NRK Meny
Normal

– Vi kan ikke bli i huset og vi kan ikke gå ut på gata

De sivile er fanget i en fastlåst situasjon, mens myndighetene fortsetter offensiven mot den sentrale Homs-provinsen for å bli kvitt det de omtaler som «væpnede terrorister».

Bombeangrep i Homs 6. februar

Dette bilde er tatt fra en YouTube-video som skal vise bombeangrepet i Baba Amro-distriktet i byenn Homs.

Foto: YouTube / AFP PHOTO

Det kraftige bombardementet av den syriske byen Homs fortsetter, samtidig som Russlands utenriksminister sitter i et møte med den syriske presidenten Bashar al-Assad.

– Det regner bomber over nabolagene og kropper er begravd under ruinene. Det er umulig å gå ut på gata. Snikskytterne på taket skyter alle som våger seg ut. Homs er omringet og under beleiring, sier en syrisk mann ved navn Amir på satellittelefon fra Homs til avisen The Independent.

Andre forteller om avrevne kroppsdeler som ligger i gatene etter flere dagers angrep på byen Homs.

– Rakettene kutter opp kroppene til folk. Gatene er strødd med kroppsdeler, sier Mahmoud Haddad, som bor i bydelen Bab Amr som er et av de verst rammede områdene.

– Skal fortsette angrepene

«Operasjonene for å nedkjempe terrorgrupper kommer til å fortsette inntil ro og orden er gjenopprettet i alle nabolag av Homs og omkringliggende områder. Det vil pågå fram til vi har overvunnet alle væpnede personer som terroriserer borgerne og truer deres liv,» heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet viderebrakt av det statlige nyhetsbyrået SANA.

følge Norges Syria-ambassadør Rolf Willy Hansen er situasjonen i Syria ganske fastlåst, med et regime som står på sitt og følger sin egen timeplan.

I teorien skal det legges fram en ny grunnlov og holdes folkeavstemning om denne i mars, før det blir valg til ny nasjonalforsamling.

– Gitt situasjon og regimets manglende troverdighet er det vanskelig å se for seg hvordan dette skal kunne gjennomføres på en troverdig måte, sier Hansen til NTB.

Uenige om dødstall

Russia's Foreign minister Sergej Lavrov

Sergej Lavrov møter Bashar al-Assad i dag.

Foto: Berthold Stadler / Afp/Scanpix

Ifølge syriske aktivister ble minst 95 sivile ble drept i mandagens angrep rundt om i landet, flesteparten av dem i Homs, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Tallene er imidlertid ikke bekreftet fra uavhengig hold. Det er foreløpig ukjent hvor mange som har blitt drept eller skadet i dagens angrep.

Ifølge syriske opposisjonelle er 6.000 mennesker drept siden opprøret mot regimet startet i mars i fjor.

FN sluttet å anslå dødstallet i januar, da tallet på antall døde oversteg 5400 personer, ettersom det var for vanskelig å bekrefte opplysningene, skriver BBC.

Lavrov i Damaskus

Angrepene kommer samme dag som den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs møte med Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus.

Lavrov sier Russland vil presse Assad til å gjennomføre demokratiske reformer raskere, men at enkelte motstandere bruker protestbevegelsen i landet til å oppnå regimeendring ved bruk av vold.

I helgen la Russland derimot ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som skulle fordømme voldsbruken i Syria.

Syria er Russlands fotfeste i Midtøsten og landet har blant annet en marinebase der. I tillegg er Syria en langvarig kunde av russiskproduserte våpen og forsvarsmateriell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt