Normal

– Masser av døde på bakken i Kobani

Kampene i Kobani er så harde at likene av døde soldater blir liggende i gatene, forteller en flyktning. Nye kart på Twitter viser hvordan IS gradvis tar over byen.

Røyk etter bombing

Fra tyrkisk side av grensen ser man tydelig røyken som stiger opp etter et av de amerikanskledede luftangrep mot IS-stillinger i utkanten av Kobani.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Kurder ser på røyk

En kurdisk mann på tyrkisk side av grensen ser røyken stige opp etter en eksplosjon på syrisk side av grensen.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Amerikanske og jordanske kampfly gjennomførte natt til torsdag nye flyangrep mot opprørere fra De islamske staten (IS) utenfor Kobani.

Ifølge U.S. Central Command ble det gjennomført åtte flyangrep mot IS-styrker i utkanten av den syriske grensebyen, som heter Ayn al-Arab på arabisk.

Likevel innser nå det amerikanske militæret at luftangrep ikke er nok til å slå tilbake IS.

– Luftangrep alene vil ikke redde Kobani. Det er vi klar over, og det har vi sagt igjen og igjen, sier pressetalsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, John Kirby.

Også den britiske utenriksministeren Philip Hammond sier nå at de aldri har tenkt at luftangrep er nok til «å snu strømmen på kort sikt».

- Jeg vil ikke antyde at det på det nåværende tidspunkt, er noe koalisjonen kan gjøre som vil føre til en fundamental forskjell i den taktiske situasjonen omkring Kobane, sier Hammond til BBC.

– Kontroll over en tredel av byen

Meldingene inne fra Kobani om hvem som kontrollerer hvor mye av byen er uklare.

Onsdag ble det meldt at de kurdiske forsvarsstyrkene hadde tatt tilbake områder som tidligere var kontrollert av IS.

Torsdag morgen melder den vanligvis troverdige London-baserte Syrian Observatory for Human Rights at IS nå har kontroll over en tredel av byen.

Hele den østlige delen av byen, samt en mindre del i nordøst og et område i sørøst, skal være på IS' hender.

Syrian Observatory for Human Rights melder også at IS er i ferd med å hente inn forsterkninger fra gruppens hovedkvarter i millionbyen Raqqa.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mennesker i silhuett

I den tyrkiske landsbyen Mursitpinar kunne journalister og andre onsdag kveld se på luftangrepene mot IS-stillinger utenfor Kobani.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Flyktet med fem barn

Rundt 200.000 mennesker har nå flyktet ut av Kobani, men fortsatt er det sivile igjen i byen.

En av dem som nettopp har flyktet er fembarnsmoren Farida som forlot Kobani i forgårs. De er egentlig fra Syrias største by Aleppo, men hadde flyktet fra byen og til Kobani.

– Det er veldig vanskelig inne i Kobani, det er ingen igjen der. Det er skyting og det ligger massevis med døde på bakken, sier Farida til Katja Magnusson fra Sveriges Radio.

Hun forteller at det var både kurdere og soldater fra IS blant likene på gatene, men at på grunn av kampene kunne man ikke begrave de døde.

Nå befinner hun og barna seg på en nedlagt skole like ved grensen mellom Syria og Tyrkia etter en dramatisk flukt ut av Kobani.

De måtte stoppe og vente i hus på veien for å unngå artilleribeskyting og skyting.

– Jeg løp lengst foran. Når vi fikk en sjanse mellom skytingen så avanserte vi til neste hus, sier Farida.

Illustreres på Twitter

Selv om et stort antall journalister befinner seg like ved Kobani, på den tyrkiske siden av grensen, er det vanskelig å få ut sikker informasjon om den militære situasjonen inne i byen.

IS' angrep på Kobani har nå vart i tre uker. Soldatene har sakte, men sikkert strammet grepet om byen.

De siste dagene er det blitt publisert flere kart på Twitter som viser hvordan stillingen er på bakken, kart som kanskje gir det beste bildet av en uoversiktlig situasjon.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt