stigmatisere alle muslimske franskmenn for det noen har gjort, er helt urimelig. Det må de unngå for enhver pris. Hvis ikke går de islamistenes ærend, sier Lars Gule, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Islamistene hevder det er krig mellom muslimer og vesten. Og hvis det nå kommer overfall mot muslimer og angrep mot moskeer, får islamistene «rett», og vil rekruttere flere til sin ideologi og i verste fall sine terrorhandlinger, sier Gule til NRK.

– Mulig maktdemonstrasjon

Terroranalytiker Atle Mesøy tror vi nå kan se konturene av to terrororganisasjoner som forsøker å vise muskler overfor hverandre.

– Det er veldig lett å tenke at det er Al Qaida eller IS som står bak dette. Det har vært kjent lenge at de har planlagt anslag mot europeiske mål. Samtidig foregår det en konkurranse mellom de to om hvem som skal lede an i den internasjonale jihadbevegelsen, sier Mesøy til NRK.

Politiet i Paris bekrefter at 12 personer er drept. To av de drepte er politibetjenter. Over 20 andre skal også være skadet, tre av dem alvorlig, skriver Reuters. I tillegg skal to personer være tatt som gisler av gjerningsmennene.

Laster Twitter-innhold

– Det viser at dette angrepet er av stor målestokk, og at det trolig ikke dreier seg om ensomme ulver. Når det som her er to eller tre gjerningsmenn er vi kommet på et helt nivå, sier Mesøy som sier vi må forberede oss på lignende angrep i Europa i tiden framover.

Kontroversielt

Atle Mesøy

Atle Mesøy tror vi vil se flere lignende angrep i Europa i tiden framover.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Ukebladet som er blitt angrepet har i flere år vært kontroversielt for å publisere karikaturtegninger av Profeten Mohammed.

Deres siste twittermelding skal ha vært en karikatur av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi.

– I tiden etter har det utfordret religiøse grupperinger som for eksempel de muslimske. De har også drevet på med undersøkende journalistikk, hvor de har publisert lengre artikler om religiøse sekter og om islam, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Lars Gule mener skyteangrepet er ekstra opprørende fordi det er rettet mot noen «som ivaretar ytringsfriheten».

– Dette vekker sterke avskyfølelser i meg, sier han til NRK.

– Det er klart at de «ber om bråk» når de trykker karikaturer som dette. Det er såpass mange sympatisører som støtter opp om IS i Europa at man dermed setter seg selv i en utsatt posisjon, sier Mesøy.