Hopp til innhold

– Gudene vet hva Kabila gjør hvis han taper

Man må regne med vold i forbindelse med Kongos andre demokratiske valg, sier Kongo-ekspert. Valget mandag kan få konsekvenser for utleveringen av Tjostolv Moland og Joshua French.

Joseph Kabila valg i Kongo

Tilhengere av den sittende presidenten Joseph Kabila, viser sin støtte. Kongo-ekspert Morten Bøås tror ikke det blir like fredelig når valget begynner mandag.

Foto: JEROME DELAY / Ap

Landet som er nesten like stort som Vest-Europa og som er et av verdens rikeste land fra naturens side, men som skårer lavest på alle FNs målinger når det gjelder fattigdom og levekårsundersøkelser, skal velge en ny president på mandag.

Morten Bøås er seniorforsker ved Fafo og har forsket på Kongo og Sentral-Afrika i mange år. Han beskriver den nåværende situasjonen i Kongo som «svært spent og usikker».

– Noe av årsaken er at man er usikker på utfallet av valget. Det er mer spennende nå enn det var for seks måneder siden, sier Bøås, som tror det er uunngåelig at det oppstår uroligheter som følge av valget.

– Det vil bli fysiske uroligheter. Valgvold må påregnes, og Gud vet hva Kabila gjør hvis han taper, sier Bøås.

Video Morten Bøås

Morten Bøås sier det er mer usikkert enn først antatt hvem som vinner valget i Kongo.

Foto: Nyhetsspiller

Svekket Kabila

Dagens president, Joseph Kabila, arvet makten av sin far Laurent, og vant det forrige valget med 58 prosent av stemmene. Han er fortsatt svak favoritt til å få sitte ved makten i fem nye år.

Bøås tror resultatet av mandagens valg kan bli en president med et svekket mandat.

– Kabila har mistet mye støtte i Øst, og det var disse stemmene som sikret han seieren forrige gang. Samtidig har han heller ikke blitt mer populær i hovedstaden og i vest, sier Bøås, og utdyper:

– Dette valget foregår over én runde, og avhengig av hvordan stemmene fordeler seg til opposisjonen, kan man bli sittende igjen med en president som vinner med bare noen og tjue prosent av stemmene. Det vil gi et meget svakt og usikkert mandat, sier Bøås.

Etienne Tshisekedi

Etienne Tshisekedi, leder for Union for demokrati og sosial utvikling, beskrives som en «nesten mytisk skikkelse».

Foto: GWENN DUBOURTHOUMIEU / Afp

– Mytisk figur

Kabilas fremste utfordrer og Kongos mest kjente opposisjonelle, Etienne Tshisekedi, har blitt beskyldt for å fyre oppunder hatet og helle bensin på den allerede opphetede voldsspiralen i landet.

I et radiointervju nylig erklærte han seg som president og truet med å be opprørsstyrker ta seg inn i fengslene landet rundt og slippe fri politiske fanger, hvis ikke myndighetene slapp fri hans meningsfeller.

Bøås sier at Etienne fortsatt har en stor stjerne blant i deler av befolkningen.

– Han er av den gamle skolen opposisjonelle, og er en mytisk figur, nærmest som en frelser å regne blant sine tilhengere.

– Etienne står fortsatt sterkt i hovedstaden og i vest, men har ikke like stor oppslutning i øst, sier Bøås, og viser til valgarrangementer Kabila og Etienne har holdt i øst den siste uken.

– Etienne fylte en hel fotballstadion med tilhengere, mens Kabila bare trakk noen få.

Grunnen til at Etienne likevel ikke regnes som en favoritt er den svake oppslutningen han har øst i landet.

– Alle har en fortid, og Etienne har sittet i del Mobutu-regjeringer (diktator fra 1965-1997, red.anm.), sist noen uker som statsminister på 90-tallet. Dette er noe som hefter, sier Bøås, som påpeker at det er første, og sannsynligvis siste gang Etienne stiller som presidentkandidat.

– Det er «make or break» for hans del, sier Bøås.

Elleve kandidater

Også flere av presidentkandidatene har tette bånd tilbake til mannen som styrte landet med jernhånd i mer enn 30 år.

Hans sønn François Joseph Mobutu Nzanga stiller til valg, det gjør også hans tidligere statsminister Kengo wa Dondo. I alt er elleve kandidater registrert.

Landet sliter fortsatt med ettervirkningene etter krigene som har herjet landet. Kriger som har etterlatt seg mer enn 4 millioner døde mennesker.

Den kongolesiske stat er svak og folk i landet har liten eller ingen tillit til myndighetene, noe som fører til at få har noen spesiell tro på forandring etter mandagens valg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongo Vital Kamerhe

Bøås mener Tshisekedi og Vital Kamerhe (bildet) hadde hatt gode muligheter til å slå den sittende presidenten samlet.

Foto: GWENN DUBORTHOMIEU / Afp

– Hadde vunnet sammen

En annen av Kabilas hovedmotstandere, Vital Kamerhe, jobbet tidligere tett med den kongolesiske diktatoren Mobuto Sese Seko.

Bøås tror et samarbeid mellom de to sterkeste opposisjonskandidatene hadde holdt for å slå Kabila, i så tilfelle med Tshisekedi som presidentkandidat og Kamerhe som visepresident.

Uansett hvem som vinner, tror ikke Bøås at den urolige situasjonen vil være løst – på kort sikt.

– Hvis Kabila vinner med et svakt flertall, kommer opposisjonen til å fremme påstander om valgfusk, og at det avholdes en ny valgrunde. FN kommer til å be dem om å avstå fra dette, men FN har nesten ingen troverdighet i landet, sier Bøås, og viser til undersøkelser som viser at 41 prosent av innbyggerne i Kongo ikke har tiltro til FN, der man enn så lenge fortsatt har verdens største fredsbevarende styrke.

– Hele FNs operasjon i Kongo har vært en fiasko, konkluderer Bøås. Han tror ikke situasjonen vil bli noe mer rolig dersom noen av opposisjonskandidatene vinner valget.

– Alle de fremste kandidatene har sagt at de ikke aksepterer tap, og kan bli svært spennende å se hva Kabila gjør i så tilfelle, og deretter hva FN eventuelt gjør med dette, sier Bøås, som legger til at FN tidligere har støttet den sittende presidenten til en viss grad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Moland French

Utleveringen av Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland kan bli forsinket med en ny president.

Foto: STRINGER / Afp

Kan forsinke utlevering

Bøås forklarer at utfallet av mandagens valg kan få følger for utleveringsprosessen av de to nordmennene som sitter dømt for mord i Kongo, Joshua French og Tjostolv Moland.

– Kisangani ligger på mange måte i ro for stridighetene rundt valget. Etienne har et par ganger bedt hans tilhengere om å styrte fengslene, for å sette fri politiske fanger, men jeg tror ikke det skjer med fengselet der nordmennene sitter, sier Bøås.

– Hvis Kabila vinner kan man få en fortgang i utleveringsprosessen. Med en ny president vil ikke det være det første man ser på, og da kan det dra ut i tid.

Ministerråd ved den norske ambassaden i Angola, Alida Endresen, har vært i Kongo for å følge rettsprosessen rundt de to nordmennene. Hun tror ikke det er fare for uroligheter i Kisangani selve valgdagen.

– Jeg var i Kisangani sist uke, og situasjonen for de to er ikke endret. Venter ikke at det skal skje noe før etter valget. Det er ikke noe som tyder på at det skal bli bråk i dette området på valgdagen, sier Endresen, men legger til:

– Faren er større 6. desember, når valgresultatet skal offentliggjøres. Vi har bedt myndighetene om å holde fengselet under spesiell oppsikt, og det har vi fått tilsagn om, sier Endresen.

– Det vi mener utgjør den største faren for Moland og French er om det skulle komme til et organisert fengselsopprør, slik det skjedde i Lubumbashi for en og en halv måned siden og som endte med masseflukt. Det kan sette deres sikkerhet i fare, forklaer Endresen.

Kabila Kongo presidentvalg

Joseph Kabila har blant annet kjøpt støtte fra populære sangere for å sikre seieren.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Kjøper sangere

En av de aller største utfordringene i verdens største fransktalende land, er de enorme avstandene og de få veiene.

Landet består hovedsakelig av tett jungel og kun noen ytterst få veier som går mellom de største byene.

Dette har gitt den sittende presidenten en fordel i valgkampen.

– Han er rikere, og har kunnet drive valgkamp med mye større midler. Valgkamp i Kongo drives i stor grad med fly og helikopter, og det er 64 000 valglokaler rundt om i landet, sier Bøås.

Kostnadene forbundet med valget var noe av grunnen til at Kabila endret valglovene, slik at valget bare gjennomføres i en omgang.

Dette kan imidlertid vise seg å bli en hindring for Kabila, da ordningen kan føre til at han vinner valget med svak oppslutning.

Kabilas penger kan likevel bli avgjørende for valget. En del av disse har den sittende presidenten brukt på å kjøpe seg støtte fra kjente sangere i landet, en viktig brikke for å påvirke folket.

– Han har kjøpt alle de mest populære sangerne, unntatt én. Han har tidligere sunget sanger for Kabila, men har nå nektet. Dette førte til at han ble banket opp, og han ligger nå på sykehus i Sør-Afrika, forklarer Bøås.

Mandag er det altså klart for valg i Kongo. Valgresultatene ventes å være klare 6. desember.

SISTE NYTT

Siste nytt