NRK Meny
Normal

– Mubarak drar snart til Tyskland

Ifølge magasinet Der Spiegel er det satt i gang forberedelser for å sende Egypts president Hosni Mubarak på «en lengre medisinsk sjekk» i Tyskland.

Egypts president Hosni Mubarak

Egypts president Hosni Mubarak skal ifølge et tysk magasin være på vei til Tyskland, der han også minst to ganger tidligere har fått medisinsk behandling.

Rykter om at Mubarak kan komme til Tyskland for en medisinsk kontroll er mye mer konkret enn det man har trodd til nå, skriver Der Spiegel.

– Ingen offisielle eller uoffisielle henvendelser

Forberedende samtaler er i gang med passende sykehus, spesielt med Max Grundig-klinikken i Buhl i delstaten Bade-Würtemberg, skiver magasinet, som siterer kilder ved klinikken.

Ledelsen ved luksusklinikken vil ikke kommentere magasinets opplysninger.

Nyhetsbyrået AFP, som videreformidler saken fra Der Spiegel, har ikke klart å bekrefte sannheten ved saken. Når den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert blir spurt om et mulig besøk fra Mubarak, svarer han:

– Det har ikke kommet noen offisielle eller uoffisielle henvendelser om et slikt opphold.

Mubarak har minst to ganger tidligere vært i Tyskland for å motta medisinsk behandling, og til tross for at tyske leger avviste dette forrige gang han var til behandling, går det rykter om at han har kreft.

«Nilen-revolusjonen»

Mubarak holder for tiden til i huset sitt i Sharm el Sheikh på sørspissen av Sinaihalvøya, mens demonstrasjonene mot ham og regjeringen i dag pågikk på 14. dagen.

Noen av demonstrantene kaller protestene mot Mubarak for «Nilen-revolusjonen», og nekter å flytte seg fra Tahrir-plassen i sentrum av hovedstaden Kairo før Mubarak og hans støttespillere forsvinner fra makten.

Mubarak, som har ledet Egypt gjennom de siste 30 årene, har lovet at han går av når presidentvalget til høsten er avgjort. Det er ikke godt nok for demonstrantene, som vil ha ham bort nå.

Blant dem er nobelprisvinner og tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, som er en skarp kritiker av Mubarak.

– Hvis folket ønsker det og hvis Egypt blir et demokrati med sosial rettferdighet, så er jeg villig til å stille i presidentvalget, sier ElBaradei. Han medgir samtidig at samtalene mellom opposisjonen og den sittende regjeringen er merkelige.

Flere tusen fremdeles på Tahrir-plassen

Det er tredje uke med demonstrasjoner på Tahrir-plassen, og det er fortsatt flere tusen mennesker som deltar. NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen er til stede, og kan fortelle rapportere hjem:

Det er kommet mange meldinger om at norsk journalister er utsatt for trusler, vold og ran under demonstrasjonene i Kairo.

Den svenske utenriksreporteren Bert Sundström ble knivstukket av en mobb, og ligger nå på et sykehus.

– Jeg ble svært brutalt mishandlet og knivstukket. Med litt uflaks hadde jeg vært død. Jeg er takknemlig for at jeg lever, sier han.

Se og hør hele intervjuet med SVTs reporter etter den dramatiske hendelsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt