– Forbereder unntakstilstand i Ukraina

KIEV/OSLO (NRK.no): Den tidligere presidenten Leonid Kravtsjuk har advart mot borgerkrig, og nå hevder opposisjonen at myndighetene forbereder å innføre unntakstilstand.

En demonstrant i Kiev dekket av sot på en av barrikadene i byen.

Flere tusen demonstranter har de siste ukene kjempet en hard kamp mot myndighetene i Ukraina. Denne karen er som mange andre av de mest aktive demonstrantene dekket av sot etter de mange brannene rundt barrikadene i Kiev.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Det er nesten ikke til å tro, det som skjer på Grusjevskajagaten, opp mot regjeringskontorene og parlamentsbygningen i den ukrainske hovedstaden Kiev.

Selv om det er inngått en slags våpenhvile er inntrykket av at det kan smelle når som helst.

På en nesten ti meter høy barrikade, mellom aggressive demonstranter ser det ut til at mange har tømt gamle sovjetiske militærlagre for hjelmer og uniformer, og det fryktede Berkut-opprørspolitiet står oppstilt 50 meter på den andre siden av frontlinjen.

Her har slaget om Kiev blitt utkjempet.

– Et varsel om unntakstilstand

Sentrumsgatene i Ukrainas hovedstad

Slik har det sett ut i sentrumsgatene av Kiev de siste ukene.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters /NTB Scanpix

Tidligere denne uken advarte Ukrainas første president Leonid Kravtsjuk mot borgerkrig i den tidligere Sovjet-republikken.

Nå hevder partiet til den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko at en unntakstilstand nærmer seg.

Bakgrunnen er at det ukrainske sikkerhetspolitiet SBU kunngjorde i dag at de vil sette i gang etterforskning av påstander om at opposisjonen i landet har planlagt statskupp.

– Uttalelsen fra SBU er et ledd i myndighetenes maktbruk og er et varsel om at de vil innføre unntakstilstand, sier Gryhori Nemyria i partiet Fedrelandet.

Den tidligere verdensmesteren i boksing og nå opposisjonsleder Vitalij Klitsko frykter nå at konflikten kan eskalere.

– Eskaleringen i Ukraina må ikke få lov til å fortsette. Vi må forhindre at det bryter ut en borgerkrig, sa Klitsjko til journalister på sikkerhetskonferansen i München lørdag.

Protester i Kiev natt til 25.1.2014

I flere uker har demonstranter kjempet mot myndighetene. Dette er fra natt til mandag denne uken.

Foto: VOLODYMYR SHUVAYEV / NTB Scanpix
Marsjerer med tre-gevær

I flere måneder har opposisjonen og demonstranter tatt til gatene i Kiev, og i den bratte Institutskaja-gaten prøver en mann i 30 årene å få en broket forsamling av andre menn inn på geledd, og få dem til å huske enkle ordrer fra den gangen de var gjorde militærtjeneste.

Noen av «soldatene» drar litt på smilebåndet mens de presenterer gevær. Geværer som stort sett er tilkappede trestokker eller i bestefall batonger som trafikkpolitiet veiver rundt med.

Rundt en tønne med brennende ved sitter en annen gjeng med menn i ulike aldersgrupper og synger en av de mest kjente sangene til UPA, den ukrainske opprørsarmeen. Armeen som sloss både mot nazistene og kommunistene til langt ut på 1950-tallet, og med et tvilsomt rykte overfor minoriteter som jøder og polakker.

I dag er lederen Stephan Bandera en av de store heltene på Maidanplassen. Et digert fotografi av ham står rett ved siden av den store scenen der politikere som bokseverdensmester Vitalij Klitsjko og Grand Prix vinner Ruslana holder taler og flammende appeller.

NRKs reporter Morten Jentoft rapporterer fra Ukrainas hovedstad hvor urolighetene fortsetter.

NRKs Morten Jentoft har vært midt oppe i urolighetene denne uken.

Høyreekstreme

Overalt finnes det svarte og røde flagget til UPA, Wolfsangel-runen som mange vil forbinde med høyreekstreme grupper på kant med loven mange steder i Europa.

Ukraina er et land fullt av helter og tragedier. En kvinne viser frem en liten billedmontasje hun har laget. Den ene viser en naken mann som jages ned i en grøft av tyske soldater, trolig er det en av de tusener av jøder som ble myrdet i slutten av oktober 1941 ved Babij Jar litt nord for sentrum av Kiev.

Det andre bildet viser den avkledde demonstranten Mykhailo Havryliuk som i forrige uke ble slått og fotografert av Berkut-soldater, før han ble jaget inn i en fangebuss.

Demonstrasjoner i Ukraina

Det svarte og røde-flagget til UPA har vaiet på mange barrikader i Kiev de siste ukene.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

– Tragedien i Ukraina gjentar seg, sier kvinnen mens hun deler ut sin lille men virkningsfulle pamflett til de som vil ha.

Ropene til de ukrainske aktivistene på barrikadene i Grusjevskaja-gaten blir høyere og mer aggressive. Mange av dem tilhører bevegelsen Spilna Sprava, «Den rette dyd», som har lokket til seg tusenvis av utålmodig ungdom i løpet av konflikten i Ukraina de siste månedene.

Selv for det nasjonalistiske Svoboda-partiet har det blitt for mye. Med makt ble Spilna Sprava hevet ut av det ukrainske landbruksdepartementet på onsdag for å vise at også opposisjonen nå mener alvor når den sier den vil komme regjeringen og komme president Viktor Janukovitsj i møte for å få til en forsoning i det splittede landet.

På Maidanplassen blåser en mann i en slags lur, ved siden av ham synger noen andre menn en sang det er vanskelig å oppfatte innholdet i, bortsett fra at det høres relativt fredelig ut i forhold til de kampsangene som ellers ljomer over episenteret i det ukrainske opprøret.

– Vi er fredsbevarere, forteller den ene av mennene, han er ivrig etter å vise at det midt opp i all aggressiviteten i Ukraina finnes dem som vil ha forsoning, og som ikke ønsker at landet skal splittes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt