– Mange reddet av tornadorom

I overkant av 2400 bygninger er helt eller delvis knust av tornadoen som feide gjennom Moore. Mellom 12000 og 13000 hjem er ødelagt og 33000 personer er mer eller mindre berørt av skadene. Men det kunne ha gått langt verre. Nå vil byens borgermester ha tornadosikre rom.

Tornadosikkert rom i Moore, Oklahoma

Det er allerede bygget mange tornadosikrerom i Moore, som dette hvor denne barnefamilien klatrer ut av.

Foto: STRINGER / Reuters

Jon Gelius, Oklahoma
Foto: NRK

Borgermester Glenn Lewis mener tilfluktsrom bør bli påbudt i alle nye bygg i tornadoutsatte områder.

Til tross for at hus og større bygninger ligger igjen som pinneved etter tornadoens herjinger, at mange har mistet både hjem og næringsgrunnlag og at 24 personer – 10 av dem barn – omkom i uværet, er myndighetene takknemlig for at det ikke endte enda verre.

Det til tross for de alvorlige tallene som ble kjent i kveld norsk tid:

  • 2400 bygninger i byen er helt eller delvis knust
  • 12000-13000 hjem er ødelagt
  • 33000 personer er berørt av skadene

Forrige gang en dødelig tornado feide over byen, 3. mai 1999, omkom 40 mennesker og flere tusen hus ble knust.

Tornadoen hadde da i likhet med nå status som EF5 – den høyeste kategorien.

Startet byggingen av «tornadorom»

Etter 1999-katastrofen ble Oklahoma den første delstaten som startet systematisk bygging av tornadosikre rom. Pengene ble bevilget av føderale myndigheter.

12 millioner dollar ble da brukt til å bygge 600 spesialsikrede rom – primært i nybygg. Etter enda en tornado i 2003, ble byggingen ytterligere intensivert.

Også private har kunnet søke støtte og mange av byens innbyggere har laget seg små betongbunkere, gjerne i forbindelse med garasjen Mange søkte tilflukt i disse da tornadovarselet ble utstedt på mandag.

Borgermesteren sa på en pressekonferanse i kveld norsk tid at han er overbevist om at dette reddet mange liv.

Sorgen er at en av skolene som ikke hadde et slikt rom, Plaza Tower-barneskole, mistet 7 av sine elever da skoler raste sammen over elever og lærere som gjemte seg i klasserom og skap.

Nå mener at Glenn Lewis at tornadosikre rom bør bli påbudt i alle nye bygg og at de som skal ta fatt på den tunge gjenoppbyggingen, myndigheter, næringsliv og private, må ta dette med i planene.

– Så raskt som mulig vil vi endre byggeforskriftene, sa Lewis.

Det å bygge hus med full kjeller under er på grunn av grunnforholdene i området ikke så vanlig, dermed har man ingen underetasje å søke tilflukt i i når vinden kommer inn for fullt.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Jon Gelius i Oklahoma

NRKs korrespondent rapporterer fra Oklahoma.

Oklahoma ligger i tornadoalleen

Oklahoma og nabostatene Texas, Kansas, Arkensas, Mississippi, Alabama og Missouri ligger i et område som kalles «Tornado Alley» – tornadoalleen.

Både borgermesteren og andre ansvarshavende minnet om at tornadosesongen langt fra er over. Den har knapt begynt og vil vare helt til ut juni – slik at mer vind er i vente.

Gjennomsøkt hus i Moore, Oklahoma

Det oransje krysset på den gjenværende husveggen betyr at huset har blitt gjennomsøkt av letemannskaper.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp
Veltet veiskilt i Moore, Oklahoma

Gateskiltene som har blåst ned og delvis forsvunnet har vanskeliggjort redningsarbeidet, gitt at ingen visste hvilken gate som var hvilken.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp
Opprydding etter tornadoen i Moore

En huseier er i ferd med å ta fatt på den lange oppryddingen av sitt eget hus.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Imens skal Moore stable seg på beina igjen.

Skadene etter tornadoen som knuste alle bygninger i tre kilometers bredde der den raste gjennom området i en fart på over 320 kilometer i timen, beløper seg til flere titalls milliarder norske kroner.

Lederen for forsikringsmyndigheten i delstaten sammenligner skadene i Moore med skadene i Joplin i Missouri, hvor en tornado etterlot deler av byen i ruiner for to år siden. Skadeomfanget beløp seg til 17 milliarder kroner.

– Skadebeløpet her i Moore vil nok overstige dette, fordi tornadoen på mandag traff bredere, sier John Doak.

Presidenten kommer

President Barack Obama åpnet statskassa for delstatsmyndighetene i Oklahoma så snart konturene av katastrofen avtegnet seg og holdt personlig holdt kontakt med guvernøren, i likhet med hva han gjorde under stormen Sandy i New Jersey og New York i fjor høst.

Søndag kommer han til området for å se med egne øyne nabolaget som i løpet av 40 minutter endte i mengder med forvridd armeringsjern og plankebiter.

En av regjeringens ministre, Janet Napolitano, var på plass allerede i dag.

– Det som har imponert meg, er hvordan folket i Oklahoma har håndtert situasjonen og gått videre. Dere er et forbilde for andre, sa Napolitano som har ansvaret for innenrikssikkerhet.

Den føderale kriseorganisasjonen FEMA, som både koordinerer mannskap og penger, var allerede på plass før uværet tok til, kloke av erfaring. Sammen med frivillige organisasjoner og brann- sykehus- og politimannskaper fra både byen og delstaten rykket de inn så snart vinden hadde løyet.

Fortsatt savnede

Alle knuste og ødelagte hus og bygninger i byen skal nå være gjennomsøkt minst en gang og man mener derfor det er liten sjanse for at det ligger overlevende igjen i ruinene.

Det akutte lete- og redningsarbeidet trappes derfor nå ned og oppryddings- og etterarbeidet overtar.

Heisekraner, gravemaskiner og lastebiler er kjørt inn sammen med dem som skal reparere kraftlinjer, vannledninger og gassrør.

Forsikringsselskapene har satt opp ekstra kundesentre, det samme har mobiloperatører gjort. Ett av teleselskapene lånte fritt ut telefoner til alle som hadde mistet sine.

Helsearbeidere er på plass for å hjelpe dem som gjennomlevde de dramatiske minuttene, ikke minst barna på de to barneskolene som ble sterkest truffet.

I kveld kom 5 av 6 personer som fortsatt hadde status som savnet, til rette.

– . Alle barna mener vi å ha kontroll på, sa Albert Ashwood, leder av Oklahomas kriseberedskap på pressekonferansen.

Navnene på 23 av de 24 som døde i uværet, blir offentliggjort i dag.

Av de 10 barna som har mistet livet var 8 av dem mellom 4 og 9 år mens 2 var spedbarn, på henholdsvis 4 og 7 måneder.

SISTE NYTT

Siste nytt