– Mottar jevn strøm av trusler

For amerikanske politikere er trusler og sjikanering en del av hverdagen.

Gabrielle Giffords skutt i Tucson

En mann med skytevåpen skjøt mot Giffords fra kloss hold under et poltisk møte på en dagligvarebutikk.

Foto: Matt York / Ap

Både telefonsamtaler, e-poster og brev kommer strømmende inn daglig, ifølge U.S. Capitol Police skriver Reuters.

Mange trusler er undersøkt, og noen har resultert i kriminelle anklager.

At noen blir skutt, skjer ikke like ofte. Kongressmedlemmet Gabrielle Giffords er kritisk skadd, minst én person ble drept og situasjonen for fem andre er kritisk etter at en mann skjøt vilt rundt seg under et politisk møte i Arizona lørdag.

Les også: Giffords sto på Palins «mål-liste»

Under kan du lese de mest alvorlige hendelsene mot amerikanske politikere den siste tiden:

  • Mars 2010:

En mann fra Pennsylvania ble arrestert og siktet for drapstrusler mot Virginia-representant Eric Cantor, som er den nest høyeste rangerte republikaneren i representantenes hus.

Norman LeBoon var i utgangspunktet erklært uskikket til og stilles for retten av en føderal dommer, men senere erklærte han seg skyldig i to tilfeller, og er ventet å bli dømt i februar.

  • April 2010

En mann fra San Francisco ble arrestert og siktet for truende, trakasserende og obskøne telefonsamtaler til daværende leder for representantenes hus, Nancy Pelosi, i løpet av debatten om helsetjenestereformen.

Gregory Lee Giusti ble anklaget for minst 48 samtaler til Pelosi. Han erklærte seg skyldig i september, og ble dømt til 21 måneder i fengsel.

  • April 2010

En mann fra Washington mann ble arrestert og anklaget for drapstrusler mot demokratenes senator Patty Murray på grunn av hennes stemmer for helsereformen.

Charles Wilson ble anklaget for truslene mot senatoren mens hun oppholdt seg på kontoret sitt, og erklærte seg skyldig i juli. Han ble dømt i oktober til ett års fengsel og tre års prøvetid.

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi ble truet på det groveste i april i fjor.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

NRKs korrespondenter i Cape Town, Berlin, Beijing og i New York orienterer om den nye koronavarianten.

Dette er koronareglene hvis du skal reise til utlandet

Med nye smittebølger på vei en rekke steder gjelder det å holde seg oppdatert på de ulike lands regler. Nye reiserestriksjoner kan innføres på meget kort varsel.