NRK Meny
Normal

Støre: – Mer spennende enn om norske agenter hadde vært i Libya

Løslatelsen av den norske kameramannen Ammar al-Hamdans har vært mer spennende enn om norske agenter hadde vært inne i Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Video Ammar al-Hamdan

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Hamdans samboer Yngvil Mortensen jubler for løslatelsen. Hør hva de sier til Dagsnytt 18 torsdag.

Det er samboeren til Hamdan, Yngvil Mortensen, som først fortalte NRK at han var løslatt og ute av Libya.

Støre: Jeg er rørt og beveget

Ammar al-Hamdan ble tatt av libyske soldater 7. mars i år, mens han var på oppdrag for TV-kanalen Al Jazeera. UD ble varslet tre dager senere, og siden da har norske myndigheter og ansatte i Al Jazeera jobbet intenst med å få ham fri. Frem til i dag har Hamdan sittet fengslet i Tripoli.

Yngvil Mortensen.

Yngvil Mortensen kjenner ikke detaljene rundt løslatelsen av samboeren.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg er utrolig glad og lettet. Jeg er også rørt og beveget, for jeg har akkurat snakket med ham der han sitter i bilen på vei bort fra Libya-grensen, forteller Støre i et intervju om situasjonen i Libya i NRK-programmet Dagsnytt 18.

Hamdans samboer forteller til NRK at hun er lettet og glad for at både UD og Al Jazeera har brukt alle sine kontakter for å få ham løslatt.

– Mer spennende enn om norske agenter hadde vært i Libya

Mortensen sier hun ikke kjenner noen detaljer rundt løslatelsen, men snakket med Hamdan like etter kl 17.30, da han var i ferd med å bli stemplet ut fra Libya. Siden har hun fått høre at Hamdan sitter i en bil på vei mot Tunisias hovedstad.

Støre opplyser at UD har jobbet intenst med saken i de ukene Hamdan har vært borte.

– Vi har brukt konvensjonelle og ukonvensjonelle kanaler for å få det til. Vi har vært nære på mange ganger, og da vi nå hørte at det gikk mot løslatelse, så var det så vidt jeg kunne håpe på det. Det var en stor opplevelse å høre stemmen hans for ti minutter siden, sier Støre.

Støre sier også at løslatelsen var mye mer spennende enn om det hadde vært norske agenter på ferde inne i Libya.

– Men det skal vi komme tilbake til en annen gang, sier utenriksministeren.

Video: – Kan vi ikke snakke norsk?

Video Jonas Gahr Støre

- Jeg begynte å snakke engelsk med Ammar al-Hamdan, men han spurte om vi ikke heller skulle snakke norsk, sier Jonas Gahr Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt