– Ingenting tyder på at krigen i Øst-Ukraina vil avta

MOSKVA (NRK): Et sykehus og en sønderknust flyplass i Donetsk står i sentrum av konflikten i Øst-Ukraina. FN frykter totalkollaps i fredsarbeidet.

Flyplass i Donetsk

Se video fra flyplassen i Donetsk, som stod ny for bare tre år siden. Nå er den helt knust, og full av soldater i kamp. Det er den russiske TV-kanalen RTR som har tatt de unike bildene fra luften.

UKRAINE-AVIATION-ACCIDENT

Det var en gang Donetsks stolthet. Den nye flyplassen stod klar til EM i fotball i 2012. Da så den helt annerledes ut en den gjør i dag.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

De siste dagene har kampen stått om kontroll over flyplassen i Donetsk. Russland mener den nå tilhører separatistene, ukrainske myndigheter sier derimot at den er deres.

– Det er helt forferdelig, vi hører hele tiden lyden av granatnedslag, og ingen ting tyder på at kampene er i ferd med å avta.

Det sier Julia, som NRK snakker med på telefon fra Donetsk, den største byen i Donbass-regionen øst i landet. Denne helgen har vært en av de verste for Julia og de andre innbyggerne i den tidligere millionbyen.

Mange på flukt

Sønderskutt bygning i Donetsk, Ukraina

Alexander ser ut av et vindu som skal ha blitt knust etter angrep fra ukrainske regjeringsstyrker. Mange har nå lagt på flukt fra krigen i Øst-Ukraina.

Foto: Manu Brabo / Ap

Nå er kanskje bare halvparten av innbyggerne igjen, mange har flyktet til andre deler av Ukraina, eller til Russland.

Og igjen er det flyplassen man kriger om. Det som en gang var Ukrainas stolthet ligner nå mer på et månelandskap med forvridde stålkonstruksjoner spredd utover.

Ukraina mener at de har krav på flyplassen siden de kontrollerte den da våpenhvileavtalen ble inngått i Minsk 5. september. Dette avviser Russland, og derfor mener Ukraina at Russland i praksis sier at avtalen må omskrives.

Sykehus angrepet

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS

Dette sykehuset ble i dag gjenstand for et angrep. Seks ble skadet, deriblant en lege.

Foto: ALEKSANDER GAYUK / Afp

Ukrainske myndigheter mener flyplassen er viktig fordi avtalen om å trekke tilbake tunge våpen vil gjøre at disse i praksis må trekkes helt ut av Donetsk. Det vil være svært ufordelaktig for separatistene.

Mange ukrainere mener at det nå har flytt nok blod i forsøket på å holde kontrollen over noen ruiner. Bare siste døgn er tre ukrainske regjeringssoldater drept, 66 er såret. Separatistene har ikke offentliggjort sine tap, men melder om at sivile både i Donetsk og i nabobyen Gorlovka er drept og skadet etter helgens skyting.

Mandag ettermiddag forteller meldingene fra Donetsk om kamper flere steder rundt flyplassområdet.

Også et sykehus i sentrum av Donetsk skal ha blitt angrepet, og seks personer skal ha blitt skadet av eksplosjonene, som ødela deler av bygningen, ifølge AFP.

FN frykter full krig

Demonstranter for fred i Kiev

I helgen var det en fredsmarsj i hovedstaden Kiev, men Russland beskylder i dag myndighetene i Kiev for å forsøke å løse konflikten øst i landet utelukkende ved hjelp av militærmakt.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Det skal også være skutt lenger øst mot den regjeringskontrollerte byen Debaltsevo. Ifølge den ukrainske statsadvokaten Vitalij Jarema kan mange ha blitt drept da en granat ha truffet jernbanestasjonen.

Mandag uttalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon at han frykter at den skjøre, våpenhvilen kan kollapse. Han ba om umiddelbar stans i kamphandlingene og lovet partene at FN kan å bidra til nedtrapping.

Foreløpig er det altså ingen ting som tyder på at dette demper krigslysten i den blodige konflikten. Nærmere 5000 mennesker har mistet livet siden uroen startet for fullt før jul 2013.

SISTE NYTT

Siste nytt