Hopp til innhold

– Menn drepes, kvinner selges og barna dør av tørste

Situasjonen for den yazidiske minoriteten er katastrofal. – Det er et kollektivt forsøk på å utrydde det yazidiske folket, sier folkevalgt i det irakiske parlamentet.

Yasidiere på flukt ankommer Erbil 3. august 2014

Yasidiere på flukt ved Erbil 3. august 2014

Foto: Ap

Da de radikale islamistiske krigerne stormet den nordlige irakiske byen Sinjar i helgen, måtte minoritetsfolket yazidiene flykte opp i de omkringliggende fjellene i frykt for sine liv.

Nå er de omringet av ISIL oppe på fjellet uten mat, vann eller medisinsk behandling i sommervarmen. Tusenvis av mennesker er i desperat behov for hjelp.

Yazidiene er de siste ofrene i en rekke angrep ISIL har rettet mot Iraks mange minoriteter, blant annet kristne og sjiamuslimer.

Yazidiske familier på flukt vest for Mosul, 5.august, 2014.

Yazidiske kvinner på flukt vest for Mosul, 5. august, 2014.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Parlamentsmedlem Vian Dakhil, den eneste representanten for Yazidi-minoritetsgruppen i Iraks parlament, sa i en tale at 70 yazidiske barn har dødd av tørste så langt, at kvinner blir drept eller solgt som slaver, og at 500 mann har blitt «slaktet».

– Det er et kollektivt forsøk på å utrydde Yazidi folk, sa hun ifølge nyhetsbyrået AFP.

Yazidier er blant Iraks minste minoriteter, er av kurdisk avstamning, og deres religion regnes som en pre-islamsk sekt med opphav i kristendommen, jødedommen og zoroastrismen. Det er en av de eldste religiøse samfunnene i verden, de har lenge lidd forfølgelse, og ISIL omtaler dem som djeveldyrkere.

De militante islamistene i ISIL har lagt stadig større områder i det nordlige Irak under sin kontroll. Det er de ikke-muslimske religiøse minoritetene, som kristne, yezider og mandeiske sabeere, samt etniske grupper som turkmenere, shabaker og kurdere, som rammes hardest av ISILs brutale fremferd. Minoritetsgrupper og kvinner er særlig sårbare. Også sjiamuslimer regnes som vantro av ISIL.

Flyktninghjelpens programdirektør i Irak Rebacca Dibb, i Irak

– Det første vi prioriterer er nå å møte behovene til alle de som flykter til Erbil og Dahouk og de andre provinsene i Kurdistan, sier Flyktninghjelpens programdirektør i Irak, Rebacca Dibb.

Foto: Christian Jepsen / NRC

200.000 nye flyktninger ankommet Kurdistan

Flyktninghjelpens programdirektør i Irak, Rebacca Dibb er i Erbil.

– Det første vi prioriterer er nå å møte behovene til alle de som flykter til Erbil og Dahouk og de andre provinsene i Kurdistan, sier hun.

Hun forteller at folk føler frykt rundt det som nå skjer om det er luftangrep fra USA eller om det er fra opprørsgruppene.

– Vi har ikke vært ute i dag og hørt med folk, men det viktigste for de akkurat nå slik jeg ser det, er at de får de mest grunnleggende behovene dekket, med nødproviant, vann og husly, sier Dibb.

Alle de humanitære organisasjonene nå prøver å trappe opp betraktelig på grunn av det store behovet.

– I Dahouk-provinsen, der var jeg for noen dager siden, like ved grensen mellom resten av Irak og Kurdistan, er det nå ankommet rundt 200.000 mennesker. Mange bor i tilfeldige situasjoner, kanskje langs veien, setter opp litt uformelle bosettinger, og mange bor i en leir hvor det nå er over 20.000, mens leiren egentlig bare kapasitet til å huse 5000, så det er snakk om virkelig å øke hjelpen, sier hun.

Hun forteller at det er rundt 40 varmegrader nå, og at å sørge for gode hygieneforhold i leiren når folk bor så tett oppå hverandre, og å få delt ut vann er det de og andre organisasjoner fokuserer på nå.

ISIL-medlemmer inkludert den millitære lederen Abu Omar al-Shishani

Et foto publisert av et jihadistisk mediasenter Al-Itisam Media, 29.juni 2014, skal vise medlemmer av ISIL inkludert den millitære lederren Abu Omar al-Shishani (Tarkhan Batirashvili) til venstre og ISIL sheikh Abu Mohammed al-Adnani. Bildet av al-Adnani er sladdet av Al-Itisam Media for å verne hans identitet.

Foto: - / Afp

Øker beredskapen

Flyktninghjelpen trapper opp kontinuerlig nå, og øker beredskapen i tilfelle de trenger å øke kapasiteten ytterligere.

I helgen erobret ekstremistene byen Sinjar og flere nærliggende landsbyer, og opp mot 200.000 innbyggere skal ha flyktet opp i fjellene. Ifølge FN har en del av disse blitt hentet ned i løpet av torsdag. De kurdiske styrkene har tidligere uttrykt bekymring for at disse ville sulte i hjel, dersom de ikke snart ble hentet ned.

Også over 200.000 syriske flyktninger er ankommet området de siste årene, så det var allerede mye press på myndigheter og humanitære hjelpeapparat.

– Siden januar i år er det snakk om nesten 1,4 mill. som er blitt fordrevet siden starten av året, rundt om i Irak, sier Dibb.

Familie på flukt, på vei til Khazir transit camp

Familie på flukt, på vei til Khazir transitt camp.

Foto: Tiril Skarstein / NRC/Flyktninghjelpen

FN forbereder humanitær korridor

FN jobber med å få på plass en humanitær korridor som skal hjelpe sivilbefolkningen å flykte fra ISIL i Nord-Irak.

– Nå som luftangrepene har startet, vil FN i Irak raskt forberede en humanitær korridor for å hjelpe de som tvinges på flukt av trusselen i området, sier FN-utsending i Irak, Nickolay Mladenov ifølge NTB.

Erbil

SISTE NYTT

Siste nytt