NRK Meny
Normal

– Mindre fattigdom gir mer migrasjon

Man hører ofte at jo rikere et land blir, jo mindre blir utvandringen. Men ifølge en ny studie så stemmer ikke nødvendigvis det. Studien hevder at migrasjonen økes i takt med at fattigdommen minskes.

Serbia Migrants

Mange migranter har kommet til Europa de siste månedene. Noen kommer på grunn av krig, andre fordi de søker et bedre liv. En ny studie viser at utvandringen øker i takt med at fattige land blir rikere.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Det er først når et land når et inntektsnivå på om lag 50.000 kroner per person per år, reduseres utvandringen, ifølge økonomen Michael Clemens, som står bak den nye studien.

Strømmen av mennesker som er på vei mot Europa skal delvis være et resultat av mindre fattigdom, hevder studien.

Det er fra land som ligger like under 50.000-nivået emigrasjonen er størst. Blant disse landene er Filippinene, Pakistan, Ghana, Nigeria, Guatemala, Honduras, Irak, Libya, Marokko og Syria.

Dette er land som har hatt en god økonomisk utvikling, og som ikke lengre er blant de fattigste landene. Flere mennesker i disse landene har mulighet til å spare opp penger, og deretter investere de i å komme seg til et annet land hvor sjansene for å tjene enda mer er større.

– Iblant stemmer ikke det som vi intuitivt tror er korrekt. Vår vanligste tanke er at økonomisk utvikling innebærer redusert migrasjon. Men våre data støtter ikke den hypotesen, sier Clemens, som jobber i tankesmien Center for Global Development i Washington.

Studien tar for seg en rekke andre studier de siste 45 årene, og det er forsøkt å tegne et bilde av migrasjonsstrømmer over flere tiår.

– Vi må foreberede oss på en verden i bevegelse, sier Clemens, som venter enda flere migranter i årene som kommer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt