NRK Meny
Normal

– Minst 95 drept i Hama

Minst 95 personer er drept etter at syriske stridsvogner inntok byen Hama søndag, ifølge menneskerettighetsaktivister.

Hama i Syria

Innbyggere i Hama flykter for å unngå å komme i kryssild.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Syriske stridsvogner stormet byen Hama tidlig søndag etter en måneds beleiring.

Det er Ammar Qorabi i Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter som oppgir tallet på drepte. Han sier at hæren har angrepet også andre byer, og at tilsammen 121 mennesker er drept.

– Hæren begynte å skyte på sivile. Minst 45 er drept og svært mange er såret, sa Rami Abdel Rahman ved Det syriske institutt for menneskerettigheter i formiddag.

Han antok at dødstallet kom til å stige, og det ser det ut til at han har fått rett i.

– Stridsvogner angriper fra alle kanter og meier ned veisperringer som innbyggerne har satt opp. Soldatene skyter vilkårlig med automatvåpen, sier en innbygger til nyhetsbyrået Reuters.

Også statlige medier bekrefter at det har vært hardekamper.

Svært få utenlandske journalister får slippe inn i Syria, og det er vanskelige å få nøytrale opplysninger om det som skjer.

Dødstallene vil stige

Byen Hama i Syria

Også fredag var det store demonstrasjoner i Hama.

Foto: HO / Reuters

Mange er alvorlig såret. Sykehusene har ikke nok blod til alle som trenger blodoverføring.

En innbygger fortalte litt tidligere i dag at døde mennesker lå i gatene.

Regimetro skarpskyttere har tatt oppstilling på takene av byens elektrisitetsverk og det største fengselet i byen.

Vann- og strømforsyning er kuttet til store byområder, en vanlig taktikk når soldater går inn for å slå ned et opprør. Innbyggere i et område nord i byen fortalte på et tidspunkt at fire stridvogngranater slo ned hvert minutt.

Skylder på opprørerne

De syriske myndighetene har et annet syn på det som har skjedd, og skylder på opprørerne.

– Mange snikskyttere har tatt seg opp på hustak i Hama og skyter på innbyggerne for å terrorisere dem, heter det i en melding fra det statskontrollerte nyhetsbyrået Sana.

– Bevæpnede grupper har tent på politistasjonen og ødelagt privat og offentlig eiendom. De skyter med maskingevær og granatkastere, heter det i meldingen.

Hamas symbolikk

Noen av de største demonstrasjonene under det fire måneder lange syriske opprøret har funnet sted i Hama, rundt 200 kilometer nord for Damaskus. Byen har lenge vært et senter for opposisjon og syriske styrker har beleiret den i over en måned.

Hama har stor symbolsk betydning for regimemotstanderne. Det var her nåværende president Bashir al-Assads far, Hafez al-Assad, sendte inn store styrker for å slå ned et islamistisk opprør i 1982. Hele bydeler ble utslettet og rundt 30.000 mennesker drept.

En aktivist sier at regimet nå forsøker å skremme befolkningen til å holde seg i ro under fastemåneden Ramadan, men tror ikke de vil lykkes.

42 skadet av spikerbomber

Senere søndag kom det fram at minst 42 personer ble skadet da syriske styrker skal ha kastet spikerbomber på dem under en demonstrasjon.

Sammenstøtene skjedde i utekanten av Damaskus, i Harasta, hvor hærens lojale fjerde divisjon forsøker å undertrykke prodemokrati-forkjempere, melder Ap.

Sentral opposisjonsleder pågrepet

Syriske sikkerhetsstyrker har også pågrepet en av de sentrale opposisjonslederne i Deir al-Zor-provinsen, ifølge opposisjonskilder.

Sheikh Nawaf al-Bashir leder de over en million medlemmene i Baqqara-stammen i Deir al-Zor og er en viktig skikkelse i opprøret mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Ifølge opposisjonskilder ble han pågrepet i nærheten av Syrias hovedstad Damaskus søndag ettermiddag, etter å ha deltatt i demonstrasjonene i hjemprovinsen gjennom helgen.

Ifølge Ammar Qurabi, leder for Den nasjonale organisasjonen for menneskerettigheter, er minst 19 personer drept i Deir al-Zor i
demonstrasjoner i helgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt