Hopp til innhold

– Merkel bruker Obama som brekkstang mot Putin

Når Angela Merkel i dag snakker med USAs president Barack Obama om Russlands oppførsel i Ukraina, kan hun ha vunnet uansett hva de blir enige om.

Barack Obama og Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel er på et dagsbesøk i Washington DC for å snakke med Barack Obama om situasjonen i Øst-Ukraina. Her fra NATO-toppmøtet i Lisboa i 2010.

Foto: Daniel Ochea de Olza / Ap

Tor Bukkvoll

Tor Bukkvoll understreker at alt handler om hvorvidt Putin ser seg fornøyd med avtalen eller ikke.

Foto: NRK

Ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal så har Angela Merkel uttalt at hvis ikke Russland går med på det tysk/franske fredsinitiativet så vil ikke Tyskland motsette seg amerikanske våpenhjelp til Ukraina.

– Merkel bruker dermed USAs mulige våpenhjelp til Ukraina som en brekkstang til å få Putin til å godta fredsinitiativet, sier seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til NRK.

Så det at Merkel er i USA og snakker med Obama, uansett hva som kommer ut av det, vil være et ekstra press på Putin?

– Ja, det tror jeg. Nå kan ikke Tyskland stoppe amerikanerne å levere våpen til Ukraina uansett, men det vil være enklere for USA å gjennomføre dette hvis store land som Tyskland ikke protesterer, sier Bukkvoll.

Ikke veldig optimistisk

Denne uken fortsetter turbodiplomatiet som kan føre til en våpenhvileavtale i Minsk på onsdag, men fortsatt er det mange biter som mangler før en slik avtale er på plass.

Blant annet så har Putin selv sagt at han ikke stiller dersom de fire partene, Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike, ikke har «klart å bli enige om en rekke punkter i fredsplanen» innen onsdag.

Nå jobbes det på spreng i Berlin for å få denne punkt-rekken på plass.

– Jeg er ikke veldig optimistisk, men det er kanskje en noe større sjanse enn i september da man fikk gjennom en våpenhvile. For Russland har merket sanksjonene siden den gangen og de har jobbet med å få på plass en med enhetlig kommandostruktur i de opprørskontrollerte områdene.

– Slik at det er større sjanse for at flere opprørsgrupper føler seg bundet til en avtale nå enn det var i september, sier Bukkvoll.

Putin sitter på nøkkelen

Putin selv er i Kairo og sier i et intervju med en egyptisk avis at ukrainerne må gjør opp seg imellom, og ber samtidig regjeringen i Kiev til å «lytte til sitt folk».

Men de fleste mener at alt handler egentlig om hva Putin bestemmer seg for.

– Det er Putin som sitter på nøkkelen, og om han er fornøyd med det han får eller ikke.