Hopp til innhold

– Minst 23 personer arrestert Iran

Flere iranere trosset forbudet mot regimefiendtlige demonstrasjoner i dag. – Jeg har aldri sett så mye politi, sier nordmann i Teheran.

Demonstrasjoner i Iran
Foto: Scanpix/AFP

Tilhengere av Irans opposisjonsleder Mirhossen Mousavi støtte sammen med politiet under en markering av 30-årsjubileet for stormingen av USAs ambassade.

Ifølge den reformvennlige nettsiden Mowjcamp skal politiet ha skutt mot demonstrantene på Haft-e Tir-torget i den iranske hovedstaden, men dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Noen mennesker ble såret, heter det fra nettsiden som også forteller om flere regimekritiske demonstrasjoner i flere andre byer i landet.

Sprer frykt

Nordmannen Marius Arnesen er for tiden på ferie i Teheran. Han har i dag vært ute i gatene og beskriver stemningen slik:

– Det har vært ekstremt masse politi, militære og Basij-milits. Det er det som preger bildet. Selve 30-årsmarkeringen foregikk i rolige og gemyttelige former, mens på motdemonstrasjonen var det mange gira studenter som demonstrerte mot regimet, forteller Arnesen på telefon til NRK.

Arnesen var til stede ved begge markeringene, men har ikke selv sett noe til de rapporterte sammenstøtene mellom politi og demonstranter.

– Vi kom nok litt for seint til motdemonstrasjonen. De vi møtte ba oss om å snu fordi politiet var i ferd med å bryte opp demonstrasjonene, sier Arnesen som mener demonstrantene helt klart løper en risiko ved å trosse regimets demonstrasjonsforbud:

– Jeg har aldri i mitt liv sett så mye politi, opprørspoliti og milits.
De har walkie talkier og køller og går rundt blant folk og sprer frykt og overvåker, forteller Arnesen.

Patruljerer gatene

Den iranske revolusjonsgarden og Basij-militsen hadde på forhånd advart opposisjonen mot å prøve seg på noe under den årlige anti-amerikanske markeringen.

Demonstrantene protesterer mot sommerens presidentvalg i USA, som de mener var gjenstand for omfattende valgfusk.

– Politiet støtte sammen med hundrevis av demonstranter. De ropte «Død over diktatorene». Politiet brukte batonger for å jage dem bort, sier et øyenvitne til Reuters.

Nå i kveld er demonstrasjonene oppløst, men politiet og Basij-militsen patruljerer gatene. Ifølge Mowjcamp skal minst 23 personer være arrestert.

Færre demonstranter

På grunn av restriksjonene mot vestlige medier i Iran er det vanskelig å slå fast hvor mange som deltok i onsdagens demonstrasjoner mot regimet.

Arnesen forteller at det en periode i dag ikke var mulig å ringe, sende epost og tekstmeldinger.

Men ifølge nyhetsbyrået AP var det betydelig færre enn de hundretusener som strømmet ut i gatene å protestere da president Mahmoud Ahmadinejad ble utropt til vinner i presidentvalget i sommer.

Uroen er den verste i Iran siden revolusjonen i 1979.

Video nsps_upload_2009_11_4_11_40_9_5414.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

En av lederne for opposisjonen, Mahdi Karroubi, deltok også i onsdagens protest, men falt om i ett av politiets tåregassangrep, opplyser hans sønn på Karroubis hjemmeside.

Da Karroubi ble kjørt vekk av sine støttespillere, skal bilen ha blitt angrepet av sivilkledd politi.

Hyllet Khamenei

Tidligere i dag samlet tusenvis av iranere seg til markeringen av 30-årsdagen for stormingen av den amerikanske ambassaden i Teheran. Denne markeringen var støttet av styresmaktene.

Menneskemengden ropte de sedvanlige slagordene som «Død over Amerika» og «Død over Israel», samtidig som de hyllet landets religiøse leder ayatolla Ali Khamenei.

Marius Arnesen forteller at han i nærheten den amerikanske ambassaden så flere busser som stod parkert:

– Det virket som om folk er hentet fra områdene rundt for å delta i dukketeateret utenfor den amerikanske ambassaden, sier Arnesen.

Iranske studenter stormet ambassaden den 4. november 1979, og 52 amerikanere ble holdt som gisler i 444 dager.

Hendelsen førte til at de diplomatiske båndene mellom Iran og USA ble ettertrykkelig brutt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt