Hopp til innhold

– Ikke store ødeleggelser ved In Amenas

ALGER (NRK.no): Etter hva den norske ambassadens utsendte kunne se, var ikke gassanlegget ved In Amenas veldig ødelagt etter gisselaksjonen tidligere denne måneden.

Martin Yttervik fra ambassaden i Algerie informerte under en pressekonferanse mandag om ambassadens arbeid under og etter gisselaksjonen i In Amenas. Til stede var også sjømannsprest Knut Kvidaland.

Martin Yttervik (t.v.) fra ambassaden i Algerie informerte under en pressekonferanse mandag om ambassadens arbeid under og etter gisselaksjonen i In Amenas. Til stede var også sjømannsprest Knut Kvidaland.

Kristian Elster i Algerie

– Det er noen synlige ødeleggelser. Jeg kan ikke gå i detalj, men det var ikke store ødeleggelser, sier charge d'affaires ved ambassaden i Alger, Martin Yttervik.

Yttervik har vært to ganger i In Amenas etter angrepet. Første gang var en todagerstur søndag 20. og mandag 21. januar, siste besøk fant sted lørdag i forrige uke.

I dag møtte han norsk presse i Alger. Det er første gang en norsk diplomat som har vært i In Amenas snakker med pressen.

Var på sykehuset

Ved første besøk i In Amenas, mandag i forrige uke, var Yttervik på sykehuset i byen.

– Vi var der for å prøve å identifisere omkomne, sier Norges charge d'affaire til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under

In Amenas

Gassanlegget i In Amenas skal ikke ha fått nevneverdige skader etter gisselaksjonen og den påfølgende algeriske militæraksjonen. Bildet er fra før gisselaksjonen.

Foto: SCANPIX / Reuters

Han sier at de hadde gode arbeidsforhold under besøket.

– Det var et ganske lite sykehus og vi fikk god tilgang på hele området, sier Martin Yttervik til NRK.no.

Skal til In Amenas igjen

Ansatte ved Kripos planlegger en ny tur til In Amenas, trolig onsdag denne uken.

– Det er for å få tilgang til boligkvarteret og hente ut personlige eiendeler.

Martin Yttervik

Charge d'affaires ved ambassaden i Alger, Martin Yttervik, har vært i In Amenas to ganger siden gisselaksjonen.

Foto: Kristian Elster / NRK

Yttervik sier at de samarbeider tett med de andre landene som mistet borgere ved terroraksjonen, særlig USA, Storbritannia og Japan.

Har hevet bemanningen

Etter terrorangrepet har UD endret sine reiseråd for Algerie. Yttervik opplyser også at de har styrket bemanningen ved ambassaden.

- Betyr det at dere har hevet sikkerheten ved ambassaden?

- Jeg kan ikke gå i detalj om konkrete tiltak, men at det er et endret reiseråd for landet er i seg selv en endring, sier Martin Yttervik.

Nordmann fortsatt savnet

Statoil bekreftet lørdag forrige uke at fire norske ansatte ble drept under terrorangrepet ved In Aménas i Algerie. En nordmann er fremdeles savnet.

Terroristene slo til tidlig på morgenen, onsdag 16. januar, og angrep først en buss med ansatte ved gassanlegget. Like etter gikk terroristene til angrep på selve anlegget, som driftes av Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach i samarbeid.

Angriperne truet med å henrette gisler og sprenge hele anlegget dersom flere krav ikke ble innfridd. Et av disse var at franske styrker umiddelbart skulle trekke seg ut av Mali.

Statoil hadde 17 ansatte på anlegget. Tre av dem var algeriske, en var kanadier og de øvrige var fra Norge. Fire av disse kom seg i sikkerhet til en militærleir like ved. Fredag og lørdag klarte ytterligere fire nordmenn å komme seg i sikkerhet.

Totalt ble 38 gisler fra åtte forskjellige land drept i den fem dager lange gisselaksjonen, ifølge algeriske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt