Hopp til innhold

– Mange ekstremt tidligfødte får alvorlige problemer

Hvert femte barn barn født innen uke 28 har allerede i toårsalderen så alvorlige atferdsproblemer at det påvirker hverdagen, viser ny svensk forskning.

Baby født for tidlig

Ifølge en stor, ny avhandling av universitetet i Lund i Sverige, sliter for barn som er født for tidlig mer med atferdsproblemer.

Foto: Claude Paris / AP

I avhandlingen som er gjort ved Universitetet i Lund, som er Nordens største universitet, har forskere fulgt opp totalt 400 barn som ble født innen uke 28 av svangerskapet.

20 prosent av de premature barna som i dag er rundt 2,5 år, har allerede alvorlige atferdsproblemer, melder Sveriges Radio.

– Dette er barn som er tilbaketrukket sosialt, er mer engstelige, og som har større problemer når det kommer til oppmerksomhet, sier en av forskerne bak studien, Johanna Månsson til Sveriges Radio.

Permanente skader

Forskere har lenge vært kjent med at premature barn har større risiko for å utvikle lærevansker. Da de ekstremt prematurfødte barna i 2,5 årsalderen fikk gjøre ulike psykologiske tester, hadde de signifikant dårligere kognitive, språklige og motoriske ferdigheter enn barn fra fullbårne svangerskap.

Nå ser man at seks prosent av de som er født før eller i uke 28 har så alvorlige skader at det trolig er snakk om permanente skader.

35 prosent lå under det nivået som man forventet når det gjelder kognitiv evne, skriver Sveriges Radio.

Månsson sier at de tidligfødte barna sliter mer med hukommelsen, er tregere i oppfatningen, og har større problemer med å se sammenhenger, og likheter og forskjeller.

Veide 580 gram

Kajsa Holmberg har en sønn som er født for tidlig. Han veide 580 gram da han ble født, sier hun til Sveriges Radio.

– Jeg har faktisk sydd en dukke som veier like mye som sønnen min gjorde da han ble født. På bursdagen hans bruker vi å ta et bilde av ham slik at vi kan se hvor mye som har skjedd, sier Holmberg.

Snart tre år senere har sønnen det bra. Han må få mat gjennom et hull i magen, men han løper og leker som et hvilket som helst barn, sier moren. Hun er glad for at det er gjort forskning på området, og mener det nå kan gjøres riktige tiltak i god tid.

Avhandlingen av universitetet i Lund er en delstudie som inngår i den nasjonale studien Express. Internasjonalt sett er den en av de største oppfølgingsstudiene av barn som fødes ekstremt tidlig, ifølge Sveriges Radio.


SISTE NYTT

Siste nytt