Hopp til innhold

– Mitt liv som russisk troll-magnet

HELSINKI (NRK): Hun avdekket russiske nett-troll. Så snudde trollene seg mot henne. Nå jobber Finland med å avsløre russiske informasjonsoperasjoner mot landet.

Jessikka

Jessikka Aro sier trollene ikke har klart å påvirke arbeidet hennes.

Foto: NRK

– Det var fra et ukrainsk nummer, sier Jessikka Aro (35), til daglig gravejournalist i den finske statskringkastingen YLE.

– Det var lyden av et geværskudd jeg hørte. Jeg prøvde å spørre hvem det var, men det var bare skyting.

Prisbelønnet gravejournalist

Hun er en prisbelønnet gravejournalist, kjent for å ha avdekket russiske informasjonsoperasjoner mot Finland. Dette gravearbeidet har kostet henne dyrt. En video er laget, med innleid skuespiller som spiller Aro. Hun blir latterliggjort som agent for Nato.

Noe av teksten i videoen lyder slik:

«I mine drømmer sniker jeg meg mot Kremls murer, ledet av en fremmed stemme. Jeg er ikke redd for forfølgelse. Jeg er Natos fortrolige kvinne, og et USA-troll. En James Bond-pike, i mine drømmer.»

SMS fra sin avdøde far

Jessikka

Jessikka Aro sier trollene ikke har klart å påvirke arbeidet hennes.

Foto: NRK

For et år siden fikk hun en SMS, angivelig fra sin far som døde for 20 år siden. I meldingen som var underskrevet med farens navn står det at han lever, han spør hvorfor hun ikke har skrevet, og han sier at han følger med på det hun driver med.

– For meg viser dette at de som står bak dette ønsker å skade meg personlig, og ønsker å invadere mitt privatliv. Ikke bare mitt privatliv, men min families. I det skal de ikke lykkes, sier Jessikka Aro til NRK.

Hvorfor har hun fått all denne oppmerksomheten?

Russiske trollfabrikker

Sammen med kolleger i YLE har hun avdekket russiske trollfabrikker.

Der jobber det mennesker som får penger for å lage fabrikkerte nyheter og propaganda på sosiale medier for Russland og Vladimir Putin, ifølge Aro. Russiske myndigheter står bak, mener hun.

Dette avvises av Kreml.

Nyhetssjefen

YLEs nyhetssjef Atte Jääskeläinen mener trollene angriper ytringsfriheten.

Foto: NRK

Hennes historie har fått stor oppmerksomhet i Finland. Det dreier seg om ytringsfrihet.

Nyhetssjefen i YLE, Atte Jääskeläinen, sier politiet nå etterforsker ærekrenkelser og sjikanering mot Aro. En medarbeider i YLE er også mistenkt og under etterforskning for å ha gitt interne opplysninger til dem som står for sjikaneringen.

– Som nyhetsselskap ser vi dette som et spørsmål om ytringsfrihet, og friheten til journalister, sier Jääskeläinen.

– Handlinger som klart prøver å hindre våre journalister i å gjøre sin jobb gjennom å spre frykt, for å håndterte bestemte saker er klare handlinger som går imot sentrale verdier i vårt samfunn, forklarer han.

Avdekker informasjonsangrep

Finske myndigheter har satt ned en gruppe som skal avdekke og analysere informasjonsoperasjoner fra Russland mot Finland.

Pressesjefen

Regjeringens pressesjef sier det pågår omfattende informasjonsoperasjoner mot Finland.

Foto: NRK

Til nå har gruppen avdekket det de mener er 20 klare informasjonsoperasjoner mot Finland. Ytterligere 30 operasjoner er det mistanke om, ifølge den finske regjeringens pressesjef, Markku Mantila. Han leder gruppen.

– Generelt sagt er målet med slike informasjonsoperasjoner å bryte ned den moralske ryggraden i et samfunn. Målet er å så mistillit mellom beslutningstagerne og folket. Og å stille politikere i et dårlig lys, sier Mantila.

Han svarer ja på spørsmål fra NRK om han har en mistanke om at deler av informasjonsoperasjonene fra Russland mot Finland er styrt av russiske myndigheter.

Russland avviser

NRK har forelagt påstandene om Russlands forsøk på å manipulere finsk opinion til den russiske ambassade i Oslo. Ambassaden avviser beskyldningene i reportasjen, og skriver videre:

«I stedet for å jakte på russiske "internett-troll" foreslår vi å rette oppmerksomheten mot virkelig aktuelle internasjonale problemer.»

Les hele svaret fra ambassaden her:

Gir seg ikke

På togstasjonen i Helsinki venter Jessikka Aro på toget hjem. Finsk politi beskytter 35-åringen.

Hennes liv er snudd på hodet på grunn av nettroll og hatprat. Men hun gir seg ikke.

– Selvfølgelig har jeg vært redd. Men jeg har ikke latt det påvirke mitt arbeid. Fordi det er hele poenget med den russiske informasjonskrigen, å psykologisk prøve å påvirke meg og mine følelser. Jeg vet mine følelser blir forsøkt manipulert. Derfor er det så viktig at jeg ikke lar det påvirke mitt arbeide, sier hun.

Hun er nå i permisjon fra YLE for å skrive bok om russiske informasjonsoperasjoner.

SISTE NYTT

Siste nytt