– Dette er ikke fotball, dette er krig

Minst 74 mennesker er drept, og over 1000 er skadd etter at ekstrem vold brøt ut under en fotballkamp i Egypt onsdag.

Video Uro i Egypt

Egyptiske fotballtilhengere stormer banen under kampen mellom Al-Ahly og Al-Masry. Minst 50 personer skal være drept, og over hundre er skadd. Tallene fryktes å stige.

Under en fotballkamp mellom lagene Al-Ahly og Al-Masry i byen Port Said nordøst i Egypt brøt voldsomme opptøyer ut.

Minst 74 personer er drept, og over 1000 mennesker er skadd etter at tilhengere av Al-Masry stormet banen etter seieren mot rivallaget. En av de drepte skal være en politimann, opplyser Egypts helseminister.

Setter inn hæren

Situasjonen var helt ute av kontroll, og derfor er hæren satt inn i Port Said for hindre nye sammenstøt mellom Al-Ahly-og Al-Masri-fansen.

Lederen av det egyptiske militærrådet, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, lover at de ansvarlige bak tragedien vil bli funnet og stilt til ansvar.

– Slike hendelser kan skje over alt, men vi kommer ikke til å la dem som sto bak få unnslippe, sa Tantawi i et telefonintervju med en egyptisk fjernsynskanal onsdag kveld.

Han lover at det vil bli utbetalt erstatning til ofrene, og han forsikrer samtidig at volden ikke vil få utarte.

– Vi skal komme oss gjennom dette. Egypt vil bli stabilt. Vi har et veikart for å overføre makt til de folkevalgte. Dersom noen planlegger ustabilitet i Egypt, kommer de ikke til å lykkes. Alle vil få det de fortjener, sier han.

47 pågrepet

Egypt

Egyptiske fotballtilhengere stormer banen under kampen mellom Al-Ahly og Al-Masry. Mange av de drepte skal ha blitt trampet ihjel.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Ifølge Egypts innenriksminister Mohamed Ibrahim er 47 mennesker hittil pågrepet i forbindelse med fotballtragedien i Port Said.

Helseministeren i landet kaller opptøyene for den største tragedien i nasjonens fotballhistorie.

Tilhengere av Al-Masry og Al-Ahly er kjente fiender. Al Masry vant 3–1 mot Al-Ahly, og ifølge øyenvitner startet uroen da Ahly-fans mot slutten av kampen foldet ut bannere som fornærmet Port Said.

Al-Masry-tilhengere svarte med å storme banen og angripe Al-Ahly-spillere og fans, og kastet steiner og flasker etter dem.

Mange skal ha blitt trampet i hjel. Flere politifolk er blant de døde, ifølge sykehuskilder. 150 av de 1000 sårede er kritisk skadde, ifølge CNN. Dermed er tallene på antall døde forventet å stige.

– Dette er ikke fotball, dette er krig, og folk dør rundt oss. Det er ingen sikkerhet her, og ingen ambulanser, sier Mohamed Abo Treika, fotballspiller på laget Al-Ahly, til den egyptiske fjernsynskanalen Ahli.

– Folk har dødd, vi ser lik, sier Ahly-spilleren Mohamed Barakat ifølge avisen Ahram.

Hesham Sheiha i helsemyndighetene forteller statlig TV at mange av de skadde har dype kutt og hjernerystelser. Helsemyndighetene frykter at dødstallene vil stige.

Slakter sikkerhetsrutinene

Egypt

En av de mange som ble såret under en fotballkamp i Port Said i Egypt onsdag.

Foto: STRINGER / Reuters

Militærsjefen i landet, Mohamed Hussein Tantawi, har beordret to helikoptre til Port Said til å fly ut fotballspillere og supportere som sitter fast inne i arenaen på grunn av opptøyene.

Helikoptrene vil frakte skadde til sykehus, melder Reuters.

Sinte politikere og mektige sportspersonligheter anklager sikkerhetsstyrkene på Port Said-arenaen for ikke å ha sørget for nok sikkerhet under fotballkampen.

Egyptiske myndigheter blir beskyldt for å «tillate slik vold» og til og med for å ha «forårsaket» volden.

– Det er vår feil fordi vi spilte kampen

– Sikkerhetsstyrkene forlot oss. En av tilskuerne døde nettopp i garderoben foran meg, roper fotballveteranen Mohamed Abou-Treika på telefon til nettavisa Ahram Online.

Fotballvold

Fotballsupportere går løs på spillere. 73 personer er drept, og minst 1000 skal være skadd.

Foto: REUTERS TV / Reuters
Egypt

Opptøyene under fotballkampen har tatt over 70 liv.

Foto: - / Afp

Egypt

Egyptiske fotballtilhengere stormer banen under kampen.

Foto: - / Afp
Midtbanespiller Mohamed Barakat er opprørt over at myndighetene ikke stoppet kampen, selv om de skal ha visst at det kunne oppstå utrygge situasjoner.

– Det er vår feil fordi vi spilte kampen. Myndighetene er redd for å avbryte ligakampene fordi de bare bryr seg om penger, og tenker ikke på sikkerheten til folk.

– Største tragedien i egyptisk fotballhistorie

Helseministeren Hesham Sheiha sier han er dypt preget av hendelsen i Port Said.

– Dette er den største tragedien i egyptisk fotballhistorie, sier helseministeren.

Ifølge BBCs reporter Jon Leyne i Kairo skal mange av fotballtilhengerne vært væpnet med kniv.

Setter i gang etterforskning

Påtalemyndigheten i Egypt krever etterforskning av volden, og årsaken til at opptøyene brøt ut, skriver Reuters.

Egypts fotballforbund har utsatt Premier League-kamper på grunn av opptøyene, rapporterer statlig TV.

Al-Ahly er en av de største fotballklubbene i Egypt. Ifølge Leyne er sikkerheten svært dårlig på fotballarenaen.

Kort tid etter meldingen om tragedien i Port Said, viste egyptisk fjernsyn bilder fra en brann på Kairos fotballstadion etter at dommeren stanset en kamp mellom lagene Zamalek og Ismaili.

Klandrer Mubarak-tilhengere for fotballvolden

Det muslimske brorskap i Egypt, landets største politiske makt, beskylder tilhengere av den tidligere presidenten Hosni Mubarak for å ha startet opptøyene på fotballarenaen onsdag.

– Opptøyene i Port Said var planlagt, og er en advarsel fra det forrige regimet, skriver Essam al-Erian i en uttalelse som er publisert på islamistgruppens hjemmeside.

Al-Ahly-spillere flykter

Al-Ahly-spillere flykter fra fotballbanen.

Foto: - / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt