Hopp til innhold

– Man kan ikke høre på media hvis man vil forstå verden

Den svenske professoren Hans Rosling satte en dansk journalist på plass da han gjestet nyhetsprogrammet Deadline denne uken. Videoen er sett over to millioner ganger siden den ble lagt ut for ett døgn siden.

Professor Hans Rosling er ikke fornøyd med medienes fremstilling av verden.

Se videoen som har spredt seg raskt i sosiale medier. Over to millioner har sett den på ett døgn.

Hans Rosling

Rosling vil gjerne nyansere det negative bildet mediene gir av verden. – Arroganse og uvitenhet er en farlig cocktail som mange medier har drukket altfor mye av, sier han.

Foto: Kari Nygård Tvilde / NRK

Hans Rosling er sterkt kritisk til medias dekning og fremstilling av verden. Professoren i internasjonal helse er kjent for å holde foredrag som visualiserer statistikk mellom land og kontinenter.

Da han gjestet det danske nyhetsprogrammet Deadline onsdag kveld var han tydelig på at media ikke gir det riktige bildet av verden.

– Tror man at flertallet av verdens befolkning er fattige, at jentene ikke går på skole og at de forsøker å flykte til de rike landene, så vet man ikke hvordan det er, sier Rosling i TV-intervjuet.

– Jeg har rett, du tar feil

Under intervjuet, som nå er sett over to millioner ganger, prøver programleder Adam Holm å forsvare hvorfor mediene fremstiller utenriksstoff slik de gjør.

– Mange medier vil si: vi rapporterer om verdens tilstand slik den er. Og nå er det krig, konflikter, kaos og uro, sier programlederen.

– Nei, nei, nei. Du tar jo helt feil. Det har vært et fantastisk demokratisk valg i Nigeria, Afrikas største land, svarer Rosling og ramser opp flere fremskritt i verden.

Denne videoen fra BBC er vist nesten sju millioner ganger på Youtube og er Roslings mest sette.

Viser bare én side

Rosling sier videre at dekningen av terrorgruppen Boko Haram, som har proklamert et eget islamsk kalifat nord i Nigeria, ikke viser det totale bildet av landet.

– Hvis dere velger å vise min sko, som er stygg, så er det bare en del av meg. Viser du ansiktet mitt så er det noe annet. Dere viser bare en liten del og kaller det for verden, fortsetter Rosling.

Her bruker Rosling bokser for å vise befolkningsveksten i verden.

SISTE NYTT

Siste nytt