Hopp til innhold

– Én million barn forsvinner i Europa hvert år

To mysterier rundt blonde europeiske småpiker, Maria i Hellas og engelske Madeleine McCann, har satt nytt søkelys på barn som forsvinner.

Plakat av Maria

En plakat som etterlyser Marias biologiske foreldre henger i vinduet til en veldedig organisasjon i en forstad til Athen.

Foto: John Kolesidis / Reuters

Gresk politi arresterte sist lørdag en par etter å ha funnet en blond pike med grønne øyne i en romleir i landet, mens britisk politi har satt i gang ny etterforskning etter at Madeleine McCann forsvant for seks år siden.

Ifølge den internasjonale organisasjonen Amber Alert, som arbeider med saker om barn som blir borte, representerer de to bare toppen av et isfjell.

Britain Missing Girl Madeleine McCann 2

ANTATT UTSEENDE: Med avansert teknologi er Madeleines utseende blitt konstruert slik de antar hun ser ut i dag, som 10 åring.

Foto: Teri Blythe / Ap

– Faktisk forsvinner én million barn hvert år, bare i Europa, sier nederlandske Frank Hoen Amber Alerts Europa-avdeling til Danmarks Radio.

Tallet inkluderer barn som er borte en kortere tid og så dukker opp igjen, men også barn som forsvinner og ikke kommer til rette.

Organisasjonen har tallet fra EUs statistiske sentralbyrå, Eurostat, som sammenfatter statistikk fra EUs medlemsland.

Et barn hvert annet minutt

Flere av EU-landene har ikke skikkelig statistikk når det gjelder barn som forsvinner, noe som skaper problemer når det gjelder å bekjempe problemet.

– Hvis en sykdom ikke er ordentlig diagnostisert, beror helbredelsen på rene spekulasjoner, sier Frank Hoen fra Amber Alert.

Tallet på én million forsvunne barn i året lyder dramatisk, men Hoen får støtte av Bodil Dichow, som er daglig leder av Thora Center i Danmark.

– Det forsvinner et barn i Europa hvert annet minutt. Det er de tall vi kjenner til fra politiets databaser og lignende. I tillegg er det mørketall som vi ikke aner noen om, sier Bodil Dichow.

Thora Center er medlem av den samme europeiske paraplyorganisasjonen, Missing Children, som også Barnets Smil er medlem av. Barnets Smil, eller Smile of the Child, er organisasjonen som nå tar vare på Maria som ble funnet i en romleir i Hellas.

80 prosent har rømt

Både Amber Alert og Thora Center anslår at 80 prosent av de forsvunne barna har rømt, først og fremst fra pleiefamilier og institusjoner.

De fleste av de resterende 20 prosent blir bortført eller kidnappet, gjerne av en av foreldrene som er statsborger i et annet land enn der barnet lever.

Prosentvis er det svært få som blir kidnappet av ukjente, eller solgt av egne foreldre, selv om problemet skal være økende.

I sin rapport om virksomheten i 2012 sier også Missing Children Europe at langt de fleste forsvunne barna (68 prosent) har rømt på egen hånd.

23 prosent har bortført av en av foreldrene, mens det resterende ni prosentene fordeler seg på kidnappinger, mindreårige asylsøkere som er blitt borte, og andre typer forsvinninger.

Selv om prosentandelen barn som kidnappes av ukjente eller selges av fattige foreldre er lav, så utgjør selv en prosentandel på én eller to fra 10.000 til 20.000 barn i året når totaltallet på forsvunne barn er én million.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tinghuset i Larissa

Kaotisk utenfor tinghuset i Larissa (350 km nord for Athen) mandag, da paret som er mistenkt for å ha bortført Maria ble varetektsfengslet.

Foto: Leonidas Tsekas/ICON / Reuters

Vekst i kjøp og salg av barn

Hellas, der Maria ble funnet i en romleir i forrige uke, har opplevd en økning i kjøp og salg av barn de siste årene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Lave fødselsrater og mye byråkrati rundt lovlige adopsjoner har ført til at stadig flere par vil kjøpe seg barn.

Ifølge data fra gresk politi krever selgere mellom 15.000 og 20.000 euro (120.000-160.000 norske kroner) per barn, melder det statlige greske nyhetsbyrået Athens News Agency.

Barna kommer i stor grad fra fattige romfamilier i Bulgaria og Romania. De blir tilbudt 2500 euro for et jentebarn og 3000 euro for et guttebarn.

EU-kommisjonen la tidligere i oktober frem en rapport om kampen mot menneskehandel – «trafficking» – i Hellas.

Rapporten, som handler både om voksne og barn, skriver at de fleste ofrene for menneskehandel i Hellas stammer fra Øst-Europa (Russland, Ukraina og Litauen), Sørøst-Europa (Albania, Bulgaria og Romania) og Vest-Afrika (særlig Nigeria).

Sammen med Hellas selv er Romania, Bulgaria og Albania også landene de fleste av de organiserte gruppene av menneskehandlere kommer fra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rom-leiren i Farsala

Rom-leiren i Farsala i det sentrale Hellas, der Maria ble funnet i forrige uke.

Foto: Sakis Mitrolidis / AFP

– 3000 menneskehandelofre i Hellas

– Det er i dag 3000 barn som er i transitt gjennom Hellas, smuglet av organiserte menneskehandlere, sier presidenten for FNs barneorganisasjon UNICEF, Lambros Kanellopoulos, til BBC.

Kanellopoulos sier at det er to grunner til Hellas' sentrale posisjon i handelen med barn, landets geografiske posisjon og dets ineffektive lovverk og politi.

Ifølge den siste rapporten fra det amerikanske utenriksdepartementet fant greske myndigheter i 2012 bare 94 barn som var ofre for menneskehandlerne.

Rapporten skriver at hundrevis av rombarn, særlig fra Albania og Romania. blir tvunget til å arbeide, tigge eller stjele i Hellas.

Lett å skaffe fødselsattest

Maria med sine adoptivforeldre fra Hellas i et bilde tatt nylig

Maria med sine adoptivforeldre fra Hellas i et bilde tatt nylig.

Foto: - / Afp

Et av problemene er at det er lett å utnytte det greske systemet for å utstede fødselsattester. For å registrere et barn er det tilstrekkelig for foreldrene å levere to erklæringer fra personer som bekrefter fødselen til lokale myndigheter.

Det er ikke mulig å kryssjekke registrene ettersom lokale myndigheters arkiver ikke er koblet sammen. Det gjør at samme person ha registrere forskjellige barn i forskjellige kommuner.

I tilfellet med Maria sier greske myndigheter at romparet som nå sitter i varetekt var i besittelse av falske papirer som tydet på at kvinnen hadde født seks barn innenfor en periode på 10 måneder.

Nå sier den greske regjeringen at den vil stenge smutthullene.

Vise-innenriksminister Leonidas Grigorakos sier at han har forberedt et lovforslag som vil gjøre det obligatorisk å ta DNA-prøver for å bevise farskap til barn som er født utenfor sykehus.

– Det er ingen tvil om at systemet og loven om fødselsregistrering har vært problematisk. Vi endrer på det nå, sier Grigorakos til BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt