NRK Meny
Normal

Obama: – Merkel trenger ikke å bekymre seg

USAs president Barack Obama sier at han ikke vil la det gode forholdet og vennskapet med den tyske forbundskansleren Angela Merkel bli ødelagt av amerikansk overvåking.

Barack Obama og Angela Merkel

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel reagerte sterkt da det ble kjent at den amerikanske etterretningstjenesten hadde overvåket henne. Nå gjør president Barack Obama alt for å berolige henne. Dette bildet er tatt da Obama besøkte Tyskland i juni i fjor.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

– Jeg trenger ikke, og vil ikke, ødelegge det forholdet ved overvåkingsmetoder som kan hindre den kommunikasjonen og tilliten vi har, sier Obama til den tyske tv-kanalen ZDF, ifølge AFP.

– Så lenge jeg er president i USA, trenger den tyske forbundskansleren ikke å bekymre seg for det, legger han til.

Sint Merkel

Obama lovet fredag at den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA) ikke skal spionere på ledere i allierte land.

– Lederne til våre nære venner og allierte fortjener å vite at hvis jeg vil fine ut hva de mener om en sak, plukker jeg opp telefonen og ringer dem fremfor å ty til overvåking, sa Obama da.

Angela Merkel er blant statslederne som har reagert sterkt på avsløringer om at USA har overvåket dem.

En sint Merkel ringte sporenstreks Obama, og den amerikanske ambassadøren i Tyskland ble kalt inn på teppet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama intervjues av ZDF

Her intervjues Barack Obama av den tyske tv-kanalen ZDF, ved journalist Claus Kleber, i Det hvite hus.

Foto: Lawrence JACKSON / Afp

Obama tar grep – men fortsetter å samle telefondata

Fredag redegjorde Obama for en rekke endringer i aktivitetene til NSA.

Han krever at all overvåking skal være innenfor grunnlovens grenser, at den skal ta hensyn til personvern og at personvernet i større grad skal respekteres også for utlendinger.

Den amerikanske presidenten sier seg enig i kritikken om at NSA har hatt for frie tøyler i sin innsamling av metadata fra telefonsamtaler.

Samtidig gjorde Obama det klart at USA vil fortsette å samle inn telefondata i stor stil for å holde USA trygt, men vil be sine eksperter finne ut hvordan dette kan gjøres på en måte som beskytter personvernet bedre.

Masseinnsamlingen av metadata har inneholdt detaljer om telefonnummer og varighet på samtaler, men ikke samtalens innhold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt