– E.coli-mistanke svekker Spanias omdømme

Spania hevder E.coli-mistanken som er retta mot spanske agurker, går ut over landets omdømme.

Spanske agurker

Bakterien stammer trolig fra spanske agurker. Her fra et marked i Berlin.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Spania har etterspurt en reaksjon fra EU etter at flere av landets økologiske agurkprodusenter har blitt mistenkt for E.coli-smitte.

– Spanias omdømme er svekket. Spanske produsenter taper på det, og den spanske regjeringa kan ikke akseptere denne situasjonen, sier landets landbruksminister Rosa Aguilar til nyhetsbyrået AFP.

Spanske bønder sier at mistanken om E.coli-smitte vil føre enorme til milliontap for jordbruksindustrien.

– Konsekvensene for den spanske sektoren er enrom, sier Aguilar til AFP.

Spania eksporterte 9,4 millioner tonn med frukt og grønnsaker i 2010. 24 prosent gikk til Tyskland, som er hardest ramma av E.coli-smitten.

Les også: Nordmann smitta av E.coli

Vil at EU skal reagere

Rosa Aguilar

Spanias landbruksminister Rosa Aguilar hevder det ikke finnes bevis for at E.coli-smitten stammer fra spanske agurker.

Foto: TONY KARUMBA / Afp

Spania vil nå benytte seg av alle hjelpemidler som er tilgjengelige i WTO, sier Aguilar.

– Vi vil selvfølgelig også etterspørre en reaksjon fra EU for tapet. I tillegg vil vi be Tyskland ta på seg sitt rettmessige ansvar, legger hun til.

I Tysklad satt myndighetene i krisesamtaler mandag, etter at en aggressiv variant av E.coli, EHEC, har ført til tolv dødsfall i landet.

Det europeiske senteret for sykdomsforebygging, som er stasjonert i Stockholm, har omtalt E.coli-utbruddet som det største på verdensbasis. Over tusen personer er smitta av bakterien på litt over ei uke i europeiske land.

Russland stopper import

Russland har ifølge AFP beslutta å forby import av grønnsaker fra både Tyskland og Spania på grunn av de farlige E.coli-bakteriene.

– Vi har gitt ordre om å stanse dem på grensa, sier talsmann Gennadij Onisjtsjenko for Russiske myndigheter.

Han utelukker ikke at Russland vil innføre ytterligere importforbud fra Europa.

– I de følgende timene vil vi ta ei beslutning om hvorvidt vi skal forby import og salg av grønnsaker produsert i alle EU-land.

Belgia har også stoppa importen av spanske agurker, melder AFP.

Nederland, som til vanlig eksporterer store mengder frukt og grønt til Tyskland, forteller at salget har kollapsa den siste tida. Tyske bønder forteller samtidig at forbrukerne boikotter deres grønnsaker.

Advarer mot å spise rå grønnsaker

Myndighetene advarer folk mot å spise rå grønnsaker etter at spor etter bakterien ble funnet i økologiske agurker fra Spania i forrige uke.

Spania mener imidlertid at det ikke finnes bevis for at infeksjonen stammer fra spanske grønnsaker, og hevder bakterien like gjerne kan ha oppstått i andre land.

Personer som er smitta av E.coli kan utvikle HUS-syndrom (hemolytisk uremisk syntrom), som fører til blodig diaré og alvorlige lever- og nyreskader, og som i verste fall er dødelig.

I Norge har Folkehelseinstituttet fått varsel om ett tilfelle av EHEC-infeksjon, som kan være knytta til utbruddet i Tyskland. Mannen ble mandag innlagt på Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Mattilsynet anbefaler personer som skal reise til Tyskland å følge tyske helsemyndigheters råd om ikke å spise agurk, tomat og salat. Personer som har vært i Tyskland og deretter blitt syke, blir bedt om å oppsøke lege.

SISTE NYTT

Siste nytt