NRK Meny
Normal

– Minst 88 drept i syriske fengsler

Siden opprøret begynte i Syria for fem måneder siden, skal minst 88 mennesker ha dødd etter å ha blitt arrestert av politi og sikkerhetstyrker, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.

Video Neil Sammonds

Amnesty får ikke komme inn i Syria, men har gått gjennom grusomme videobevis av det som skjer, forteller Neil Sammonds i Amnesty International.

I rapporten «Deadly detention: Deaths in custody amid popular protest in Syria» dokumenterer Amnesty International at tallet på døde i varetekt har gått kraftig opp siden folkeopprøret begynte i mars. Normalt ligger dette tallet på rundt fem døde i året.

Torturerte 13-åring til døde

– Dette later til å være en fortsettelse av den samme forakten for menneskeliv som man daglig kan være vitne til i Syrias gater, sier Amnestys Syria-forsker Neil Sammonds.

Han kan skildre grusom tortur, og NRK mener at videoene og bildene av de døde ofrene er for sterke til å vises.

Alle de 88 ofrene i Amnestys rapport har blitt arrestert etter å ha deltatt i demonstrasjoner mot Syrias president Syrias Bashar al-Assad og hans regime. Alle ofrene er menn. Ti av dem er barn, helt nede i 13-årsalderen.

Med blant videoene er 13 år gamle Hamza Ali al-Khateeb, som 29. april forsvant da det ble protestert mot beleiringen av byen Deraa. Han ble senere funnet med slagskader og en skadet penis.

Har vist videoene til eksperter

For minst 52 av dødsfallene er det bevis for at tortur eller annen mishandling er årsak eller medvirkende årsak til dødsfallet.

Amnesty har undersøkt og fått eksperter til å undersøke videoene. Skadene på mange av ofrenes kropper viser at de har vært gjennom en ubeskrivelig behandling før de har dødd.

Et videoklippene som Amnesty har sett gjennom, viser Tariq Ziad Abd al-Qadr fra byen Homs. 16. juni fikk familien hans døde kropp tilbake. Blant skadene på kroppen hans var utrevet går, arr fra elektiske støt på nakken og på penis, sigarettbrennmerker, merker fra piskeslag, huggmerker og brennmerker.

Og slik fortsetter listen.

Ber om reaksjoner fra FNs sikkerhetsråd

Amnesty har bedt FNs sikkerhetsråd om å be Den internasjonale straffedomstolen om å etterforske situasjonen i Syria, om å innføre boikott av våpenhandel og fryse alle eiendelene til president Assad.

– Svaret fra FNs sikkerhetsråd har så langt ikke vært tilfredsstillende. Men det er ikke for sent for dem å gjøre det, sier Sammonds.

Amnesty har samlet sammen navnene til over 1800 av menneskene som skal ha blitt drept siden protestene begynte i mars. Flere tusen andre har blitt arrestert, og mange holdes isolert på hemmelige steder.

Der risikerer de tortur og død, advarer Amnesty.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt