– Liu Xiaobo er døende

Tilstanden for den kreftsyke nobelprisvinneren Liu Xiaobo er forverret. Sykehuset som behandler ham opplyser at han er døende.

Liu Xiaobo

Nobelprisvinner Liu Xiaobo lider av organsvikt, er tilkoblet dialysemaskin og får blodoverføringer, opplyser legene ved det kinesiske sykehuset der han ligger.

Foto: Andy Wong / AP

Tilstanden hans har de siste ukene blitt gradvis forverret, og onsdag opplyste sykehuset at han lider av organsvikt, er tilkoblet dialysemaskin, får blodoverføringer, men er døende.

– Den 61 år gamle dissidenten ble i mai i år diagnostisert med langt fremskredet leverkreft og overført til et sykehus i Shenyang for behandling.

Tibetanere i Sydney tenner lys for Liu

Tibetanere i Sydney tenner lys for Liu.

Foto: Steven Saphore / Reuters

Ifølge sykehuset må det utføres såkalt trakeotomi for å holde Liu i live, noe familien skal ha motsatt seg. Trakeotomi innebærer at det opereres inn en tube i luftrøret, og at pasienten kobles til en pustemaskin.

Flere familiemedlemmer er på sykehuset, men de bevoktes strengt og får ikke uttale seg offentlig.

Leger mente Liu kunne flyttes

Tirsdag oppfordret USAs utenriksdepartement Kina til å frigi Liu slik at han kunne få behandling der han ønsket det.

Ifølge den tyske og den amerikanske legen som har fått besøke ham, ønsket Liu selv å komme til sykehus i Vesten. De to legene mente det var forsvarlig å flytte ham, men sa det måtte skje raskt, melder AP.

Myndighetene i Beijing har avvist alle tilbud om å sende Liu Xiaobo til utlandet, fastholder at han er for syk og at han uansett ikke vil få bedre behandling andre steder.

Diplomatkilder som den britiske avisen The Guardian har snakket med, sier de frykter at kinesiske myndigheter haler ut tiden til det blir for sent å flytte på pasienten.

Liu ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha medforfattet og underskrevet det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina. Året etter ble han tildelt Nobels fredspris.

SISTE NYTT

Siste nytt