NRK Meny
Normal

– Mladic jobbet som kroppsarbeider

En av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere jobbet som kroppsarbeider på byggeplasser. – Jeg er fortsatt i sjokk, sier arbeidskamerat.

Ratko Mladic

Ratko Mladic fotografert etter at han ble pågrepet av serbisk politi torsdag.

Foto: Ap

David Krekling i Serbia

Det er morgen dagen derpå. Over Serbias hovedstad Beograd åpner en skyfri himmel seg med løfte om sol og opp mot 30 grader. Men det er ikke det folk er opptatt av.

Heller ikke eksamenstiden som ligger over landets utdanningsinstitusjoner.

Det alle snakker om er at det utrolige har skjedd. Ratko Mladic, Europas mest etterlyste krigsforbryter, er funnet og arrestert knappe åtte mil fra hovedstaden.

Faksimile av den serbiske avisen Blic

Den serbiske avisen Blic avslører detaljer om Mladics liv i skjul.

Foto: Faksimile

I landsbyen Lazarevo bodde han hos slektninger, men livet på rømmen var ikke noe glamorøst flyktningliv. Mladic tjente til livets opphold som arbeider på byggeplassen som skal utvikle og gi nytt liv til industrien i nabobyen Zrenjanin.

– Han var en vanlig kroppsarbeider. Vi jobbet sammen og jeg er fortsatt i sjokk. Jeg klarer ikke å tro at Milorad Komadic faktiskt er Ratko Mladic, sier en student som jobbet på byggeplassen sammen Mladic til en av Serbias største aviser Blic.

Til overmål skal industriområdet Mladic jobbet på delvis betales av midler fra EU, samtidig som EU presset på for å få Serbia til å finne, arrestere og utlevere den ettersøkte.

– Det viser vår kollektive blindhet. Han lignet jo på Mladic, og jeg spurte ham til og med om han visste hvor mye han lignet, men han sa bare at det ikke var ham, sier studenten.

Tatt i Lazarevo

Og nå begynner neste store jobb for serberne, nemlig arbeidet med å finne ut hvem som skjulte Mladic i alle disse årene. Så langt har man bare antakelser å holde seg til. I hvert fall offisielt.

For noen ledetråder har man. Ifølge president Boris Tadic skal kretsen som har holdt Mladic skjult ha blitt stadig mindre.

Til å begynne med holdt medlemmer i militæret sin beskyttende hånd over en av verdens mest ettersøkte krigsforbrytere. Siden ble kretsen bare mindre og mindre. Til slutt skal familien selv ha tatt over beskyttelsen av Mladic.

Ville ikke bruke våpen

Etter 16 års jakt ble han tatt i landsbyen Lazarevo, en by på drøyt 3 000 innbyggere, i huset til en nær slektning. Aviser i Beograd skriver at Mladic sov da sikkerhetsstyrker tok seg inn i huset. Det skal ikke ha vært tegn til omfattende livvaktstyrke. Han skal heller ikke ha hatt mobiltelefon eller PC tilgjengelig.

Ifølge Mladics advokat Miloš Šaljić ville ikke Mladic bruke våpen under pågripelsen fordi personene som arresterte ham bare unge gutter som «bare gjorde jobben sin». Det melder EBU.

Det spesielle med Lazarevo er at byen stort sett er bebodd av serbere som flyttet fra Visegrad og Romania etter den andre verdenskrig.

Visegrad ligger i dag i de bosnisk-serbiske områdene i Bosnia, og ifølge den statlige tv-kanalen RTS skal støtten til Mladic ha vært sterk i dette området. I løpet av natten har tilhengere hengt opp en plakat der det står "Ratko - helt".

For syk til å møte i retten

Etter at det hadde blitt slått fast at Milorad Komadic faktisk er Ratko Mladic, ble den ettersøkte mistenkte krigsforbryteren fremstilt for retten. Rettsmøtet torsdag ettermiddag måtte imidlertid raskt avbrytes av helsemessige grunner.

Mladics advokat Miloš Šaljić sier til tv-kanalen B92 at undersøkende dommer Milan Dilparić forsøkte å gjennomføre rettsmøtet, men at han måtte gi opp da Mladic ikke klarte å kommunisere.

Dommeren klarte ikke engang å få ut personalia av den arresterte, men Mladic fikk frem at han ikke anerkjenner Krigsforbryterdomstolen i Haag. Advokaten hevder imidlertid at Mladic er fullstendig klar over at han er arrestert og hvor han befinner seg.

– Han kjente igjen meg og spurte etter familien. Familien vil besøke ham i morgen, fortalte Šaljić torsdag kveld.

Torsdag kveld ble Mladic sjekket av helsepersonell, og det er forventet at fengslingsmøtet fortsetter fredag.

Mladics familie

Ratko Mladics kone Bosiljka Mladic og hans sønn Darko forlater rettslokalet i Beograd etter et besøk fredag morgen.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Et skuldertrekk

Mange ser fortsatt på Ratko Mladic som en folkehelt, og politiets beredskap ble øket i flere byer i Serbia etter at arrestasjonen ble kjent.

Tadic gikk også ut og sa at et hvert tilløp til mobb eller uroligheter i forbindelse med arrestasjonen skulle slås ned umiddelbart.

Men det virker som arrestasjonen ble mottatt med et skuldertrekk i de mer radikale miljøene i Serbia. På RTS ble det meldt om et femtitalls demonstranter, og i Novi Sad kanskje rundt 100.

Ellers forløp kvelden og natten rolig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt