Hopp til innhold

– Militæret har overtatt kontrollen

– Politiet er sterkt hatet av folket i Tunisia, så nå er det militæret som har overtatt kontrollen og prøver å få roet ned opptøyene, sier NRK-reporter Erik Aasheim.

Tunis i Tunisia

Tunisias nasjonalgarde holder vakt i hovedstaden Tunis, klar til å slå ned på nye opptøyer.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

– Politiet ser vi veldig lite til. De er sterkt hatet av folket, fordi de gjennom mange år har vist en sterk brutalitet, ikke minst mot ungdommer, sier Aasheim.

Han befinner seg i turistbyen Sousse på Tunisias østkyst.

– Folk er veldig redde

– Jeg har hørt skyting her gjennom hele natten. Ungdomsgjenger drar rundt for blant annet å ødelegge politistasjoner. Jeg har vært i den lille byen Hergla, og politistasjonen der var ramponert og hadde brent ned til grunnen, forteller Aasheim.

– Gjengene hadde også angrepet noen av naboene, så folk er veldig redde, og flere områder er sperret av.

Grunnlovsdomstolen i Tunisia avsatte formelt president Ben Ali i går og innsatte presidenten i nasjonalforsamlingen Fouad Mebazaa som fungerende president.

Domstolen slo også fast at det må holdes valg på ny president innen 60 dager fra i går.

– Hva som skjer, er veldig uklart. Opposisjonen er ikke samlet, men det er opp til 77-årige Mebazaa å få kontroll over situasjonen i landet og få gjennomført valget. Først må imidlertid de militære styrkene få slutt på unntakstilstanden, sier Aasheim.

For opptøyene i Tunisia fortsetter. Gårsdagen var den mest kaotiske og voldspregede dagen siden opprøret begynte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tunisia

Ungdomsgjenger i Tunisia har utstyrt seg med balltrær og stokker.

Foto: FETHI BELAID / Afp

– Ligger på en solseng og merker ikke noe

Det er imidlertid ikke alle som merker uroen.

– Nå ligger jeg rett ut på en solseng og har det veldig bra, sier Bjørn Westhrin (83) når NRK.no ringer ham.

Westhrin ferierer i Port El Kantaoui sammen med en gruppe pensjonister.

– Vi er 7-8 kilometer, rundt 20 minutters kjøretur, nord for Sousse. Jeg vet at det har vært uroligheter der, men her merker vi ikke noe til det, her er det fredelig, sier han.

Ifølge Westhrin er det rundt 50 nordmenn i Port El Kantaoui. Reiselederen i selskapet Escape Travel holder løpende kontakt med konsulatet i Tunis og den norske ambasaden i Alger i Algerie og orienterer de ferierende om situasjonen.

Nordmennene har fått tilbud om å reise hjem i morgen, men det var det ingen av dem som ønsket.

– Vi har lyst til å bli her i solen og lengter ikke hjem til snøen. Dessuten har norske utenriksmyndigheter sagt at det ikke er behov for å evakuere oss, ifølge reiselederen vår. Så jeg er i grunn ikke bekymret for at opptøyene skal spre seg hit. Man tar det meget, meget behersket her, sier Westhrin.