Normal

– Må lete etter andre partnere om norske sanksjoner fortsetter

Norsk næringsliv taper store summer på at Norge har innført sanksjoner mot Russland. Nå advarer russiske myndigheter om at det kan bli verre.

Norsk næringsliv taper store summer på at Norge har innført sanksjoner mot Russland, og det kan bli verre.

SE VIDEO: Sanksjonene skaper blant annet vanskeligheter for norske oljeleverandører som vil eksportere utstyr til Russland. Nå kommer russiske myndigheter med nye trusler mot Norge som har innført sanksjoner mot Russland.

Som en reaksjon på Russlands folkerettsbrudd i Ukraina, innførte EU den 12. september nye restriktive tiltak mot Russland. Kort tid senere sluttet den norske regjeringen opp om skjerpede restriktive tiltak mot Russland

Sanksjonene er rettet mot russiske banker, forsvars- og oljeindustri. I tillegg er 24 enkeltpersoner ilagt innreiseforbud. Norsk næringsliv taper store summer på sanksjonene som den norske regjeringen har innført mot Russland, og det kan bli enda verre.

Nå truer russiske myndigheter med at norske oljeselskaper ikke vil bli vurdert i konkurransen om en rekke store kontrakter.

Norge taper mest

Norske selskaper har tjent milliarder på russerne. Norge er det europeiske landet som taper mest på at forholdet mellom Russland og Vesten er blitt dårligere.

Arthur Tsjilingarov er en spesialutsending fra den russiske presidenten med særlig fokus på nordområdene. Torsdag kveld besøkte han Norge og har en klar advarsel til oss:

– Hvis dere fortsetter med sanksjonene, må vi lete etter andre partnere. Og det er mange som ønsker å være med på det vi driver med, og bidra aktivt, som Kina, Sør-Korea og andre land, sier Tsjilingarov til NRK.

Arthur Tsjilingarov er en spesialutsending

Arthur Tsjilingarov er en spesialutsending fra den russiske presidenten.

Foto: NRK

– Sanksjoner kommer ikke til å stoppe oss

Nå sier russiske myndigheter at vi nordmenn må tenke mer på oss selv, og ikke følge USA og EU i alt de gjør.

– Det er synd at Norge som har et så godt naboskap og så gode handelsforbindelser med, også er med på sanksjonene. Sanksjoner kommer ikke til å stoppe oss. Vi er et nordvendt og utholdende folk. Vi er ikke redd for en kald krig, sier Tsjilingarov.

I forrige uke møttes det norsk-russiske handelsforumet. Det er i ferd med å utvikle seg til en krise. Norge kan tape milliardbeløp og det betyr at vi er med på å betale regningen for sanksjonene. Det har kostet Norge dyrt å legge seg ut med sin mektige nabo i øst.

Handelskammeret: – Et vanskelig farvann

Liv Monica Stubholt, advokat og president i Norsk-Russisk Handelskammer, sier at det er viktig å få frem at det fortsatt er lov til å drive forretningsvirksomhet med Russland, og det gjelder også olje- og gassnæringen.

– Men det er i ferd med å bli et veldig vanskelig farvann å navigere i, både fordi regelverket kan være vanskelig å forstå, og fordi det er usikkerhet knyttet til om det kommer flere sanksjoner, sier Stubholt til NRK.

Hva mener du norske myndigheter bør gjøre?

– Når land vedtar sanksjoner, er det næringslivet som bærer den økonomiske belastningen med tiltakene Så fra Handelskammerets side er vår oppfordring at myndighetene på begge sider av konflikten intensiverer arbeidet med å finne en diplomatisk løsning, så vi kan gjenoppta og videreutvikle næringslivssamarbeidet, sier Stubholt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt