Hopp til innhold

Talsmannen for det egyptiske utenriksdepartementet til NRK: Morsi er ikke arrestert

– Militæret beskytter ham bare siden situasjonen er så alvorlig som den er, hevder Badr Abdel Atty.

Egypriske soldater utenfor militærhovedkvarteret i Kairo

Egyptiske soldater har tatt oppstilling utenfor det militære hovedkvarteret i Kairo, mens noen har hengt opp en plakat av den avsatte presidenten Mohamed Morsi på piggtrådgjerdet.

Foto: Khalil Hamra / Ap

– Det er viktig at alle forstår hva som har skjedd i Egypt. Millioner har vært ute i gatene og krevd nytt presidentvalg, og det har vi forklart Norges ambassadør og utenriksminister, sier den offisielle talsmannen for det egyptiske utenriksdepartementet, Badr Abdel Atty til NRK.no.

Etter at tidsfristen de militære hadde gitt Mohamed Morsi gikk ut på onsdag, ble mannen som vant Egypts første demokratiske valg avsatt. Siden har ingen sett mannen som kom på kant med store deler av opposisjonen i løpet av sin regjeringstid.

Er Morsi arrestert?
– Nei, han er ikke arrestert, men vi prøver å beskytte han mest mulig med tanke på den nåværende situasjonen, svarer Abdel Atty.

Men kan han snakke med pressen?
– Takk, nå er intervjuet ferdig, svarer han før han legger på røret i samtalen med NRK.

– Ikke et kupp

Før det kunne mannen som har informert Norges ambassadør til Egypt Tor Wennesland om situasjonen i landet, fortelle at de væpnede strykene ikke har noen planer om å overta makten i det mest folkerike landet i den arabiske verden.

– Dette er ikke et kupp. De militære har ingen politisk rolle i dette. Det er bare snakk om en overgangsperiode og det har vi også informert de forskjellige ambassadørene om.

– Dette er folkets vilje, og lederne for de væpnede styrkene hadde samtaler med de religiøse lederne før onsdag.

Flere drept

I dag innførte Egypt unntakstilstand i enkelte provinser og i Kairo har demonstrasjonene utartet. Minst tre mennesker skal ha mistet livet i sammenstøt i sentrum av byen, og det kommer meldinger om at flere titalls er såret.

Dette ønsker ikke mannen som snakker på vegne av utenriksdepartementet å svare på.

– Jeg uttaler meg ikke om innenrikspolitiske anliggende, men vi har innført noen ekstra tiltak som er innfor egyptisk lov.

Massedemonstrasjoner

Den siste omveltningen i Egypt startet forrige søndag da opposisjonen arrangerte en massedemonstrasjon mot Morsi og hans regjering. Dagen var ikke tilfeldig, for den dagen var det nøyaktig ett år siden Morsi ble tatt i ed etter å ha vunnet presidentvalget.

Presidentvalget var det første frie og demokratiske valget i Egypt, og kom som følge av revolusjonen i 2011 som felte president Hosni Mubarak.

Den nye protestbevegelsen, som kaller seg Tamarud («Opprør»), hadde sett seg lei på at Morsi og Det muslimske brorskap tok seg stadig større friheter i sin maktutøvelse. Han hadde blant annet gitt seg selv utvidede fullmakter og fått endret grunnloven.

Opprørsbevegelsen fikk samlet inn 22 millioner underskrifter på et opprop mot Morsi, og anslagsvis flere millioner mennesker deltok i demonstrasjonene mot Morsi 30. juni.

Protestene vokste helt inn i regjeringskontorene, og i løpet av få timer kunngjorde fem ministre at de trakk seg fra regjeringen. Opposisjonen hadde fått vann på mølla, og dagen etter ga protestbevegelsen Tamarud Morsi en frist på ett døgn til å gå av.

Samtidig krevde hæren at Morsi måtte lytte til demonstrantene og ga ham en frist på to døgn til å finne en løsning på krisen.

Morsi nektet å etterkomme demonstrantenes krav, men innrømmet «å ha gjort feil» og lovte å rette på det.

Men det var ikke nok, verken for demonstrantene eller hæren. Da hærens frist gikk ut onsdag, kunngjorde den egyptiske forsvarssjefen at Morsi var avsatt.

SISTE NYTT

Siste nytt