– Må regne med å få flere dårlige nyheter

– Mens dødstallene etter jordskjelvet i Nepal stiger, sier geolog Kuvvet Atakan at man må regne med flere dårlige nyheter fra fjellandet de neste dagene. – Så sterke skjelv pleier å føre til store skader, sier han.

Jordskjelv i Nepal.

En mann blir gravd fram fra ruinene av et hus i hovedstaden Katmandu. Mannen berget livet.

Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA

Professor Kuvvet Atakan

Professor Kuvvet Atakan tror tallet på omkomne vil stige.

Foto: NRK

– Skadevirkningen vil være økende, sier en pessimistisk Atakan til NRK. Han er professor ved Institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen og forsker på jordskjelv.
Skjelvet i Nepal denne lørdagen var på 7,9 og så sterke skjelv pleier å føre til store skader, forklarer han.

– Ikke minst der bygningsmassen og kvaliteten ikke er den aller beste. Foreløig er det meldt om minst 1400 omkomne i skjelvet.

Langvarig spenningsoppbygging

Atakan minner om storskjelvet i 1934. Det gikk like sør for dagens episenter og tok med seg 7200 mennesker i døden.

Han forklarer at årsaken til skjelvet er en langvarig spenningsoppbygging i bergartene på grunn av en kollisjon mellom den indiske platen, geologisk sett, og den asiatiske platen. – Når bergartene ikke klarer å tåle denne spenningen, så oppstår slike jordskjelv, forklarer han.

Han sier man må regne med flere etterskjelv i tiden som kommer og sier det altså er mulig de blir ganske kraftige, siden hovedskjelvet var så sterkt. Noen av etterskjelvene har vært så kraftige som 6,6.

– En forferdelig telefon å få

Minst 18 døde på Mount Everest

Kollapset bygning Katmandu

Dårlige og enkle bygg gjør at skadene etter jordskjelvet blir store, sier professor Kuvvet Atakan.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

India også rammet

Jordskjelvet i dag rammet også nabolandene, og hittil er det meldt om 34 omkomne i India og en i Bangladesh.

Det vil trolig ta lang tid å få oversikt over omfanget av naturkatastrofen. Mobilnettet er brutt sammen, og det er vanskelig å ta seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Det er uklart hvor mange som er skadd i jordskjelvkatastrofen i Nepal, men myndighetene frykter at tallet er flere tusen

Har kjørt bil i hele natt for å rekke fly til Nepal

Ektepar på bryllupsreise i Nepal: – Det var døde rundt oss

Norsk bidrag

Det norske utenriksdepartementet har bevilget 30 millioner kroner til hjelpearbeidet. UD har løpende kontakt med ambassaden i Katmandu, og de prøver å skaffe seg oversikt over nordmenn som oppholder seg i landet.

Etter det NTB forstår, er det trolig minst 150 nordmenn i Nepal. Det blir arbeidet på spreng for å komme i kontakt med dem som har registrert seg hos ambassaden. Men det er ingen plikt til å registrere seg, så mange kan være her uten at ambassaden i Katmandu vet om det.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger om døde nordmenn.

Fryktet det verste da dattera ikke ringte etter jordskjelvet i Nepal

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.